Chlieb, tortilla, pita... Pečivo očami rôznych národov

Vítanie chlebom a soľou

Chlieb, mlieko… takto sa začína azda každý nákupný zoznam, ktorý žmolíme v rukách pri vstupe medzi regály obchodu. V našich zemepisných šírkach je chlieb nielen základnou potravinou, ale aj súčasťou našej kultúry.

Ako symbol ho používame v rôznych povedačkách či pripodobneniach a od čias dávno minulých ním tiež spolu so soľou vítame ctených hostí. Na raňajky si chlieb natierame nasladko či naslano, povinnou výbavou na každý výlet slovenskej rodiny sú ,,lepáky“ a šikovne zrecyklujeme aj starší chlebík, z ktorého pripravujeme chrumkavé hrianky.

Južanská lahôdka – tortilla

Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne národov Južnej Ameriky je tenká placka z kukuričnej múky zvaná tortilla. Trotilla poslúži ako príloha, alebo sa naplní rôznymi dobrotami. Spôsob, akým tortillu poskladáme, z nej robí jednu z dvoch pochúťok, ktoré si získali priaznivcov na celom svete – zrolovaná tortilla s náplňou je burrito, prehnutá taco. Zmienky o podobnom pečive sa nachádzajú už v mayských legendách a svoj názov pre ňu mali i Aztéci.

Na tortille, hoci nie pod týmto menom, si teda ľudia pochutnávali už naozaj veľmi dávno.

Starostlivo pripravený maces

Krehký nekvasený chlieb, maces, je základným pokrmom počas židovského sviatku Pesach. Jeho príprava sa môže zdať jednoduchá, pravidlá sú ale nekompromisné a postupovať sa musí mimoriadne dôsledne.

 

 

Obilné zložky sa až do chvíle prípravy cesta nesmú stretnúť s vlhkosťou.

 

 

Výsledkom je tenučké chrumkavé pečivo. Maces nielen zasýti, v židovskej kultúre nesie aj významnú symboliku. Je považovaný za ,,chlieb vyslobodenia“, ktorý má odkazovať na odchod Židov z Egypta a zároveň je ,,chlebom utrpenia“, ktorý má pripomínať ťažký život Izraelitov. Každopádne, chutí skvele.

Arabský chlieb

Pita, teda kysnuté chlebové placky, sú bežne dostupné aj v našich obchodoch. Toto pečivo k nám prišlo z blízkeho východu a poznáme ho aj pod názvom arabský chlieb. Jeho čaro okrem lahodnej chuti spočíva v tom, že sa dá plniť bez toho, aby sa muselo akokoľvek skladať či rolovať.

 

 

Pravá pita sa pečie na rozpálenej ploche pri mimoriadne vysokých teplotách.

 

 

Počas pečenia sa tak neraz dramaticky nafúkne. Hotový chlebík potom stačí ľahko narezať po hrane a vznikne akési chlebové vrecúško. To už stačí naplniť podľa ľubovôle.

Cisárske žemle od rakúskych susedov

Do zlata opečené žemle posypané sezamom, makom, či hrubou soľou u nás možno nepovažujeme za nič exotické.

Netreba však zabúdať, že takzvané kaiserky sme si požičali od našich západných susedov.

Keisersemmel, ako ich volajú domáci, k nám prišli z Rakúska. Sú to jemné žemličky obvykle z bielej múky, rozpoznateľné vďaka svojmu špecifickému tvaru. Vrchná strana žemle je v rozdelená na päť častí pripomínajúcich hviezdicu. Pôvodne však mal tento vzor evokovať korunu. Ako už naznačuje názov, ide totiž o pokrm cisárov (Kaiser – cisár).