Vianoce naprieč svetom

Spojené štáty americké

Vianoce v USA sú často spájané s rodinnými stretnutiami, zdobením domov, vianočných stromčekov a darčekmi. Mnoho miest organizuje vianočné trhy a festivaly, ako napríklad slávna Vianočná paráda Macy's v New Yorku. Domáci zdobia svoje domy vianočnými svetlami a vytvárajú vianočné výzdoby. Tradičné jedlá ako pečené mäso, pečené zemiaky, vianočný koláč a vianočné cukrovinky sú súčasťou amerických vianočných špecialít.

Veľká Británia

V Británii sa Vianoce často spájajú s tradičnými zvykmi, ako je spev koledníkov, príprava vianočných špecialít, ako napríklad vianočného koláča alebo pečeného mäsa a samozrejme, vianočnými stromčekmi. Mnoho miestnych komunít organizuje vianočné trhy, kde sa predávajú ručne vyrobené darčeky a tradičné jedlá.

Nemecko

V Nemecku sú Vianoce časom tradičných vianočných trhov, známych ako "Weihnachtsmarkt", kde môži ľudia ochutnať tradičné jedlá a nápoje, ako je Glühwein (varené víno s korením). Stromček sa zdobí rôznymi ozdobami, ako sú dreváky, guličky, štrasové kamienky a tradičné nemecké ozdoby vyrobené zo skla alebo dreva.
Vianočné jedlá v Nemecku zahŕňajú tradičné pokrmy ako kapustnica, bravčové stehno s kapustou a knedľou a vianočný koláč. Na Vianočný večer sa často podáva večera, ktorá zahŕňa rybu alebo pečené mäso s rôznymi prílohami.

Mexiko

V Mexiku sú Vianoce známe ako "Navidad". Oslavy začínajú 16. decembra a trvajú až do 24. decembra, kedy sa koná večera zvaná "La Nochebuena". Jedlá ako pozole (polievka z kukuričného obilného zrna), tamales (naplnené kukuričné placky) a buñuelos (sladké smažené cesto) sú súčasťou tradičných vianočných jedál.

Japonsko

V Japonsku sa Vianoce tradične nespájajú s náboženskými zvykmi, ale sú vnímané ako čas romantiky a osláv s priateľmi. Mnohé rodiny si kupujú vyprážané kurčatá, pretože tento zvyk sa ujal a vytvoril si svoju vlastnú tradíciu.  Vianoce v Japonsku sú kombináciou moderného komerčného prístupu a užívania si svetelných osláv a zábavy.

Grécko

V Grécku sa Vianoce sústreďujú okolo náboženských obradov a tradičných jedál. Pre grécku pravoslávnu cirkev sú Vianoce veľmi dôležitým náboženským sviatkom. Oslavy začínajú s náboženskými obradmi a slávením pôstu, ktorý trvá 40 dní.
Grécke vianočné jedlá sa líšia v závislosti od regiónu. Jedným z nich je "Christopsomo" alebo Kristov chlieb, špeciálny vianočný chlieb, ktorý sa pečie s ozdobami na vrchu. Ďalším bežným jedlom je "Avgolemono" polievka, ktorá je vyrobená z kurčaťa, ryže a vajec v citrónovej omáčke.

 

Zatiaľ čo tradície môžu byť odlišné, spoločným menovateľom je duch súdržnosti, radosti a štedrosti, ktorý sprevádza tento sviatok vo všetkých jeho podobách po celom svete. Každá kultúra pridáva do Vianoc svoj osobitný šarm a vytvára jedinečné spomienky pre každého z nás.