Slimáky či smažené banány? Vianočné menu, nad ktorým by naše staré mamy zalamovali rukami

Kapustnica, kapor so zemiakovým šalátom a opekance. To je všeobecný model vianočného menu v našich končinách. Hoci i na Slovensku sa zvyky v rôznych regiónoch líšia, slivkový puding či smažené banány by ste asi našli na vianočnom stole u nás nenašli. Ako vyzerajú štedrovečerné chody v iných kútoch sveta?

Puding na rume? Prečo nie

V Anglicku oslavujú Štedrý deň 25. decembra a neobídu sa bez plneného moriaka. Sladkou časťou hostiny je vianočný slivkový puding flambovaný rumom alebo brandy. Na rozdiel od nášho pudingu, ten ich obsahuje čudnú zmes orieškov, vajíčok, cukru, strúhanky, citróna, rumu a sliviek. Nuž, nemusí to byť zlé…

Hostina na Karibský spôsob

Vianočné menu na v Karibskom mori nepripomína to naše asi naozaj ničím. Na Kube si Vianoce nedokážu predstaviť bez dusených čiernych fazúľ, bravčového stehna a smažených banánov.

Miesto kapustnice morské plody

Ocitnime v mysli pri štedrovečernom stole v Španielsku. U týchto temperamentných Európanov sa začína polievkou z morských plodov a tapasom s rôznymi druhmi syra a zeleninou. Ako hlavný chod sa podáva úhor, kráľovské krevety a pečené ryby s prílohou z bielej špargle.

Ako dezert sa na španielskych stoloch servírujú marcipánové sušienky alebo vyprážané hranolčeky obaľované v cukre a škorici, takzvané churros. Výdatná večera sa najlepšie spláchne šampanským Cava.

Pôžitkárski Francúzi

Vianočná večera v tejto krajine má niekedy aj dvanásť chodov. Tie sa líšia v rôznych regiónoch, obvykle medzi nimi ale nechýbajú ustrice, slimáky, rybia polievka, pečená hus alebo moriak, mušle a veľa druhov syra.

Syr Francúzi elegantne zajedajú kúskami chrumkavej bagety, ktorú si lámu medzi prstami.

Zo sladkostí sa servíruje trufle z čokolády a datlí a koláč so smotanou. Počas celej večere sa popíja víno a jablčná pálenka calvados.

Štedrý večer v reštaurácii

V Belgicku 24. decembra čaro Vianoc nečakajte. Belgičania majú bežný pracovný, ktorý obvykle zavŕšia večerou v reštaurácii. Všetko ale dobehnú o deň neskôr, kedy sa rodiny schádzajú pri slávnostnej večeri. Neodmysliteľnou špecialitou je vianočný zákusok – torta plnená krémom a ozdobená vianočnými figúrkami.

Kto nájde mandľu, má šťastie

Vo Švédsku je vianočný stôl plný sušenej tresky v bielej omáčke, teplej šunky so zeleným hráškom a nechýba ani špecialita – varená hnedá fazuľa so slaninou zapečenou v cibuli.Dezertom je ryžový nákyp so zapečenou mandľou, ktorá má svoj význam. Kto ju nájde, dostane darček.

Vianočná grilovačka pod holým nebom

U protinožcov vyzerajú Vianoce pre našinca naozaj dosť exoticky. Pochopiteľne, v Austrálii úraduje v tomto období úplne iné počasie, ničím výnimočným teda nie je stolovanie na terasách, či dokonca vianočná grilovačka.

Obvyklé štedrovečerné menu pozostáva z morských plodov, moriaka, kačky, kuraťa alebo cestovín, nesmie chýbať šalát a zmrzlina. Rodiny, ktoré sa snažia sláviť Vianoce tradičnejšie, pripravujú pečeného moriaka a ako dezert podávajú Pavlovu tortu.

Konšelská misa poteší mäsožrútov

Medzi obľúbené štedrovečerné jedlá v Nemecku patrí takzvaná konšelská misa, ktorá obsahuje mix viacerých druhov mäsa (bravčová pečienka, morka, kačka, hus, údené mäso, smotanové klobásy…). Po poriadne mäsitom chode ale prichádza ešte celá séria sladkostí. Nesmie chýbať jablčný závin, ovocný šalát s likérom, marcipánové cukrovinky a tradičná vianočná štóla s orieškami a kandizovaným ovocím posypaná práškovým cukrom.