A tieto poznáte? 7 menších festivalov a športových podujatí, ktoré sa v lete oplatí navštíviť

K letu jednozačne patria akcie pod holým nebom, či už sú to hudobné festivaly, kultúrne udalosti, alebo športové akcie.

Posledné dva roky nám všetkým tieto akcie poriadne chýbali, preto je na čase vrhnúť sa do víru zážitkov a užiť si zvyšok leta naplno.

Máme pre vás tipy na sedem rozmanitých podujatí – od rozprávkového festivalu pre deti cez koncerty až po bežecké podujatia. Z ponuky si určite vyberiete to svoje.

Uprising

Kedy: 26. až 27. augusta 2022

Jedným zo stálych hostí Uprisingu je slovenská skupina Medial Banana.
Zdroj: Facebook.com/uprisingfestivalofficial

Festival Uprising na Zlatých Pieskoch sa pre Slovensko a okolité štáty stal neodmysliteľnou súčasťou leta. Od svojho vzniku sa rozrástol na najväčší stredoeurópsky festival zameraný na reggae a podarilo sa mu zaradiť medzi TOP 40 európskych festivalov.

Tento rok festival oslávi svoj 15. ročník a bude nabitý hudobnými hviezdami z celého sveta. Predstavia sa napríklad jamajskí Morgan Heritage, Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny či austrálsky hudobník Dub FX.

Po ôsmich rokoch sa na Slovensko vráti žijúca legenda Max Romeo, koncert odohrá aj jeho dcéra Xana Romeo.

Na Uprising dorazia aj drum & bass ikony Roni Size a DJ Fresh či americká hip-hopová klasika De La Soul a mnohí ďalší.

Festival sa bude konať posledný augustový víkend. Je tak skvelou bodkou na záver leta.

Kremnické gagy

Kedy: 26. až 28. augusta 2022

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa koná pravidelne už od roku 1981. A kde inde, ako v krásnom historickom meste Kremnica.

Diváci sa môžu tešiť na tri dni plné skvelého programu a umeleckých zážitkov. Vyvrcholením podujatia je udelenie ceny Zlatý gunár za najlepšie umenie daného ročníka a rovnako udelenie anticeny Trafená hus za „niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane”.

Súčasťou festivalu je tiež populárna expozícia Múzea gýča, ale aj unikátna Ulička slávnych nosov, ktorá slúži na uctenie si pamiatky úspešných slovenských humoristov, hercov a iných významných osobností.

Svoje nosy či celé tváre tu majú Július Satinský, Jaroslav Filip, Stanislav Radič, Marián Kochanský, Katarína Kolníková, Jozef Kroner, Marián Zednikovič a ďalší.

Beh Od Tatier k Dunaju

Kedy: 13. až 14. augusta 2022

 „Od Tatier k Dunaju” je najväčší štafetový beh družstiev na Slovensku, ktorý je dlhý až
345 kilometrov.

6-, 9- či 12-členné tímy vyštartujú z Jasnej v Nízkych Tatrách v sobotu dopoludnia. Následne bežia nonstop dňom aj nocou a v nedeľu poobede dobehnú do cieľa pretekov na nábreží Dunaja v Bratislave.

Športovci bežia cez deň aj v noci. Zdroj: Facebook.com/Od Tatier k Dunaju 

Z behu sa už postupne vyvinulo spoločenské podujatie, pri ktorom bežcov povzbudzujú miestni obyvatelia, ktorí im ponúkajú vodu či iné občerstvenie. Akcia tak občas pripomína akúsi slovenskú verziu Tour de France.

Príďte si aj vy užiť túto jedinečnú atmosféru, či už ako člen bežeckého tímu, alebo povzbudzovateľ a fanúšik.

Zdroj: odtatierkdunaju.sk

Stredoveký festival VILLA BEN

Kedy: 20. august 2022

Láka vás zažiť atmosféru stredoveku plnú galantných rytierov, vznešených dám či zdatných remeselníkov?

