Mini pizza či maslové briošky. Toto sú najobľúbenejšie snacky Francúzov

Sendvič croque monsieur

Croque monsieur v doslovnom preklade znamená chrumkavý pane. A viete prečo? Nejde totižto hocijaký sendvič. Francúzi majú presný postup, ako ho pripraviť.

Základom sú dva krajce chleba, ktoré potriete troškou bešamelovej omáčky. V niektorých receptoch sa dočítate, že okrem omáčky treba pridať aj dijonskú horčicu. Tento krok však pokojne vynechajte.

Na jeden z natretých krajčekov pridajte plátok šunky a plátok syra. Francúzi si radi pochutia na dobrom jedle. Preto do sendviča dávajú kvalitnú francúzsku šunku a švajčiarsky syr Gruyere. Ak však tieto ingrediencie nezoženiete, siahnite po akejkoľvek inej šunke a inom syre.

Druhý krajec položte na ten obložený a sendvič potrite maslom. Na záver sendvič osmažte na grile alebo ho na 10 – 15 minút vložte do rúry. Syr spolu so šunkou sa mierne roztopia a z obyčajného obloženého chlebíka sa razom stane chutná chrumkavá delikatesa. No a práve preto aj názov chrumkavý pane.

Vylepšenou verziou tohto snacku je chrumkavá pani, ktorú si pripravíte tak, že na upečený sendvič pridáte stratené vajíčko. Ako si takéto vajíčko uvariť, to sa dozviete v našom článku.

Croque madame je vylepšenou verziou croque monsieur. Na opečený sendvič sa navyše pridáva stratené vajíčko. 

Slimáky pain aux raisins

U nás sa takémuto pečivu hovorí osie hniezdo alebo slimák. Francúzi zas túto pochúťku nazývajú pain aux raisins, čo v preklade znamená hrozienkový chlieb. A rozdiel nie je len v názve.

Pretože zatiaľ čo naše slimáky majú príchuť škorice alebo čokolády, Francúzi si pochutnávajú na slimákoch s mandľovým krémom a hrozienkami. A ako si môžete všimnúť na fotografii, koláčiky majú na povrchu jemnú glazúru, ktorá sa vyrába z marhuľovej šťavy.

Ak teda vycestujete do Francúzska a budete chcieť ochutnať nejakú tradičnú dobrotu, tento koláčik z lístkového cesta vám odporúčame. Zájdite do tamojšej pekárne a istotne ho tam nájdete.

Rolky vol-au-vent

Podobne ako mandľové slimáky, aj rolky vol-au-vent sa vyrábajú z lístkového cesta. No na rozdiel od hniezd ide o slané pečivo. To ale nie je všetko. Stred rolky sa zvykne vydlabať a doňho sa pridáva rybacia, kuracia či hubová plnka.

Francúzi rolky servírujú ako snack alebo predjedlo. Časom sa ale v krajine udomácnil aj belgický variant, ktorý patrí medzi hlavné jedlá. Ak sa rozhodnete pre belgické rolky vol-au-vent, na tanieri dostanete spolu s nimi aj zemiakovú kašu alebo hranolky.

Mini pizza pissaladière

Na tomto miniatúrnom pizza kúsku nevidíte postrúhané jablko, ale nakrájanú a skaramelizovanú cibuľu. No a ako takáto dobrota vzniká?

Najprv si musíte zamiesiť na cesto a následne ho vyvaľkať do požadovanej hrúbky. Ďalej na cesto vysypte zmes, ktorá pozostáva z restovanej cibuľky, korenia, tymianu a soli.

Na zmes ešte treba položiť zopár kúskov ančovičiek a čierne olivy. Keď máte mini pizzu pripravenú, vložte ju do rúry a pri teplote 220 stupňov ju pečte 15 až 20 minút.

Ak si netrúfate na to, aby ste vyvaľkali pekný okrúhly tvar, cesto vytvarujte do obdĺžnika. Po upečení ho rozkrájajte buď na malé trojuholníčky, alebo štvorce. Záleží od toho, ako ste slané pečivo vytvarovali.

