Nevšedné silvestrovské párty jedlá? Inšpirujte sa našimi 6 tipmi

Bageta s ružičkovým kelom

Zdá sa vám, že tento recept bude tak trochu zvláštny? Dovoľte, aby sme vás presvedčili o opaku. Zmes z ružičkového kelu v kombinácii s bagetou chutí naozaj famózne. Postupujte podľa nášho návodu a skúste si túto rýchlu dobrotu urobiť aj doma. Na prípravu budete potrebovať tieto prísady:

  • 500 g ružičkového kelu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 bageta
  • 2 šálky strúhaného čedaru
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie


Vieme, že teraz nie je sezóna ružičkového kelu, preto pokojne siahnite aj po mrazenom. Keď sa kel rozmrazí, pokrájajte ho na menšie kúsky. Na panvici rozpáľte olej a naň vysypte kel, rozdrvený cesnak a papriku. Prísady nakoniec dochuťte korením a soľou.

Zmes nechajte na ohni približne 10 minúť a sem-tam ju premiešajte. Popri smažení si nakrájajte bagetu na malé kolieska a tie poukladajte na plech.


Zdroj: Ethan Calabrese via Delish.com

Následne keď je kelová zmes hotová, dajte z nej po troche na každé koliesko. Okrem toho pridajte aj trošku čedaru. Na záver nechajte bagetové kolieska zapiecť v rúre dovtedy, kým sa syr nerozpustí.

Sendvičové kúsky s ricottou

Ak máte doma kúsok chleba a neviete, čo s ním, urobte si tieto rýchle jednohubky. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 8 krajcov klasického alebo toastového chleba
  • 800 ml rajčinovej omáčky
  • 2 šálky strúhanej mozzarelly
  • 1 balenie ricotty
  • ½ šálky majonézy

Každý krajec potrite z vonkajšej strany trochou majonézy. Keď ich otočíte, na každý krajec dajte vrstvu rajčinovej omáčky.

Teraz však pozor, len štyri kúsky posypte ricottou. Zvyšné štyri vezmite a dajte ich na tie, na ktoré ste dávali ricottu. Sendvič, ktorý vám vznikne, má na vrchu aj zospodu majonézu. A presne tak to má byť.

Keď máte sendviče hotové, ešte ich musíte chvíľku osmažiť na panvici. Na to vám postačí troška oleja a zopár minút času. Po tom, ako začnú sendviče hnednúť, odstavte ich z ohňa.


Zdroj: Delish.com

Na záver sendviče rozkrojte na štyri menšie kúsky. Pre jednoduchšie jedenie do nich napichajte špáradlá a chutné jednohubky máte hotové.

Jednohubky s mozzarellou a cherry paradajkami

Na tieto chutné a rýchle jednohubky potrebujete len päť základných prísad. Ktoré to sú?

  • pár rožkov alebo 1 väčšia bageta
  • cherry paradajky
  • mozzarella kúsky
  • zelené olivy
  • maslo

Rožky alebo bagetu pokrájajte na menšie kolieska a potrite ich obyčajným maslom. Teraz si nachystajte špáradlá. Na niekoľko z nich napichajte vždy po jednom mozzarella kúsku, cherry paradajke a olive. Špáradlo na záver zapichnite do omasteného kolieska.

Na tomto recepte je skvelé to, že vám zaberie len pár minút. A ak si chcete jednohubky nejako prispôsobiť, pokojne pridajte ešte niečo, čo vám chutí.

Kanape so syrom a hroznom

Slaný syr v kombinácii so sladkým vínom či ovocím ide jednoznačne dokopy. Slanosť vytvára so sladkým úžasný kontrast, čo je pre chuťové poháriky veľká lahoda.

Ak patríte k milovníkom takýchto chutí aj vy, urobte si na Silvestra jednoduché kanapky so syrom a hroznom. Postačia vám na to len tieto tri prísady:

  • syr eidam alebo gouda
  • červené hrozno
  • bageta

Bagetu pokrájajte na kolieska a plátky syra rozdeľte na dva či tri menšie kúsky. Tieto menšie plátky následne zrolujte a dajte na kúsok bagety. Chýbať nesmie ani bobuľka červeného hrozna, ktorú napichnete na špáradlo a ním prepichnete bagetku so syrom.

Špenátovo-slaninový dip

Pre milovníkov dipov tu máme tento netradičný zo slaniny, syra a špenátu. Aby ste však presne vedeli, čo do tejto dobroty ide, pozrite si zoznam prísad.

  • 10 plátkov slaniny
  • 225 g mäkkého syra
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 ČL mletej papriky
  • 500 g špenátu
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • 1 šálka strúhanej mozzarelly
  • bageta

Slaninku osmažte na panvici. Kým bude opečená a chrumkavá, zaberie vám to zhruba 8 minút. Následne zmiešajte vo väčšej miske smotanu, majonézu a syr. Do zmesi pridajte cesnak a papriku a celú ju dochuťte soľou aj korením.

Slaninu spolu so zmesou vysypte do pekáča. K tomu pridajte špenát, parmezán a mozzarellu. Všetky prísady premiešajte a nakoniec ich ešte posypte troškou zvyšnej mozzarelly.

Pri najvyššej možnej teplote nechajte dip zapiecť zhruba na 25 minút. Keď sa syr celkom roztečie, máte istotu, že pochúťka je hotová. Na záver vám už len stačí nakrájať bagetu a môžete sa pustiť do jedenia.

Bageta s kozím syrom a tekvicou

Kým sa dá tekvica hokkaido zohnať v obchode, jednu si kúpte. Budete ju totižto potrebovať na tieto vynikajúce jednohubky. Skôr ako sa pustíte do prípravy, prečítajte si, aké ďalšie prísady potrebujete.

  • 800 g tekvice hokkaido
  • 100 g kozieho syra
  • 2 PL balzamika
  • 1 PL olivového oleja
  • čierne korenie
  • bageta

Tekvicu pokrájajte na malé kocky a v miske ju dochuťte olejom a čiernym korením. Keď máte túto časť hotovú, tekvicu vysypte na pekáč a pri 200 ºC ju nechajte v rúre takých 30 minút. Aby sa vám nepripálila, podložte ju papierom na pečenie.

Popri pečení si pokrájajte bagetu na kolieska a pokropte ich troškou oleja. Podobne ako tekvicu, aj kúsky bagety treba najskôr upiecť. Postačí vám však na to len 10 minút.

Tekvicu aj bagetky nechajte chvíľku vychladnúť. Na bagetové kolieska vysypte po troške tekvice a k tomu pridajte trochu kozieho syra. Na záver jednohubky zľahka polejte balzamikom. 

Pokiaľ však už máte málo času alebo neradi trávite čas v kuchyni, pokrájajte na malé kúsky naše Grotto sendviče. Chutné jednohubky pre návštevu tak budete mať pripravené raz-dva. 

Želáme vám Silvester plný výborných chutí, ľudí a zážitkov.