10 tipov na sendviče pre akúkoľvek príležitosť: Ktorý z nich vyskúšate?

Kúzlo sendvičov spočíva v tom, že nech čokoľvek umiestnite medzi dva kúsky pečiva, bude to geniálna pochúťka. Ak premýšľate, čo by to mohlo byť, máme pre vás 10 top nápadov, ktoré vám zaiste prídu na chuť a ktoré oceníte pri akejkoľvek príležitosti.

Lososový sendvič

Nezáleží na tom, či ide o rodinnú oslavu alebo firemnú recepciu. Lososové sendviče zmiznú z tanierov vždy medzi prvými.

Kráľ sendvičov si získal svoje prvenstvo aj napriek špecifickej chuti rýb a kôpru. Stačí vám nátierkové maslo, údený losos, mleté biele korenie, červená cibuľka, spomínaný kôpor a delikatesa je hotová.

Táto kombinácia navyše poskytuje množstvo príležitostí na kreatívne obmeny, ktoré chuť sendviča dotiahnu do dokonalosti. Maslo vymeňte za čerstvý syr, namiesto kôpru prihoďte pár lístkov rukoly, pridajte sušené čili a pokvapkajte olivovým olejom. 

Sendvič s kozím syrom 

Kozí syr je charakteristický svojou výraznou chuťou, ktorá nemusí na prvýkrát vyhovieť každému. Stačí ho však skombinovať so sladkou repou či jablkom, doplniť jemnými vlašskými orechmi, pokvapkať tekvicovým olejom a neodolá mu už nikto.

Ak chcete ísť za hranice všetkých chutí, pridajte pár lístkov polníčkového šalátu a kúsky granátového jablka či brusníc.

Club Sandwich 

To, že sendviče sú jedlo na úrovni, dokázal club sandwich už v 19. storočí, keď ho začali podávať v luxusných kasínach v New Yorku. Dnes ho nájdete v mnohých reštauráciách ako hlavné menu spolu s hranolkami alebo šalátovou prílohou. 

Jeho hlavnou ingredienciou sú grilované kuracie prsia a chrumkavá slaninka zaliata ideálnym množstvom majonézy. Trojposchodovú špecialitu nezabudnite naplniť čerstvými paradajkami a ľadovým šalátom. Pokiaľ stále nemáte pocit, že je toho dosť, pridajte nastrúhaný parmezán.

Náš tip: Tento sendvič vás vždy zachráni, keď nebudete vedieť zodpovedať nekonečne opakujúcu sa otázku: „Čo si dáme dnes na večeru?”

Sendvič s trhaným hovädzím mäsom

„Trhané” určite nepatrí do kategórie jednoduché. Sľubujeme však, že námaha, ktorú si vyžaduje, sa vám vráti v podobe nezabudnuteľnej večere či obeda. 

Hovädzie mäso nakrájajte, okoreňte a pomaly pečte pri 180 stupňoch. Pripravte si klasickú kapustu, ktorú môžete namiesto cukru osladiť javorovým sirupom.

Mäsko natrhajte vidličkou, zmiešajte s výpekom a natrite na toastový chlieb alebo bagetu. Pridajte kapustu a ak máte chuť vytvoriť si vlastné kulinárske dielo, skaramelizovaná cibuľka na záver vám s tým pomôže.

Mexické kura

Niekto to rád horúce a niekto pikantné. Ak patríte do tej druhej skupiny, pripravte si marinované kuracie prsia, červenú fazuľku, pikantnú omáčku, tabasco, kukuricu a nasekanú červenú cibuľku.

Všetko to zmiešajte a naložte na toastový chlieb potretý maslom. Ak sendviče chystáte na párty, odporúčame pripraviť naozaj veľa. 

Pokiaľ nestíhate a máte plné ruky starostí, ochutnajte náš mexický sendvič, ktorý nájdete v supermarketoch aj na čerpacích staniciach.

Šunková klasika

Dva ľahké plátky toastového chleba, šťavnatá šunka, šalát, zelenina, aká vám len napadne, majonéza a plátkový syr. Kreativite sa síce medze nekladú, ale pri tejto klasike už žiadne ďalšie vylepšenia nepotrebujete. 

Maximálne si sendvič môžete zapiecť v toastovači s cheddarom a podávať s barbecue omáčkou.

Vajíčkový sendvič

Vajíčkové sendviče ponúkajú nekonečno variácií, no momentálne je najviac trendy sendvič so strateným vajíčkom.

Ak si ale nechcete robiť starosti so „strácaním” vajíčka, druhú priečku v popularite si drží sendvič s avokádom a volským okom.

Dajte si záležať, aby sa žĺtka roztiekli, a na sendvič namiesto dresingu dajte viac šalátových lístkov (špenát, rukola, polníček a podobne).

Náš tip: Pri podávaní ozdobte sendvič čiernym sezamom a lístkami šalátu.

Sladký sendvič

Sendviče nemusia byť iba slané, a tak vyskúšajte sladkú verziu. Napríklad s arašidovým maslom, banánom a lesným ovocím. Jednoduché, rýchle, zasýtia na dlhú dobu a zároveň potešia každého, kto je viac na sladké.

Druhú, menej typickú verziu sladkého sendviču si pripravíte z ricotty a ovocného džemu, prípadne čokoládových kúskov. Toto sladké ani omylom nie je hriech. Práve naopak.

Sendvič s prosciuttom

Talianske prosciutto svojou údenou vôňou a slanou chuťou sme si nechali nakoniec. Pri výbere sendvičového chleba si dajte maximálne záležať. Pre istotu siahnite aj po ciabatte.

Základ je však len a len na vás. Môže to byť čerstvé maslo alebo riccotta. Na ňu uložte prosciutto a určite ním nešetrite. Na záver uložte čerstvé figy a máte dokonalé menu, ktoré vás už po prvom kúsku prenesie do krásneho slnečného rána v Ríme.

Tuniak s vajíčkom 

Spojenie čerstvého tuniaka, horčicového dresingu, vajíčka a ľadového šalátu podávajte ako hodnotné raňajky alebo snack na výlet. Sendvič plný bielkovín ocenia športovci a všetci, ktorí si sledujú nutričné hodnoty svojho kalorického príjmu. 

Z našich skúseností vieme, že záruka úspechu spočíva vo výbere kvalitného pečiva, ktoré netreba podceniť. Ak však nemáte čas na prípravu, môžete sa spoľahnúť na nás. 

Každý deň nájdete pod značkou Grotto v regáloch tie najčerstvejšie sendviče z kvalitných ingrediencií. A medzi nimi je, samozrejme, aj tuniakový