Potom určite navšívte stredoveký festival VILLA BEN, ktorý sa aj tento rok bude konať v mestskom parku v Bánovciach nad Bebravou.

Návštevníci si budú môcť pozrieť skutočné rytierske turnaje, dobový remeselný jarmok či predstavenia sokoliarov a ukážky zbraní.

Svetielkofest 

Kedy: 20. august 2022

Kto povedal, že festivaly sú len pre jednotlivcov či partie kamarátov? O tom, že sa na takejto akcii zabaví celá rodina, svedčí 1. ročník Svetielkofestu.

Festival vás pozýva stráviť čas v spoločnosti rôznorodej zábavy, ktorú navodí kúzelník, minidisko či bubnová šou.

Pre deti je čerešničkou duo Spievankovo, dospeláci si zas zatancujú na hudbu od Chikilikitua.

Okrem programu je skvelou pozvánkou aj samotná myšlienka – festival je totiž benefičnou akciou na podporu onkologických pacientov a ich rodín.

Vstupné, ktoré si zaplatíte, tak poputuje na dobrú vec.

Zdroj: Facebook.com/svetielkonadeje

Beh Medikov Bratislava

Kedy: 22. septembra 2022

Študenti Bratislavského spolku medikov každoročne organizujú Beh Medikov, do ktorého sa môžu zapojiť nielen študenti medicíny, ale všetci priaznivci behu.

Ako uvádzajú organizátori, prvotnou myšlienkou podujatia bolo podporiť športového ducha budúcich lekárov, ktorí by mali ísť príkladom ostatným. Upozorniť tak na zdravý životný štýl a pravidelnú fyzickú aktivitu, ktorú žiadny liek nenahradí.

Akcia má však aj charitatívny rozmer – peniaze vyzbierané zo štartovného a z dobrovoľných príspevkov putujú na vopred určenú kliniku.

Nielenže si tak otestujete kondíciu, urobíte niečo pre svoje zdravie, ale hriať vás bude aj pocit, že ste podporili dobrú vec.

Dračie dni na hrade Budatín

Kedy: 13. až 14. augusta 2022

Ak hľadáte festival, ktorý prinesie originálny zážitok deťom aj dospelým, Dračie dni na Budatínskom hrade v Žiline sú určite to pravé.

Dračie dni sú putovným festivalom, ktorý sa koná na viacerých slovenských hradoch a zámkoch. A práve v Žiline sa predstaví posledné vystúpenie tohto leta.

Jednu z hlavných postáv hrá Marko Igonda. Zdroj: Facebook.com/Dračie dni 

Festival vás zavedie do sveta drakov, víl a odvážnych rytierov, v ktorom ožívajú tie najkrajšie legendy.

Tešiť sa môžete na originálnu dračiu rozprávku so skúsenými hercami, ktorých poznáte z festivalov, divadla aj televíznych obrazoviek.

Dračiu rozprávku bude sprevádzať bohatá ponuka zábavy a aktivít hradných hier a pestré stánky remeselníkov hradného jarmoku.

Grotto – hrdý sponzor kultúry a športu

S produktmi Grotto sa cez leto môžete stretnúť nielen v obchodoch a na čerpačkách, ale aj na festivaloch či športových podujatiach.

Sme totiž hrdým partnerom viacerých akcií – napríklad Kremnických gagov, festivalu Uprising, štafety Od Tatier k Dunaju, Behu Medikov aj Svetielkofestu.

Okrem finančného príspevku pomáhame zabezpečiť občerstvenie pre účinkujúcich či športovcov, ktorí si doplnia energiu našimi bagetami. Pretože ako to už raz býva, s plným bruchom ide všetko ľahšie.

Veríme, že si leto užijete s plnou chuťou a stretneme sa pri niektorom z vydarených kultúrnych či športových podujatí.