S bagetou po Slovensku: Tieto miesta sú ideálne na jednodňové výlety

Arborétum Mlyňany

Kúsok od Zlatých Moraviec, medzi obcami Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou, si na svoje prídu všetci obdivovatelia rastlín a drevín. 

V okolí Ambrózyho kaštieľa s charakteristickou vežou sa na 67 hektároch rozprestiera Arborétum Mlyňany s najbohatšou zbierkou drevín v strednej Európe.

Zdroj: Slovakia Travel

Už od 19. storočia tu pestujú najrôznejšie druhy rastlín, najmä z východnej Ázie a severnej Ameriky. Tou najväčšou dominantou je 35 metrov vysoký sekvojovec mamutí.

Okrem neho však na hlavnej, 4,5 km dlhej trase, lemujúcej nenápadné zákutia a jazierka, nájdete aj zbierku rododendronov či azaliek. A keďže arborétum tvoria najmä stromy a dreviny, návštevu si naplánujte na september alebo začiatok októbra. 

Len si predstavte tie farby na začiatku jesene. Práve vďaka pestrej scenérii je toto obdobie na jednodňový výlet ako stvorený.

Návštevu si však môžete naplánovať hocikedy. Do arboréta, ktoré spravuje Slovenská akadémia vied, sa totižto dostanete počas celého roka.

Súľovské skaly

Lákajú vás krásne výhľady a jedinečné skalné útvary, no nechcete výšľapom stráviť osem hodín? Lesná turistika v prostredí Súľovských skál blízko Bytče je ideálna na jednodňový únik od civilizácie.

Hoci cez Súľovské skaly vedie viacero ciest, ich najväčšie krásy budete môcť obdivovať na oficiálnom náučnom chodníku.

Ten vás z parkoviska prevedie bukovým lesom až ku Gotickej bráne – 13-metrovému skalnému oblúku, pod ktorým si jednoducho musíte urobiť fotku.

Takto vyzerá Gotická brána v Súľovských skalách. Zdroj: Instagram.com/giovanka76

Odtiaľ trasa pokračuje na hrad Súľov – najvyššie miesto celej trasy, na ktorom si môžete dopriať pauzu, rozbaliť chutnú bagetu od Grotto a popri tom si vychutnať výhľad na okolitú prírodu. 

Trasa vás zavedie cez lúky s ovcami naspäť do dediny, kde chodník končí. Počas jedného dlhšieho popoludia tak preskúmate miesto plné nezvyčajných skalných útvarov s nezameniteľnou atmosférou.

Zdroj: Instagram.com/pepeslovakia

Ak vám nechýba odvaha, rozhodne odporúčame výšľap naplánovať tak, aby ste na vrchole stihli východ slnka. A to, že sú Súľovské skaly svojimi hladkými a strmými stenami rajom pre horolozcov, snáď ani nemusíme pripomínať.

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku

Keď si po ceste na R1 budete chcieť dať pauzu na odpočívadle Tekovské Nemce, máme pre vás jedno odporúčanie.

Zíďte z rýchlostky ešte o niečo skôr a natiahnite si stuhnuté končatiny v Hronskom Beňadiku, dedinky hneď vedľa obce Tekovské Nemce.

Zdroj: klastorbenadik.nrb.sk

Dominantou tejto neveľkej obce je komplex kláštora benediktínov s majestátnou Bazilikou sv. Benedikta.

Okrem nej v opátstve môžete navštíviť kaplnku Kristovej krvi či časť najväčšej sýpky tohto druhu na Slovensku. V nej objavíte stálu expozíciu, ktorá približuje históriu duchovného miesta.

​​Kláštorná čajovňa. Zdroj: klastorbenadik.nrb.sk

Aby ste doplnili sily pred ďalšou cestou, navštívte aj tamojšiu čajovňu, v ktorej vám obyvatelia kláštora pripravia ich domáci čaj z byliniek priamo z opátstva.


Vstup do kláštora.

