Čo pomáha a čomu sa vyhnúť? Skladujte chlebík podľa týchto 5 overených rád

Poznáte ten pocit. Vstanete z postele a už si robíte chute na raňajky v podobe mäkkého, bohato obloženého chlebíka. Po príchode do kuchyne však na linke objavíte len tvrdý kus obschnutého pečiva, na ktorom by ste si ťažko pochutili.

Ako je možné, že chlieb stvrdol, hoci ste ho z obchodu priniesli len včera? Najpravdepodobnejším dôvodom bude nesprávny spôsob jeho uchovávania.

Rozkrájajte ho až po vychladnutí

Či už si chlebík pečiete doma, alebo si ho čerstvo upečený priniášate z obchodu, chuti čerstvej kôrky býva ťažké odolať. Aby však chlieb vydržal čo najdlhšie, s jeho porcovaním počkajte, kým peceň úplne nevychladne.

bielkovinovy chlieb

Prečo? Chlebík vytiahnutý priamo z pece ešte stále nemá dostatočne uzavretú kôrku. Preto keď ho v tomto štádiu rozkrájate, jeho vnútro bude gumové a lepkavé.

Po vytiahnutí z pece mu doprajte aspoň hodinu a pol času, aby peceň po celom povrchu vychladol. Až v tento moment sa pustite do krájania.

Zabaľte ho do látkového vrecka

Hoci môže byť veľa ľudí presvedčených, že čerstvosť chleba najlepšie zabezpečí plastové vrecko či taška, opak je pravdou.

Balenie do plastových vreciek síce môže pomôcť pred vysušením, ale na maximálne dva až tri dní a len počas zimných mesiacov, keď býva v domácnostiach suchý vzduch.

Ak by ste chlieb skladovali v mikroténových vreckách dlhšie, riskujete, že sa v jeho póroch začne tvoriť pleseň. A to aj taká, ktorú nemusíte hneď vidieť.

Z tohto dôvodu je oveľa bezpečnejšie a zdravšie nechávať chlieb na linke zabalený v papierovom obale. Alebo ešte lepšie, v bavlnenom alebo ľanovom vrecku.

chlieb vo vrecku

Cez tento materiál pečivo dokáže čiastočne prepúšťať vlhkosť, vďaka čomu vám tak skoro nesplesnivie.

A ešte jeden tip. Nechajte si odrezané konce bochníka chleba. Hneď ako si doprajete nový krajec, opäť ich priložte k bochníku. Čiastočne tým zamedzíte osychaniu mäkkého stredu chleba.

Konce chleba ste zjedli alebo vyhodili? V tom prípade položte chlieb jeho odkrojenou časťou na krájaciu dosku. Aj týmto spôsobom ochránite váš čerstvý peceň pred vysušením.

Neodkladajte ho na chladničku

Možno si pamätáte, ako mala vaša babka zabalený chlieb a rožky priamo na vrchu nízkej chladničky. Odkladáte tam pečivo aj vy? Robíte veľkú chybu.

Práve v jej okolí je takmer neustále teplo, ktoré chladniča produkuje svojím motorom. Chlieb v papieri alebo látke vám tak na chladničke stvrdne oveľa skôr, rovnako ako vám skoro splesnivie v plastovom vrecku.

Na rovnaký problém narazíte aj vtedy, keď chlieb nechávate v blízkosti umývačky riadu alebo sporáka.

Vášmu pecňu bude teda najlepšie na suchom a chladnejšom mieste. Ak také nenájdete na linke či jedálenskom stole, spravte si naň miesto v niektorej zásuvke kuchynskej linky alebo špajzi.

Používajte chlebník

Drevené, plastové alebo nerezové. Tvary, vzory a materiály chlebníka dokážu obohatiť štýl vašej kuchyne. Navyše majú aj skutočne praktické využitie práve pri skladovaní chrumkavého pečiva.

Nie nadarmo sa táto malá otváracia schránka nazýva chlebník. 

Vo vnútri chlebníka je priam ideálna atmosféra pre jeho niekoľkodňové skladovanie. Cez drevo alebo drobné odvetrávacie dierky uniká prebytočná vlhkosť, čím zabránite tvorbe plesní.

chlebnik na chlieb

Aj pri skladovaní v chlebníku je dobré sa riadiť pár pravidlami. Hoci je v ňom dostatok miesta aj na dva celé bochníky, dajte doň vždy len jeden.

Pretože čím viac chleba budete mať v uzavretom priestore, tým viac vlhkosti v ňom bude. Preto sa môže ľahko stať, že vám chlieb začne plesnivieť aj v chlebníku. A ešte niečo. Chlieb, ktorý dáte do chlebníka, už do papiera nebaľte. Kôrka by ani zďaleka nebola taká chrumkavá a chlieb by bol navlhnutý.

Zamrazte to, čo nezjete

Tento krok nemusíte riešiť, keď viete, že vám peceň chleba doma nevydrží viac ako dva dni. V prípade, že všetky krajce nedokážete zjesť do troch či štyroch dní, je lepšie si chlieb rozdeliť a zvyšnú časť zamraziť.

Ani papierové či ľanové vrecká a chlebníky totiž nedokážu čerstvosť chleba udržať večne. Za predpokladu, že kupujete chlieb od pekárov, ktorí ho nedopekajú zo zmrazeného cesta, môžete polovicu bochníka pokojne odložiť do mrazničky.

nakrajany chlieb

Najlepšie bude si polovicu chleba naporcovať, uložiť do uzatvárateľného obalu, vytlačiť z neho čo najviac vzduchu a zatvorené vrecko odložiť do mrazu.

V mrazničke bez problémov vydrží aj dva až tri mesiace. Keď navyše chlieb pred zmrazením rozkrájate na menšie krajce, ktoré potom opečiete, bude chlieb rovnako chrumkavý ako priamo od pekára.