Minimum prísad aj času. Takto jednoducho si pripravíte lahodný horčicový dresing

Výnimočný šalát či sendvič začína a končí pri delikátnom dresingu. Nezáleži na tom, aké skvelé suroviny si vyberiete. Ak nemáte dobrý základ, finálny výsledok nebude chutiť tak dokonalo.

Preto sme si pre vás pripravili recept na horčicový dresing, ktorý si zaručene obľúbite pre jeho jednoduchosť a pritom geniálnu chuť. 

Skvelá správa je, že na to, aby ste si ho doma pripravili, nepotrebujete majonézu ani nič špeciálne. Stačí vám na to len pár základných ingrediencií, ktoré máte v chladničke bežne. 

Horčicový dresing nájdete aj v niektorých našich bagetách a preto vám vieme garantovať, že výsledok vás milo prekvapí, ak nie priam nadchne.

prisady na horcicovy dresing

Na prípravu delikátneho horčicového dresingu budete potrebovať:

  • 2 lyžice dijonskej horčice

  • 1 lyžicu medu

  • 2 lyžice jablčného octu (alebo čerstvá citrónová šťava)

  • 1 strúčik cesnaku

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja

  • čajová lyžička soli

  • čierne korenie

Postup je rovnako jednoduchý ako zoznam surovín. Do malej misky pridáme med, dijonskú horčicu, pretlačený strúčik cesnaku, ocot a olej. Ingrediencie spolu dobre premiešame. Dosypeme soľ a korenie podľa vlastnej chuti.

Jeden tip pre vás – nebojte sa použiť aj viac soli. Všetky suroviny v dresingu sú chuťovo veľmi výrazné, takže jej budete musieť použiť viac, aby ju bolo cítiť. Zároveň ak si dresing nakvapkáte na šalát a premiešate ho, skutočné množstvo soli na jednu porciu bude naozaj malé.

priprava horcicoveho dresingu

V dobre utesnenej nádobe vám takýto dresing vydrží v chladničke aj týždne, takže ho pokojne môžete použiť aj na viackrát do rôznych jedál.

Horčicový dresing je výborný nielen ako zálievka do klasického zeleninového šalátu, ale aj na dochutenie pečenej či dusenej zeleniny. 

Odporúčame vám ním pokvapkať napríklad pečenú brokolicu, karfiol, ružičkový kel, zemiaky alebo restovanú brokolicu. Zelenina tak získa delikátny punc sladkej a zároveň pikantnej chuti.

Skvelo sa hodí aj ako dip na namáčanie ku klasickým či batatovým hranolčekom. Prípadne si pripravte zdravší variant a nakrájajte si mrkvu, uhorku, zeler či červenú papriku do podlhovastého tvaru. 

Takéto hranolčeky zo zeleniny sú zdravé, chutné a navyše krásne farebné, takže sa skvelo hodia na nejakú párty či oslavu.

A ešte jeden exotickejší tip – vyskúšajte si do misky nasypať obilniny ako farro, quinou alebo hnedú ryžu, pridajte pečený cícer alebo tempeh, navrch si naskladajte svoju obľúbenú zeleninu a prelejte horčicovým dresingom. 

V priebehu pár minút máte postarané o rýchly, zdravý, chuťovo aj výzorovo pestrý obed.

Horčicový dresing v Grotto bagete

Horčicový dresing skvelo dochutí nielen šaláty, ale aj mäso a mäsové výrobky, Hodí sa najmä ku grilovanému alebo pečenému mäsku spolu s ďalšími kyslými prílohami, napríklad baraními rohmi či uhorkami.

My v Grotto sme si preto tento dresing vybrali do našej salámovej bagety. K pravej malokarpatskej saláme s bohatým podielom mäsa sme pridali kyslú uhorku a vajíčko.

salamova bageta od Grotto

Spoločne tak táto kombinácia vytvára intenzívnu zmes slano-sladko-kyslých chutí, ktorá zaručene pošteklí vaše chuťové poháriky a prekvapí vás lahodnou chuťou. Veď vyskúšajte a sami uvidíte, že si salámovú bagetu od Grotto ihneď obľúbite.