Skryté klenoty na mapách

Giethoorn, Holandsko: Mesto bez ciest

Giethoorn, známe aj ako „Benátky severu“, je malé mesto v Holandsku, kde namiesto ciest existujú len vodné kanály a mosty, ktoré umožňujú prechod od jedného brehu k druhému. Najobľúbenejším spôsobom preskúmania Giethoornu je lodná prehliadka. Návštevníci si môžu prenajať malé loďky a preskúmať mesto vlastným tempom. Výnimočné sú nie len vodné kanály a kamenné mosty, ale taktiež tradičné holandské domčeky so špecifickou architektúrou, v podobe štíhlych striech. Návštevníci môžu taktiež obdivovať farebné záhrady, ktoré sú datované stáročia dozadu.

 Faroe, Dánsko: Ostrovy obklopené nekonečným Atlantikom

Faroe alebo Faerské ostrovy sú súostrovím v severnej časti Atlantického oceánu, približne medzi Nórskom a Islandom. Toto odľahlé a krásne miesto je známe svojou jedinečnou prírodou, tradičnou kultúrnou a pôsobivými prírodnými scenériami. Ostrovy sú teda rajom najmä pre milovníkov prírody. Útesy, ktoré vystupujú zo severného Atlantiku tvoria dramatické a nádherné panorámy. Návštevníci môžu objavovať zelené kopce, strmé fjordy a taktiež vodopády.  

Bhután: Kráľovstvo šťastia

Bhután nie je primárne mestom, ale skôr kráľovstvom situovaný v južnej Ázii, obklopeným pohorím Himaláje. Mesto je plné budhistických chrámov a kláštorov. Thimphu, hlavné mestom Bhutánu, sa môže pýšiť krásnou prírodou, ktorú tvoria okolité kopce a údolia. Mesto taktiež vyčnieva svojou tradičnou architektúrou s moderným prístupom. Typické sú drevené domy s tradičnými strechami vedľa nových budov a komplexov. Zaujímavosťou je fakt, že v Bhutáne je zakázaná moderná architektúra, ktorá by nerešpektovala tradičné budhistické dizajnové princípy.

Salar de Uyuni, Bolívia: Nevysychajúce zrkadlá 

Salar de Uyuni je najväčšia soľná pláň na svete. Nachádza sa v juhozápadnej časti Bolívie v Andách, v blízkosti pohoria Tanupa. Jedným z najzaujímavejších aspektov tohto prírodného diela je jeho schopnosť vytvárať optické ilúzie počas dažďa. V období dažďa sa pláň mení na obrovské zrkadlo, ktoré odráža nebo a okolitý svet. Táto ilúzia vytvára dojem, že je možné chodiť po oblohe, čo robí Salar de Uyuni jedným z najfotogenickejších miest na svete. 

Zhangjiajie, Čína: Skalné stĺpy a inšpirácia pre film Avatar

Zhangjiajie je mesto situované v provincii Hunan v Číne. Najznámejšie je pre svoje nezvyčajné geologické útvary, ktoré tvoria národný park Zhangjiajie. Táto oblasť je taktiež známa ako „Avatar Mountains“, pretože sa stala inšpiráciou pre film Avatar od Jamesa Camerona.

V oblasti Zhangjiajie je tiež sklenený most, ktorý patril medzi najdlhšie a najvyššie sklenené mosty na svete. Predstavuje výzvu pre odvážnych návštevníkov, ktorí prejdú cez jeho sklenenú podlahu nad priepasťou.

Skryté klenoty sveta nám ponúkajú nevšedné zážitky a pohľady, mimo bežných turistických chodníkov. Giethoorn s vodnými cestami, Faroe so svojou divokou krásou,  Salar de Uyuni s nekonečnými zrkadlami či Zhangjiajie predstavujú len malý výber. Cestujte a objavujte, pretože tam vonku čakajú miesta, ktoré vás prekvapia a zaujmú.