10 tradičných vianočných jedál z celého sveta

Francúzsko


Francúzska štedrovečerná večera sa nezaobíde bez darov mora akými sú napríklad ustrice, krevety alebo homár. Po večeri si Francúzi vychutnávajú sladký dezert, ktorý sa nazýva „ a bûche de Noël“. Tento dezert je v podobe čokoládovej rolády z kvalitného kakaa, piškót a maslového krému.


Japonsko


Väčšina japonskej populácie vianočné sviatky neoslavuje, pretože iba 1% z nich sú kresťania. Japonci si však vytvorili vianočný zvyk. Každý rok si objednávajú vyprážané kura z KFC reštaurácie na večeru. Japonské štedrovečerné menu pozostáva z vyprážaného kuraťa, šalátu, zákusku a šampanského. Ľudia si robia predobjednávky už mesiace dopredu, aby nemuseli na Vianoce čakať v nekonečne dlhých radoch.

Venezuela


Tradičné jedlo sa nazýva "Hallacas" alebo inak povedané "Venezuelský Tamal". Základ tvorí kukuričné cesto, ktoré je plnené marinovaným mäsom (najčastejšie býva bravčové, kuracie alebo hovädzie) spolu s kaparami, olivami a hrozienkami. Tieto Hallacas bývajú zabalené do banánových alebo kukuričných listov a uvarené.

Zdroj: Venezuelský Tamal.

Írsko


Hlavné jedlo večere u Írov je pečené jahňacie stehno. Ďalšia špecialita je napríklad aj listový chlieb vytvorený z tenkých kúskov cesta, ktoré sú následne vypražené.

Austrália


Austrálčania si vychutnávajú na Vianoce BBQ. Slnko, teplo a k tomu sa hodí len jedno - vychutnávať si BBQ na záhrade s rodinou. Niektorí Austrálčania však majú klasickú Európsku vianočnú večeru, čiže tento zvyk nie je až tak rozšírený po celej Austrálii.

Anglicko


Krevety, pečená morka a koláčiky s mletým mäsom sú typické štedrovečerné jedlá v Anglicku. Klasický anglický vianočný dezert je pečený koláč, nazývaný „vianočný puding“ plnený ovocím.

Brazília


V Brazílii si na Vianoce vychutnávajú jedno zo svojich tradičných jedál „Bacalhau", čo v preklade znamená slaná treska. Taktiež majú pečenú morku či kuracie mäso s cesnakovým kelom alebo zemiakovým šalátom. „Farofa“ je taktiež veľmi typické vianočné jedlo zo strúhanky, masla a cesnaku doplnené slaninou, hrozienkami alebo vlašskými orechmi.

Španielsko


Pravá vianočná večera španielov v oblasti Catalonia sa nezaobíde bez mäsovej polievky nazývanej „sopa de Galets". Táto polievka je vývar z hovädzieho mäsa, kostí, kuracích pŕs, prasacích rypákov a zeleniny varený niekoľko hodín a doplnený mäsovými guličkami (hovädzími a bravčovými) a cestovinami. „Galets“ sú Španielmi milované cestovinové mušle.

Zdroj: "Sopa de Galets" tradičná španielska polievka.

Poľsko


Poliaci majú štedrý večer bez mäsa. Začínajú polievkou z červenej repy nazývanou „Barszcz". Pokračujú kaprom a plnenými pirohami. Pirohy sú zvyčajne plnené hríbmi alebo kapustou. Štedrovečerný stôl dopĺňa ovocie alebo tradičné dezerty z maku.

Filipíny


Filipíny sú krajina, ktorá oslavuje Vianoce najdlhšie. Vianočné oslavy začínajú dokonca už v Septembri. Vianočná večera Filipíncov začína pečeným prasiatkom, u nich sa sviatok nazýva „Noche Buena“. Večera pokračuje ďalšími pokrmami, ako sú jarné rolky, šalát, ovocie, cestoviny, ale aj tzv. „Queso de bola“, čo v preklade znamená syrová guľa. Ďalšie typické vianočné jedlo nazývajú „bibingka“, čo predstavuje sladko-slaný dezert z ryžového cesta s kokosovým mliekom, maslom a vajíčkami. Väčšinou majú rôzne variácie, ktoré môžu byť doplnené roztopeným syrom, soleným kačacím vajíčkom alebo nastrúhaným kokosom.

Slovensko

Na Slovensku máme rôzne tradície. V niečom sa však zhodujú. Na štedrovečernom stole nesmie chýbať ryba či už je to kapor, šťuka alebo losos doplnený majonézovým šalátom, alebo v niektorých domácnostiach aj zemiakovým. Dodržiavajú sa rôzne tradície, ako napríklad hľadanie mince či šupiny kapra pod obrusom. Vianočné oplátky s medom a mletými orechami taktiež nemôžu chýbať. Slováci však doobeda na Štedrý Deň nejedia mäso, preto máme pre vás skvelý tip ako zahnať hlad. Vyskúšajte bagetu od Grotta- napríklad tuniakový sendvič na raňajky.