S bagetou po Slovensku: Tieto zákutia našej krajiny sú najkrajšie práve v zime

Ak na nejaký výlet pôjdete, nezabudnite si vhodnú zimnú výstroj, termosku s horúcim čajom a poriadnu výživnú desiatu od Grotto. A teraz sa už spolu s nami vyberte do prírody. 

Prielom Hornádu

Prielomová dolina Hornádu na území Slovenského raja vám v zimnom období ponúka nevšedný zážitok. Dlhšie trvajúce mrazy sa hladine vytvárajú hrubú ľadovú škrupinu, takže sa po rieke môžete pohybovať pešo, prípadne na bežkách či korčuliach.

Ak mrzne a je dosť snehu, prechod je bezpečnejší ako za miernej zimy. Pri slabšej zime sa ľad nachádza iba pri brehoch rieky, takže musíte so zvýšenou opatrnosťou postupovať po vyznačenom chodníku. 

Dbajte preto aj na vhodnú výstroj a ideálne si so sebou vezmite retiazkové návleky na obuv či stúpacie železá a paličky.

Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline

Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline patria ku skvostom vidieckej architektúry a mnohí turisti ich radia medzi najkrajšie miesta na Slovensku. Nemožno sa teda čudovať, že v letnom období patria medzi najnavštevovanejšie miesta na Liptove.

V zime má toto miesto ešte celkom iné čaro. Ľudí tu veľa nestretnete, všetko je biele a ponorené v tichu prírody. Snehová pokrývka, šum potôčika a malebné drevené chalúpky pod skalnými bralami – to všetko vytvorí dojem, ako keby ste sa ocitli v zimnej rozprávke. 

Hrebienok vo Vysokých Tatrách

Hrebienok vo Vysokých Tatrách v zime stojí za to. Môžete sa odtiaľ spustiť po 2,5 km dlhej sánkarskej dráhe do Starého Smokovca alebo sa vydajte na nenáročnú túru k Reinerovej chate, ktorá je najstaršou chatou na Slovensku.

Správca chaty Peter Petras každý rok pred chatou stavia snehový betlehem, ktorý sa však túto zimu kvôli situácii okolo pandémie výraznejšie oneskoril. Nakoniec sa ho ale takmer po mesačnom omeškaní podarilo dokončiť.

Momentálne sa sem dostanú iba ľudia z regiónu, ktorí vyjdú na Hrebienok pešo. Pozemná lanovka totižto zatiaľ nepremáva. Výstup po vlastných je síce namáhavejší, ale odmení sa vám nádhernými výhľadmi po ceste.

Zdroj: Instagram.com/titanilla_novak_titaphoto

Kráľova hoľa

V zime ponúka Kráľova hoľa priam neskutočný výhľad na Horehronie a zasnežené končiare Vysokých Tatier, ktoré odtiaľ uvidíte ako na dlani. 

Zdroj: Instagram.com/spoz.naj.slovensko

Bez ohľadu na to, akú trasu si zvolíte, výstup na vrchol je kvôli veľkému prevýšeniu pomerne náročný.

Najobľúbenejšia a najľahšia trasa je z obce Šumiac. A keď napadne dostatok snehu, často tu narazíte aj na skialpinistov. Tí krvopotne stúpajú nahor, aby si neskôr vychutnali jedinečnú jazdu po prírodnom snehu.

Bežkárske trate od Šumiacu na Kráľovu hoľu. Zdroj: Instagram.com/chatypodtatrami

Špania dolina

Zima na dedine je niečo celkom iné ako v meste. Špeciálne to však platí v prípade bývalej baníckej obce Špania dolina, ktorá vám v tomto období očarí neskutočne fotogenickou scenériou a okamžite nadchne každú romantickú dušu.

Cestou na haldu šachty Maximilián, odkiaľ sa naskytá najkrajší výhľad na dedinu.

Ak si chcete vychutnať či odfotiť dokonalý výhľad na banícke domčeky a kľukaté snehové uličky, prejdite sa kúsok nad dedinu k šachte Maximilián. 

Prejsť sa môžete aj po náučnom banskom chodníku, ktorý vám priblíži históriu baníctva, ale aj prírodné zaujímavosti v tejto lokalite.

Ikonický pohľad na Španiu dolinu z haldy Maximilián. Zdroj: Kristína Biela

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery tvorí sústava tiesňav, roklín a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre, presnejšie v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Dierový potok, ktorý tadiaľto preteká, vytvára množstvo vodopádov a skalných jazierok. 

Zdroj: Instagram.com/srdcomposlovensku

V zime, keď všetka voda zamrzne, toto miesto naberie ďalší rozmer. Zmení sa na ľadové kráľovstvo so zamrznutým potokom, ľadopádmi a cencúľami, do ktorého sa zamilujete na prvý pohľad. 

V mrazivých mesiacoch je to tak pravdepodobne jeden z najkrajších slovenských výletov vôbec.

Poznáte vo svojom okolí nejaké iné zaujímavé miesto, ktoré sa v zime rozhodne oplatí navštíviť? Napíšte nám do komentárov na Facebooku.