Syr, eso v rukáve každého kuchára. Ktorý je váš favorit?

Prírodné, tavené, srvátkové, plesňové, parené, z kravského, ovčieho či kozieho mlieka… Vymenovať všetky druhy syrov by trvalo večnosť, a zrejme by sme aj tak nejaký vynachali. V najrôznejších kútoch sveta totiž nájdeme všakovaké regionálne syrové špeciality, svoje vlastné recepty majú dokonca jednotlivé farmy.

Syr je bezpochyby svetovou jednotkou medzi mliečnymi výrobkami. A nie je nič lepšie, než jeho spojenie s chrumkavým pečivom a starostlivo vybranými surovinami.

Najobľúbenejšie syry z kuchyne Grotto

Eidam – povinná výbava každej kuchyne

Jeden z vôbec najpoužívanejších syrov, ktorý sa okrem skvelej chuti môže pochváliť mimoriadnou univerzálnosťou.

Eidam, tvrdý lisovaný syr s prírodnou kôrou, známy aj svojím červeným voskovým obalom, k nám prišiel z Holandska. Jeho jemne korenistú chuť nájdete aj v našich bagetách. Odporúčame napríklad kombináciu s poctivým mäskom a jemnučkým andalúzskym dressingom v našej moravskej bagete.

Niva – výrazný akcent každého pokrmu

Niva je syr, ktorý si so žiadnym iným nepomýlite. Modrá pleseň, výrazná chuť a slanosť a špecifický tvar, do akého sa obvykle v našich končinách porcuje.

Vedeli ste, že tento kravský syr je obdobou legendárenho francúzskeho ovčieho syra Roquefort?

Francúzi sú svojimi syrmi známi po celom svete a Rokfort bol vôbec prvým francúzskym syrom, ktorý získal ochrannú známku. Rokfort, rovnako ako Niva, má jedinečnú a intenzívnu chuť zdôraznenú výraznou slanosťou.

Niva sa snúbi s Eidamom, Ramzesom a Enciánom v Panini Kvarteto – našej lahôdke s poriadnou syrovou nádielkou. Ochutnajte!

Encián – zrejúci poklad

Zatiaľ čo Nivu zdobí modrá pleseň, tá na Enciáne je biela. Elegán medzi syrmi, Encián, patrí medzi plesňové zrejúce syry. Tieto druhy syrov sa najčastejšie vyrábajú z kravského, ale i z ovčieho alebo kozieho mlieka. Encián je obľúbený aj ako hlavné jedlo, napríklad v úprave s brunicami, skvele si ale rozumie aj s pečivom. Absolútnou špecialitou v hlavnej úlohe s týmto syrom je Syrová bageta Exclusive. Syromilovia na túto dobrotu nedajú dopustiť, okrem Enciánu v nej nájdete i Eidam a chuťovo nenapodobiteľnú kombináciu tzatziky a krémžskeho dressingu.

Ementál

Ementál, ľudovo nazývaný aj deravý syr, patrí medzi najväčšie syry na svete a vyrába sa v tvare veľkých bochňov. Tradične by sa mal vyrábať ručne a z nepasterizovaného mlieka.

Syry ementálového typu spoznáte na prvý pohľad. Ešte skôr než farba, tvar, kôra či konzistencia totiž upútajú pozornosť typické diery. Ementál má komplexnú arómu, v ktorej cítiť príjemný závan lúk a kvetov miešajúci sa s vôňou hrozienok, a silnú chuť s drevnatým tónom.

V našich bagetách nájdete zo syrov ementálového typu lahodný Ramzes. Ďalší dôvod ochutnať spomínané Pannini Kvarteto!

Ak máte akúkoľvek otázku, návrh na vylepšenie či nápad, nenechávajte si to pre seba. Zaujíma nás váš názor. Zostaňte s Grottom a ozvite sa nám na grotto@grotto.sk a staňte sa našimi priateľmi aj na Facebooku.?