Porovnávame chute naprieč svetom: Aké snacky majú radi Česi, Američania či Arabi? 

USA: Šišky známe ako donuty 

U nás sú notoricky známe najmä z kriminálnych seriálov, v ktorých ich jedia všetci americkí policajti.

Okrem nich ich zviditeľnil aj animovaný seriál Simpsonovci, v ktorom si tieto sladké dobroty rád vychutnáva Homer Simpson. 

Reč je o amerických šiškách, ktoré v USA nazývajú donuts (čiže donuty).

Americká šiška sa od európskej odlišuje najmä tým, že má uprostred otvor a sladká náplň sa nedáva dovnútra, ale na hornú stranu.

Posypať sa dá prakticky akýmkoľvek sladkým dochucovadlom od orechov, pudingu až po škoricu.

A že Američanom sladká pochúťka veľmi chutí, tak o tom svedčí fakt, že tamojšie pekárne ročne vyrobia viac ako 10 miliárd kusov donutov. 

Francúzsko: Crêpes

Crêpes sú považované za francúzske národné jedlo. Ide o druh palacinky, ktorá sa obvykle vyrába z pšeničnej alebo pohánkovej múky.

Sú veľmi tenké a nepripravujú sa na panvici, ale na špeciálnej platni.

Poznávacím znakom crêpes je i to, že sa podávajú na sladko aj na slano so surovinami ako syr, vajcia, zelenina, šunka či cottage.

Turecko: Dürüm kebab

Dürüm je turecký wrap, ktorý patrí k tradičným jedlám Istanbulu. Vďaka použitým ingredienciám sa veľmi podobá známejšiemu Döner Kebabu.

Wrapy obsahujú kura alebo hovädzie. Samozrejme, to ale nie je všetko. Turci mäsko kombinujú s grilovanou paprikou a paradajkami a celú túto zmes podávajú v chlebovej placke zvanej lavaš.

Náš tip: Ak by ste chceli okúsiť snack s príchuťou orientu, ochutnajte našu Grotto Kebab bagetu.

Opečené kebab mäsko v spojení s dresingom, cibuľkou, paprikou a šalátom tvorí pravý gurmánsky zážitok.

Poľsko: klasická zapiekanka

Toto jedlo si v uliciach poľských miest získalo veľkú popularitu ešte v 70. rokoch za čias komunistického režimu.

Drobné stánky s jedlom boli práve v tom období často jedinou povolenou formou podnikania.

Poliaci v sebe nezaprú podnikateľského ducha a rovnako v sebe nezaprú ani vášnivy vzťah k hubám a typickým poľským oštiepkom. Z tejto kombinácie totižto vznikla ich klasická zapiekanka.

Zapiekanka je vlastne rozrezaná bageta, na ktorú sa dáva väčšinou syr a huby, prípadne ešte mäso a zelenina.

Bageta sa spolu s prísadami zapečie a ako hotové jedlo sa dochutí kečupom, tatárskou omáčkou alebo iným obľúbeným dresingom.

Česká republika: Utopenec

Veľa z vás určite utopence pozná. Ale pre tých, čo nie – utopenec je obľúbený český pokrm studenej kuchyne, ktorý si objednáte v miestnych krčmách ako pochúťku k pivu.

Čo však možno neviete, vynálezcom utopencov je podľa všetkého krčmár a mlynár Šamánek z Berouna.

Ten vraj premýšľal, ako by uchoval špekačky, aby si na nich mohli hostia pochutnávať pokojne aj o mesiac neskôr.

Zvláštny názov potom vraj vznikol kvôli jeho utopeniu pri oprave mlynského kolesa. Hoci pravdepodobnejšia je verzia, že názov vznikol podľa toho, že tieto dobroty sú utopené v slanom náleve.

Tak či onak, Česi si na tejto dobrote pochutnávajú už viac ako sto rokov. A keď najbližšie k našim susedom pôjdete, v niektorom tamojšom bare môžete utopence skúsiť aj vy. 

Mexiko: Elote

Elote alebo mexická kukurica je pochúťka, ktorú v Mexiku objavíte doslova na každom rohu. Miestni kuchári ju pripravujú na grile a dochucujú majonézou, limetkou, čili práškom a syrom.

Náš tip: Ak ste dostali chuť na mexické chute, zahryznite sa do sendviča Mexické kura plneného marinovanými kuracími prsiami, mexickou zeleninou a pikantným dresingom.

Po ochutnaní môžete povedať len jedno: „Por favor, chcem to ešte raz!“

Srbsko: Gibanica

Gibanica je tradičné slané pečivo populárne na celom Balkáne. Vyrába sa zo zapečeného lístkového cesta, ktoré sa prekladá zeleninou, balkánskym syrom, miešanými vajíčkami a bylinkami.

Je to veľmi jednoduché, no pritom naozaj lahodné predjedlo. Preto keď niekedy na Balkán zavítate, iste ho ochutnajte. Odporúčame.

Egypt: Falafel

Falafel sú vyprážané guličky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch týchto ingrediencií. Zvyčajne sa podávajú ako sendvič, zabalené v teplej pita placke, s omáčkou a čerstvou zeleninou.

Táto špecialita je pôvodom z Egypta. Egyptskí Kopti tvrdia, že práve oni ako prví pripravili jedlo ako náhradu za mäso počas pôstneho obdobia.

Dnes je toto tradičné arabské jedlo známe po celom svete. A to najmä ako výborný bezmäsitý snack, ktorý sa predáva vo forme street food.

Slovensko: Debrecínska nadovšetko

Debrecínska exclusive so syrom je špeciálne vyšľachtená pre chute Slovákov.

Možno vás to prekvapí, ale medzi najobľúbenejšie bagety u Slovákov patrí debrecínska, ktorej sa spomedzi všetkých balených bagiet predá najviac.

V rámci rýchlych snackov ide teda o absolútnu jednotku na slovenskom trhu.

A čo stojí za jej obľúbenosťou? Jednoznačne rokmi vyladená receptúra.

V Grotto ju vyrábame z tých najlepších surovín, pričom základ tvorí vychýrený andalúzsky dresing namiešaný podľa špeciálnej receptúry.

K tomu sme pridali tvrdý syr, jarnú cibuľku a, samozrejme, nechýba debrecínska šunka s 90-percentným podielom mäsa.

Ak ste ju ešte neochutnali, určite ju vyskúšajte. Veríme, že táto dobrota vám ulahodí a prinesie vám pôžitok z plnej chuti.