Už ste ich ochutnali? Toto je 10 najpopulárnejších sendvičov na svete

Prinášame vám 10 lahodných inšpirácií na najobľúbenejšie sendviče z rôznych kútov sveta. 

1. Francesinha, Porto, Portugalsko

Francesinha je tradičný sendvič z mesta Porto v Portugalsku. Nejde však o rýchly snack, ale o jedlo, ktoré si vychutnáte v miestnych reštauráciách ako výdatné raňajky či večeru.

Pozostáva z toastového chleba, hovädzieho alebo bravčového steaku, párkov, šunky a roztaveného syra.

To všetko sa podáva zaliate bohatou paradajkovou omáčkou s obsahom piva, niekedy aj s volským okom na vrchu. Ako príloha sa k nemu výborne hodia hranolky.

francesinha, portugalsko

2. Bánh mì, Vietnam

Populárny vietnamský sendvič bánh mì pozostáva z klasickej francúzskej bagety, koriandru, chilli papričiek, grilovaného kuracieho mäsa, nakladanej mrkvy, omáčky z cesnaku a chilli, plátkov uhoriek a bravčovej paštéty. Poriadna plnka, čo poviete?

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo koriander, chili a uhorky odrážajú typické vietnamské chute, bageta, mäso a ostatné koreniny sú odkazom na francúzsky a čínsky kolonializmus. 

Stretnúť sa môžete aj s mnohými inými variantmi bánh mì. Namiesto kuracieho mäsa ľudia do bagety pridávajú bravčové či hovädzie mäso, niekedy aj morské plody.

banh mi sendvic

3. Croque-monsieur, Paríž, Francúzsko

Hovorí sa, že francúzsky zapečený toast croque-monsieur vznikol náhodou, keď si istý Francúz zabudol svoj obed pri horúcom radiátore. Kým sa k nemu vrátil, syr sa rozpustil a sendvič tak chutil ešte lepšie.

Či je to pravda alebo nie, nevieme. Isté však je, že odkedy sa tento pokrm v roku 1910 objavil na menu parížskych reštaurácií, ľudia si ho zamilovali.

Pripravíte si ho veľmi ľahko. Postačí vám toastový chlieb, šunka a typický švajčiarsky tvrdý syr Gruyère. Ak chcete, aby bol sendvič autentický, nezabudnite toast orestovať na masle, až kým bude chrumkavý a sfarbený do zlatohneda.

croque monsieur sendvič

4. Bocadillos, Španielsko

Chrumkavé bagety bocadillos (alebo bocatas), plnené vychýrenou šunkou jamón alebo obľúbenou salámou chorizo, si v Španielsku vychutnáte prakticky kdekoľvek. 

Aj v tomto prípade sa môžete stretnúť s viacerými variantmi pokrmu. V závislosti od regiónu môžete ochutnať napríklad bocadillos, ktoré sú plnené tuniakom, syrom, vajíčkami, fazuľkami, kuracím, hovädzím či bravčovým mäsom. 

Niekde sa dokonca podávajú bocadillos s konským mäsom či rybacími obdobami pokrmu so sardinkami alebo chobotnicami.

Špecifické pre bocadillos je, že sa do nich nedávajú žiadne nakladané uhorky, majonéza, šalát ani cibuľa. Bagetu však zvyknú vo vnútri potrieť olivovým olejom alebo rozpolenými paradajkami.

bocadillos sendviče

5. Reuben, USA

Vychýrený mäsový sendvič reuben je základom newyorskej kuchyne. Pozostáva z ražného chleba, kyslej kapusty, švajčiarskeho syra, marinovaného hovädzieho mäsa (corned beef) a ruského dresingu.