A keď vás cesta zmôže natoľko, že potrebujete dlhší oddych či duchovnú obnovu, v kláštore s kapacitou 45 ľudí sa môžete pokojne ubytovať.

Šútovský vodopád

Aby ste sa dostali na Studenovodské vodopády, Skok či ten najvyšší – Kôprov vodopád, musíte absolvovať náročné niekoľkohodinové túry.

Zdroj: instagram.com/hradamberphoto

K jednému sa však dostanete aj za hodinku a pol pešo, pričom dostupnosť mu na kráse vôbec neuberá.

Reč je o 38 metrov vysokom Šútovskom vodopáde, štvrtom najvyššom na Slovensku a najvyššom v Malej Fatre.

Na vodopád narazíte po 4-kilometrovej prechádzke z obce Šútovo, ktorú bez problémov zvládnu aj menšie deti.

Zdroj: Woodpark.sk

Ak by vás však výstup predsa len zmohol a chceli by ste sa prebrať, po ceste naspäť sa ovlažte v neďalekom Kráľovanskom jazere s nádhernou tyrkysovou vodou.

Vodná plocha vznikla zatopením bývalého kameňolomu. Keď budete od domácich zisťovať cestu k nemu, pýtajte sa Šútovské jazero. Miestny ho totiž poznajú zväčša pod týmto názvom.

​​

Slovenské opálové bane

Popri Kremnických či Štiavnických baniach sú tie pri Červenici trochu v tieni. Svojím významom však rozhodne nezaostávajú. Veď istého času išlo o najväčšie opálové bane na svete.

Zdroj: Slovenské opálové bane

Od roku 2015 sú Slovenské opálové bane znovu sprístupnené a stali sa skutočne vychytenou turistickou lokalitou, ktorej návšteva vám rozpumpuje adrenalín v žilách.

Opálovými chodbami, z ktorých si drahokamy odnášala aj rodina Napoleona, sa miestami budete predierať v úplnej tme len za pomoci hmatu.

Zdroj: Slovenské opálové bane

Na výber máte rodinný hodinový okruh alebo náročnejší päťhodinový, v rámci ktorého si spolu so sprievodcami prejdete adrenalínovými cestami banského bludiska. To všetko s pohľadom na nádherné opálové žily a steny bývalých štôlní Jozef a Viliam.

Ak sa vyberiete do týchto jedinečných priestorov, máme pre vás jedno upozornenie. Teplota sa celoročne pohybuje okolo 5 °C a pravdepodobne sa aj zašpiníte.

Teplé a aj náhradné oblečenie si preto rozhodne pribaľte so sebou. Za ten zážitok ale špinavé nohavice rozhodne stoja.

Hrad a skanzen v Starej Ľubovni

25 tradičných severospišských dreveníc s dedinskou školou, kováčskou dielňou, mlynom a dokonca Kostolom sv. Michala Archanjela. Medzi tým všetkým voľne pobehujúca hydina a dobytok.

Zdroj: Instagram.com/hradlubovna.sk

Jednoducho obrázok ako vystrihnutý zo života v minulosti. Tam vás prenesie krásny skanzen pod Ľubovnianskym hradom v Starej Ľubovni.

Zdroj: Instagram.com/praveslovenske

Tradičné domčeky a uhladenosť celého miesta chytí za srdce aj tých, ktorí históriu dvakrát nemusia.


Interiér jedného z domov v skanzene. 

A keď budete mať prechádzok a objavovania dosť, stále môžete vybehnúť na neďaleký kopec.

Na ňom sa rozprestiera zachovalý Ľubovniansky hrad z 13. storočia s viacerými expozíciami, udržiavaným nádvorím a hradnou vežou, odkiaľ máte krásny výhľad na Belianske Tatry.

Je celkom pravdepodobné, že sa na tomto historickom mieste zdržíte väčšinu dňa, takže si nezabudnite pribaliť výdatnú a chutnú desiatu od Grotto

Okrem klasických bagiet môžete siahnuť aj po vegetariánskych alebo si vyberte niektorý z našich rastlinných sendvičov Sunshine Vege.