Gastronomické zážitky: Ako si užívať jedlo s plným vedomím

Vedomá prítomnosť


Pri jedle je dôležité sústrediť sa na prítomný okamih. Mobilný telefón by sme pri jedení mali dať bokom, rovnako tak aj počítať a televízor. Jediná vec, na ktorú by sme sa v danom okamihu mali zamerať je jedlo pred nami. Pred jedením skúste zhlboka dýchať. Pomôže vám to upokojiť myseľ a pripraviť sa na vychutnávanie si pokrmu s plným nasadením.

Pomalé Žuvanie

Možno vám to bude pripadať zvláštne, ale už naše staré mamy hovorili, aby sme jedli pomaly, lebo nám bude zle. O tom je aj metóda vedomého jedenia. Pomalé žuvanie nielenže zlepšuje trávenie, ale umožňuje aj lepšie vnímať všetky chute jedla. Rovnako nezabudnite vnímať textúru jedla. Vnímajte ako sa jedlo líši v rôznych fázach - od prvého kontaktu po posledný.

Techniky na plné vnímanie chutí a textúr

Tvorivá degustácia
Skúste rozpoznať všetky zložky v pokrme. Zamyslite sa nad tým, aké chute identifikujete a aké dojmy vo vás daný pokrm zanecháva. Zo začiatku vám to môže prísť zvláštne, ale neskôr zistíte, že každá chuť v sebe môže niesť aj emóciu.

Meditácia
Vyskúšajte krátku meditáciu pred jedlom. Zamerajte sa na prítomný okamih a postupne sa uvoľníte. To vám pomôže vnímať jedno s väčšou intenzitou.

Zamerajte sa na vôňu

Doprajte si chvíľu na to, aby ste navnímali vôňu jedla. Vôňa často predznamenáva chuť, a tak vás môže ešte viac priblížiť k tomu, aby ste si jedlo užili dvojnásobne.

Vedomé stravovanie môže otvoriť nové dvere k zážitkom pri našej každodennej aktivite - jedení. Pomáha nám oceniť jedlo na celkom novej úrovni a hlavne, prináša radosť z jedenia. Skúste tieto techniky a uvidíte, ako sa zmení váš pohľad na stravovanie. Pripojte sa k trendu vychutnávania si každého hltu a objavte kulinárske umenie so všetkými zmyslami. Bon appétit!