6 rýchlych jedál z póru, ktoré vás vyjdu pár centov

Nátierka s pórom a jablkami

Na nátierku potrebujeme:

  • 2 jablká

  • 1 pór

  • tvrdý syr

  • biely jogurt

  • hrsť vlašských orechov

  • soľ a korenie

Vlašské orechy si najskôr na panvici opražíme do zlatista. 

Následne ošúpeme jablká a spolu s tvrdým syrom ich nastrúhame na hrubo. Pridáme na drobno nakrájaný pór, biely jogurt a zmiešame spolu s jablkami a syrom. 

Nátierku dochutíme korením a posypeme praženými orechmi.

Náš tip: Podávajte na večernom chlebe, ktorý obsahuje obrovské množstvo bielkovín a vlákniny. Vďaka tomu pôsobí veľmi priaznivo na trávenie a pomáha aj pri chudnutí.

natierka s porom a jablkami

Dusený pór s feta syrom

Na tento recept budeme potrebovať:

  • čerstvý pór

  • olivový olej

  • melasu z granatového jablka

  • 2 lyžice medu

  • syr feta

  • grécky jogurt

  • nadrvené pistácie

  • soľ a korenie

  • trochu vody

duseny por s feta syrom

Z póru odrežeme listy, ktoré si môžeme nechať do polievky. Zostane nám biela až svetlozelená stopka. Každú stonku si ešte prekrojíme pozdĺžne na polovicu. 

Na panvici si rozohrejeme kvapku olivového oleja a kusy póru na ňom smažíme niekoľko minút, až kým nezíska zlatisto hnedú farbu.

Medzitým si v miske zmiešame melasu z granátového jablka, med, štipku soli a korenia.

Zmes vylejeme na panvicu, podlejeme troškou vody a následne pór dusíme 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.

V mixéri si zatiaľ rozmiešame syr feta, jogurt a lyžicu olivového oleja. Vyšľahanú zmes potom nalejeme na plochý tanier.

Do stredu pridame hotový pór, pokvapkáme zvyšnou granátovo-medovou omáčkou a posypeme pistáciami. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom ako dokonalé predjedlo.

Zemiakovo-pórová pizza

Na pizzu s pórom potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky

  • pohár vody

  • droždie

  • zemiaky

  • olivový olej

  • cesnak

  • rozmarín

  • pór

  • šampiňóny

  • tvrdý syr a syr ricotta

  • soľ a mleté čierne korenie

zemiakovo-porova pizza

Múku, olej, vodu a polovicu droždia si zmiešame tak, aby sa cesto veľmi nelepilo, a necháme ho hodinu vykysnúť.

Zatiaľ si zohrejeme rúru na 210 °C. Ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na veľmi tenké plátky.

Pripravené cesto potrieme olivovým olejom a cesnakom, poukladáme naň zemiaky, posypeme rozmarínom a ochutíme soľou a korením.

Na vrch pridáme ešte pór, oba syry a šampiňóny. Dochutíme rozmarínom a vložíme do vyhriatej rúry, kým sa pizza do chrumkava neupečie.

Pórové košíčky z lístkového cesta

porove kosicky z listkoveho cesta

Na tento recept potrebujeme:

  • lístkové cesto

  • majonéza

  • maslo

  • rozdrobený syr feta

  • lístky špenátu

  • pór

  • nastrúhaný parmezán

  • 2 strúčiky cesnaku

  • čierne korenie

Cesto rozrežeme na rovnaké štvorce, ktoré uložíme do maslom vymastenej formy na muffiny.

V miske zmiešame majonézu, syr feta, parmezán, špenát, pór, cesnak a korenie. Touto zmesou rovnomerne naplníme cesto vo formičkách. Dajte si pozor na to, aby vám ingrediencie z formy nepretiekli. 

Pečieme pri 200 °C asi 25 minút dozlatista.

Náš tip: Pripravte si muffiny dopredu a toto ľahké predjedlo vytiahnite a upečte až tesne pred párty, aby boli všetky košíčky chrumkavé a čerstvé.

Sahibov sen alebo Kurací sníček

V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na šťavnatý pór a nechce sa vám variť, skočte si kúpiť bagetu Sahibov sen.

Tá vaše chuťové poháriky pošteklí kombináciou marinovaného mäsa, chrumkavého ľadového šalátu, čínskej kapusty a jemne pikantného dresingu.

Grotto bageta Sahibov sen

Alebo siahnite po menšej bagetke Kurací sníček a doprajte si pôžitok v podobe kuracích medailónikov, lahodného čerstvého póru a tatárskeho dresingu bez majonézy. O pôžitok z plnej chuti máte postarané.