Mýty o tofu: Naozaj ničí pralesy a obsahuje málo bielkovín?

1. Tofu je (ne)zdravé

Na začiatok si treba ujasniť, že nič také ako zdravá a nezdravá potravina neexistuje. 

Pri hodnotení potravín z tohto pohľadu však môžeme vychádzať zo známeho príslovia „všetkého veľa škodí.“ Možno si poviete, že ide o klišé bez akejkoľvek výpovednej hodnoty, no v skutočnosti je to najjednoduchšie vyjadrenie zdravotnej (ne)závadnosti potravín.

Tofu sa vyrába zo sóje a tej sa zvyknú priraďovať v niektorých kruhoch až prehnane zázračné účinky na zdravie. Skutočnosť je však taká, že jediná cesta k zdravému stravovaniu nevedie len cez jednu surovinu, ale pestrý a vyvážený jedálniček. Ako by mal vyzerať?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vytvorila odporúčania, podľa ktorých zdravé stravovanie je energeticky vyvážené medzi tým, koľko kalórií prijmete a koľko ich vydáte. 

Ďalej odporúča v čo najväčšej možnej miere nahradiť jednoduché cukry zdravšími alternatívami – medom, javorovým sirupom, sušeným ovocím alebo stéviou. 

No a v neposlednom rade sa vyvážený jedálniček spája so zníženým príjmom tukov a zvýšenou konzumáciou zeleniny, ovocia, strukovín, orechov a obilnín.

Keďže výhodou sójových bôbov je nízky obsah kalórií, vysoký podiel bielkovín, nanesýtených tukov, vitamínov (B1, B2, B6, E) a minerálov (vápnik, draslík či zinok), práve vďaka tomu tofu spĺňa viacero kritérií, ktoré ho radia k potravinám zdravej životosprávy.

2. Tofu nemá dostatok bielkovín

Ľudia, ktorí uprednostňujú konzumáciu mäsa pred rastlinnou stravou, zvyknú argumentovať, že tofu nedokáže ich telu dodať takú dávku bielkovín ako kuracie mäso či hovädzina. 

Kým zo 100 g kuracieho mäsa telo príjme ±29 g bielkovín (151 kcal) a v prípade hovädzieho mäsa ±25 g bielkovín (171 kcal), pri rovnakom množstve dostanete z tofu ±12 g bielkovín (124 kcal).*

Ak sa teda namiesto nepodložených fráz pozriete na nutričné hodnoty, vidíte, že tofu je jedným z najlepších zdrojov bielkovín – rovnako ako mäso. S ním má tofu spoločné aj nekonečné možnosti spracovania a využitia.

Tofu si môžete dať naturálne, údené alebo marinované v rôznych exotických príchutiach. A to buď ako hlavné jedlo, prílohu alebo prísadu do šalátu či omáčky. Na rozdiel od mäsa, z tofu môžete dokonca vytvoriť aj praženicu bez cholesterolu a bez lepku.

Presne to sa totiž podarilo Lunterovi – najznámejšiemu slovenskému výrobcovi poctivých rastlinných produktov. A práve LUNTER Tofu produkty tvoria základ našich nových rastlinných sendvičov Sunshine Vege

sunshine vege hummus grotto

3. Výroba tofu ničí pralesy

V spoločnosti prevláda názor, že zvýšená konzumácia sóje, z ktorej sa tofu vyrába, ničí dažďové pralesy v Južnej Amerike. Je pravdou, že produkcia sóje zapríčiňuje odlesňovanie pôdy a klčovanie Amazonského pralesa, no takýto pohľad je príliš jednostranný.

Hlavna príčina odlesňovania neexistuje, pretože svoj podiel viny majú poľnohospodári, vlády aj samotní spotrebitelia. A nemyslíme tým iba vegetariánov a vegánov.

Z celkového množstva sóje sa až 70 % používa na kŕmenia dobytka a na priamu ľudskú spotrebu putuje 6 % svetovej produkcie. Je teda zrejmé, že hlavnú „zásluhu“ na odlesňovaní pralesov má výroba mäsa a mliečnych výrobkov z hovädzieho dobytka.

Za miznutie jedinečného a vzácneho prostredia v Južnej Amerike teda môže každý z nás, bez rozdielu, či mu chutí mäso alebo tofu. 

Na druhú stranu, štúdia z vedeckého magazínu Science hovorí celkom jasne o tom, že prijatie rastlinnej stravy redukuje uhlíkovú stopu každého jednotlivca a že prerušenie výroby mäsa a mlieka by viedlo až k 73-percentnému zníženiu ľudských „emisií“.

4. Tofu výrobky sú geneticky modifikované

Táto polopravda platí, len ak si takýto produkt sami kúpite. V Európe sa však prítomnosť geneticky modifikovaných organizmov v potravinách prísne kontroluje a reguluje.

Podľa štúdie Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) približne 80 % dovezenej sóje z USA, Brazílie a Argentíny neobsahuje žiadne GMO.

Z predchádzajúceho mýtu vieme, že sója sa nepoužíva len na výrobu tofu, ale aj kŕmenie dobytka. Prítomnosť GMO sa teda v rovnakej miere môže nachádzať ako v tofu, tak aj v mäse.

Ak chcete mať istotu najvyššej kvality, pri tofu platí rovnaké pravidlo ako pri mäsa – odoberajte od lokálnych farmárov a výrobcov. 

Napríklad sója, z ktorej vyrába svoje tofu produkty LUNTER, sa pestuje priamo z Európy a pochádza od ich partnerských certifikovaných farmárov, ktorí spĺňajú najvyššie ekologické štandardy.

5. Tofu spôsobuje hormonálnu nerovnováhu

V súvislosti s pravidelnou konzumáciou sóje vznikli obavy zo správnej funkcie štítnej žľazy a zmeny hladiny testosterónu. Na vine mala byť vysoká koncentrácia izoflavónov, ktoré plnia rovnakú funkciu ako náš vlastný estrogén. V skutočnosti má však oveľa menšie účinky.

Štúdia Národného centra pre biotechnologické informácie dokonca priniesla zistenie, že konzumovaniu tofu sa nemusia vyhýbať ani ľudia s problémami štítnej žľazy. Konzumentom rastlinnej stravy sa však odporúča dodatočný príjem jódu.

Aj keď sa s tofu spája množstvom mýtov a poloprávd, v skutočnosti je jeho konzumácia v zdravej miere úplne neškodná. Prijatím tofu získa vaša strava nové možnosti pre pôžitky z plnej chute.

sendvice sunshine vege od grotto

S rovnakým zámerom sme napokon priniesli na trh aj rastlinné sendviče Sunshine Vege v príchutiach bolonský, hummus a praženica.

Veríme, že vďaka výnimočnej kombinácii chutí od šéfkuchára Michala Kordoša si na nich zgustnete všetci bez rozdielu. Či už mäso jedávate, alebo sa hrdo hlásite k vegetariánom a vegánom.

*uvedené nutričné hodnoty sme čerpali zo stránky KalorickéTabuľky.sk.