Skôr ako sa pustíte do jeho prípravy, nezabudnite natrieť chlieb maslom pre ešte lepšiu chuť. Potom toast zapečte a vychutnajte si jeho neodolateľnú kombináciu chutí.

reuben sendvič

6. Tortas, Mexiko

Mexické tortas sú tradičné sendviče, plné autentických miestnych surovín. Nezvyčajné sú tým, že ich podávajú v pečive (bolillos), čo nie je pre Mexiko typické.

Aj v tomto prípade sa môžete stretnúť s mnohými obdobami pokrmu. Najtypickejšou náplňou sú však pikantná salsa, koriander, paradajky, syr oaxaca, avokádo a vyprážané kuracie alebo hovädzie mäso. 

Tortas sa zvyčajne podávajú za studena a stretnete sa s nimi v stánkoch s rýchlym občerstvením i v menších reštauráciách naprieč celým Mexikom.

tortas mexiko sendvič

7. Piadina Romagnola, Taliansko

Obľúbený plnený taliansky chlieb, ktorý pochádza z talianskeho regiónu Emilia Romagna, podávajú v pouličných stánkoch, zvaných piadinerie. Najlepšie chutí čerstvý, len pár minút po vytiahnutí z liatinovej platne. 

Typickou náplňou miestnej pochúťky sú plátky paradajok, krémový mäkký syr squacquerone, hrsť rukoly a lahodné talianske prosciutto di parma. Postup na prípravu chleba piadina romagnola nájdete na tejto stránke.

piadina romagnola

8. BLT Sandwich, Anglicko/USA

Vychýrený tak v Anglicku, ako aj v Amerike. Základom BLT sendviču je slaná chrumkavá slaninka, čerstvé paradajky, chladený šalát, majonéza a toastový chlieb. Ide teda o jednoduchý sednvič, na ktorom takmer niet čo pokaziť.

Predsa len však pri jeho príprave treba dodržiavať isté pravidlá. Slanina musí byť čerstvo vypražená, chlieb opečený do zlatohneda a paradajky musia byť nakrájané na tenké plátky.

Sendvič je dnes až taký populárny, že má dokonca svoj vlastný mesiac. V USA totiž v apríli oslavujú National BLT Month (Národný BLT mesiac).

BLT sendvič

9. Choripán, Argentína

Zo Severnej Ameriky sa presunieme do Južnej, kde sa zahryzneme do argentínskeho pouličného sendviča choripán, ktorý nápadne pripomína hot-dog.

Už samotný názov vypovedá o tom, v čom toto jednoduché jedlo spočíva. Pozostáva totiž z dvoch slov – klobásy chorizo a slova pan, ktoré v preklade znamená chlieb.

Pochopiteľne, sendvič sa skladá z grilovanej klobásy chorizo, opečenej chrumkavej bagety a rôznych korenín. Stretnúť sa s ním môžete aj v ďalších krajinách Južnej Ameriky, napríklad v Brazílii alebo v Chile. 

choripan

10. Tombik, Turecko

Desiatku celosvetovo obľúbených sendvičov uzatvárame pokrmom tombik z Turecka, ktorý je obdobou známeho döner kebabu.

Na výrobu tohto sendviču budete potrebovať plochý turecký chlieb – chrumkavý na povrchu a mäkký vo vnútri.

Pečivo sa plní šalátom, cibuľkou, plátkami paradajok a odrezkami grilovaného alebo na ražni pečeného jahňacieho, prípadne hovädzieho mäsa.

Debrecínska nadovšetko

Pokiaľ však pred zahraničnými chuťami uprednostňujete našu obľúbenú Grotto debrecínsku bagetu, vždy ju nájdete čerstvú na čerpacích staniciach a v obchodných reťazcoch.

Kombinácia bieleho pečiva s kvalitnou debrecínkou, andalúzskym dresingom, jarnou cibuľkou a syrom vás zaručene nesklame.

A pre ešte väčších pôžitkárov sme pripravili aj vylepšenú, plnšiu verziu našej debrecínky s označením Debrecínska exkluziv. Veríme, že vám zachutí minimálne tak ako nám.