Praženica bez vajíčok? Pripravte si túto klasiku na vegánsky spôsob

Praženica patrí k obľúbeným raňajkovým jedlám väčšiny ľudí. Len málokto si ju však dokáže predstaviť bez vajíčok.

A predsa sa to dá. Existuje totiž rastlinná praženica, ktorá sa nepripravuje z vajíčok, ale z tofu a ďalších rastlinných zložiek. Pritom je ale rovnako chutná ako tá klasická.

Jej plusom je, že neobsahuje žiadny cholesterol a zároveň je bohatá na proteíny, vlákninu, železo aj vápnik.

Ak by ste si chceli dopriať ľahkú alternatívu k vajíčkam, máme pre vás tip, ako si ju zvládnete za pár minút pripraviť aj doma. Poďme na to.

Základom je tofu a kurkuma

Základom rastlinnej praženice je tofu a droždie, ktoré kombinujeme s kurkumou. Práve toto korenie dodá tofu praženici jej krásnu žltú farbu.

Aby ste však vedeli, ako si ju pripraviť, tu sú všetky potrebné ingrediencie:

  • 1 biele natural tofu (napríklad Lunter 100 g)
  • lahôdkové droždie
  • kurkumu
  • čiernu soľ (Kala Namak)
  • olej
  • sójové mlieko

Postup je mimoriadne jednoduchý. Tofu si najskôr v miske rozdrobíme vidličkou na drobné kúsky.

Na panvici rozpáľte olej a opražte si najemno nakrájanú cibuľku. Pridajte tofu, zamiešajte a ochuťte kurkumou a štipkou čiernej soli Kala Namak. Soľ dodá praženici výraznú vajíčkovú chuť, takže jej použite naozaj len štipku.

K tofu môžete prihodiť ešte štyri čajové lyžice lahôdkového droždia a následne všetko spolu dobre premiešajte. Zmes treba pražiť v panvici prbiližne desať minút.

Na záver môžete dochutiť trochou sójového mlieka či sójovou smotanou. Miešajte, kým sa mlieko vpije do tofu a praženica získa krémovú konzistenciu.

Pred podávaním môžete praženicu posypať bylinkami a podávať s čerstvou zeleninou a celozrnným alebo bielkovinovým chlebíkom.

Ochutnajte náš sendvič s tofu praženicou

Rastlinná praženica je základnou ingredienciou aj jedného zo sendvičov Sunshine Vege od Grotto.

Ak by ste si praženicu z tofu na raňajky radi dopriali, ale nestíhate variť alebo sa vám jednoducho nechce, určite náš sendvič vyskúšajte.

Okrem toho, že neobsahuje škodlivé éčka, vás prekvapí skvelou chuťou, ktorú do dokonalosti vyladil šéfkuchár Michal Kordoš.


Okrem LUNTER Tofu praženice sme sendvič dochutili ešte aj čerstvou uhorkou a reďkovkou, chrumkavým rímskym šalátom a troškou soli a korenia.

Táto kombinácia z neho robí vynikajúci a ľahký raňajkový sendvič, ktorý si vďaka výlučne rastlinným zložkám budete môcť dopriať kedykoľvek počas dňa.