Bagety

Najväčšími milovníkmi bagiet sú jednoznačne Francúzi. Toto pečivo jedia na raňajky, počas dňa a bežne z neho pripravujú rôzne jednohubky. V krajine dokonca považujú za neslušné pozvať známych domov a neprichystať aj bagetu. A čo všetko sa k bagete hodí?

Obľúbené sú kúsky bagety v kombinácii s plnkou, ktorá pozostáva z paradajok, údenej slaniny, syru feta a jablkového džemu. Ak radi experimentujete, okrem tejto pochúťky vyskúšajte bagetu s kozím syrom a figami.

Pre vyznávačov klasických chutí tu máme tip na takzvanú bruschettu, čiže bagetu, ktorú budete servírovať s čerstvými paradajkami a ricottou.

Nuž a pre najväčších klasikov môžeme odporučiť už len jediné. Síce nie francúzsku, ale zato našu obľúbenú debrecínsku bagetu, teraz ešte lepšiu a ešte plnšiu v produktovej rade Exclusive.

Debrecínska bageta patrí k našim najobľúbenejším produktom.

Gougères

Chutný snack, predjedlo alebo jednohubka pre návštevu? Syrové guľky gougères sa podávajú pri rôznych príležitostiach a v hocijakú dennú hodinu. Ich základnou surovinou je tvrdý syr, najčastejšie sa používa spomínaný švajčiarsky Gruyere. Ak však tento druh doma nemáte, pokojne si vezmite hocijaký iný.

Z nastrúhaného syra a ďalších surovín si vytvoríte hmotu a z nej vyformujete menšie pusinky. Piecť ich musíte pri najvyššej teplote zhruba 20 až 25 minút. Dávajte si však pozor, aby boli naozaj upečené.

Ak si chcete guľky pripraviť sami doma, odporúčame vám tento recept od kuchára Billyho. Pri jeho gougères si vystačíte so základnými surovinami a budete ich mať hotové za pár minút.

Croissant

Aj keď croissant pôvodne pochádza z Rakúska, Francúzi si už život bez rožteka z lístkového cesta nevedia predstaviť. Jedávajú ho na raňajky, ako rýchle občerstvenie a dokonca ho vedia pripraviť ako hlavné jedlo.

Samozrejme, najčastejšie sa stretnete s maslovým croissantom. Jeho vylepšenou verziou je maslový croissant s mandľami navrchu alebo maslový croissant s nugátovou náplňou.

V 70. rokoch minulého storočia však Francúzom ulahodili aj croissanty so slanou náplňou. Najznámejším z nich je croissant so šunkou, syrom a paradajkami.

Koláčiky canistrelli

Canistrelli kúpite v supermarkete, pekárni či cukrárni. Tieto mini koláčiky totižto Francúzom chutia počas celého dňa. Bežne ich jedávajú na raňajky, ako dezert alebo ako rýchle občerstvenie. A ešte skôr, než začnú jesť, koláčiky namáčajú do kávy alebo vína.

Samotné víno patrí dokonca medzi prísady, z ktorých sa canistrelli pripravujú. Popri tom si však vystačíte so základnými surovinami, ako je múka, prášok do pečiva, cukor, soľ, olej a mandle.


Na Korzike, odkiaľ canistrelli pochádzajú, miestni namiesto pšeničnej múky používajú gaštanovú. Na vylepšenie sa do cesta pridávajú aj semiačka anízu alebo citrónová kôra.

Brioška

Brioška alebo brioškový chlieb – presne tak volajú Francúzi toto sladké pečivo. No a čo potrebujú na to, aby si ho pripravili? Základ tvorí múka, droždie, maslo a vajcia.

V receptoch sa často dočítate aj to, že namiesto mlieka môžete použiť smotanu a na dochutenie vanilku alebo pomarančovú šťavu. Cesto treba nechať dostatočne dlho vykysnúť a upiecť v špeciálnej forme.


Po dopečení prichádza na rad servírovanie. No a podobne ako pri croissantoch či bagetách, aj briošku môžete jesť na akýkoľvek spôsob.

Hodí sa k nej maslo, džem, arašidové maslo alebo si z nej môžete urobiť francúzsky toast s javorovým sirupom a ovocím.