Svet plný chutí: Aký street food obľubujú susedia z Maďarska?

Langoše

Keď sa povie Maďarsko a pouličné jedlo, domácim hneď napadne langoš. Slaná pochúťka pochádza z čias tureckej okupácie. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že langoš do Maďarska priniesli ešte starovekí Rimania.

A hoci sa už presne nedozvieme, kto langoš v Maďarsku preslávil, jedno je isté. Túto dobrotu si obľúbili aj iné európske krajiny, vrátane Slovenska, Rumunska či Srbska.

No a s čím Maďari langoš podávajú? Najčastejšie naň dávajú olejovo-cesnakovú zmes, ktorú ešte polejú kyslou smotanou. No a na vrch pridávajú strúhaný syr.

Ak máte radi mäsité pokrmy, počas návštevy u našich susedov skúste langoš so slaninkou, šunkou alebo dokonca s klobásami. Pre vyznávačov netradičných jedál je v ponuke langoš s nutelou alebo džemom.

Ak si chcete pripraviť langoš doma, odporúčame vám tento recept:


Zsíros kenyér (mastený chlieb)

V 80. rokoch sa mastený chlieb zsíros kenyér podával zadarmo štamgastom v každej dobrej krčmičke. Až po príchode kapitalizmu si majitelia začali za túto pochúťku účtovať peniaze.

Ak patríte k zástancom zdravého stravovania, toto možno nie je celkom pre vás. Ale nedáte nič za to, ak maďarský mastený chlebík aspoň ochutnáte.

Zsíros kenyér je hrubý krajec chleba, ktorý sa potiera bravčovou masťou a posýpa mletou paprikou. A na to sa ešte pridávajú kolieska červenej cibule.


Zdroj: Christo, licencia CC SA 4.0, via Wikimedia.org

V prípade, že si chcete dať naozaj dobrý zsíros kenyér, zájdite do niektorej tradičnej budapeštianske krčmy. Hovorí sa, že v kombinácii s pálenkou alebo pivkom chutí najlepšie. A ak si dáte dva alebo tri krajce, celkom vás to zasýti.

Kakaós csiga (kakaové slimáky)

Vráťme sa do roku 1908. Keď istý pekár z mesta Göd oslavoval 33. narodeniny, priateľom pripravil celkom nové pečivo. Boli to takéto kakaové slimáky.

No a keďže ich narobil viac, zbytok predal. Od toho času popularita slimákov neupadla. Práve naopak. Momentálne patria k najobľúbenejším sladkým pekárenským výrobkom v krajine. Ročne sa ich predá zhruba 90 miliónov.

To, že slimák je poctivo upečený, zistíte jednoducho. Okraj má byť chrumkavý, no nie suchý. V strede je zas pečivo príjemne mäkké.

Maďari si slimáky nekupujú len v obchode alebo u pouličných predavačov. Bežne si ich pripravujú doma z kysnutého cesta a kakaovej plnky. Prípadne nahradia tradičnú plnku škoricovou.

Rožteky kifli

Keď sa kresťanom podarilo obrániť Budín pred Osmanmi, začali oslavovať. A to svojsky. Pekári piekli rožteky kifli, ktoré majú tvar polmesiaca (znak Osmanskej ríše). A práve týmto pečivom sa vysmievali porazenému súperovi.

Recept pôvodne pochádza z Rakúska, čo ste sa mohli dozvedieť aj z nášho článku o rôznych druhoch pečiva.

Ako sme uviedli aj tam, kifli sa pripravujú a podávajú na rozličné spôsoby. Bežne sa môžete stretnúť s vanilkovou alebo makovou príchuťou. Rožky kifli Maďari podávajú ako raňajkové pečivo potreté maslom, džemom alebo medom.

Palacsinta

Kedysi boli predajne palacsinty na každom rohu. Teraz im vo veľkom konkurujú iné rýchle jedlá, ako je kebab či hamburger. Ak ale u susedov na nejaký stánok narazíte, určite túto dobrotu ochutnajte.

Maďari vám hneď vysvetlia, že palacsinta nie je ako bežná palacinka. Skôr ju považujú za tenký a väčší koláč, ktorý je oproti klasickej palacinke menej hutný. Z receptov však možno usúdiť, že palacsinta a palacinka sa mimoriadne podobajú.

Na obe z nich potrebujete rovnaké ingrediencie – olej, múku, vajíčka, mlieko a soľ. Keď máte cesto hotové, menšiu žufanku vylejte na celú panvicu. Vďaka menšiemu množstvu zostane palacsinta naozaj tenšia a bude sa dať jednoduchšie zrolovať.

Pokiaľ ide o príchute, môžete ju podávať len s práškovým cukrom alebo čokoládovou polevou. Milovníkom slaných jedál zas odporúčame palacsintu so špenátom, šampiňónmi alebo údeným syrom.

Sajtos pogacsa (slané syrové pagáče)

Syrové mini pagáčiky sú v Maďarsku typickým vianočným jedlom. No takisto ich môžete ochutnať aj u pouličných predajcov. A prečo ich Maďari tak zbožňujú?

Zvonka je ich kôrka chrumkavá, ale vo vnútri sú nadýchané a úžasne mäkké. No a v kombinácii s rozpusteným syrom navrchu im jednoducho nemožno odolať.

Keďže na pagáče potrebujete kysnuté cesto, príprava vám potrvá viac ako hodinu. Výsledok však stojí za to.

Pagáče odporúčame podávať aj ako jednohubky pre návštevu. Ich veľkosť si môžete prispôsobiť vlastným predstavám. Maďari pečú mini aj väčšie pagáče. Z cesta na pagáče občas vyrábajú aj syrové tyčinky.

Liptauer – körözött (bryndzová nátierka)

Vedeli ste, že Maďari pomenovali svoju nátierku po našom regióne Liptov? Urobili to preto, že hlavná ingrediencia je bryndza, ktorá z tejto oblasti pochádza. Okrem názvu Liptauer sa bežne stretnete aj s pomenovaním körözött.

Ak si sami chcete nátierku pripraviť, majte poruke tieto prísady:

  • 250 g bryndze
  • ½ malej cibule
  • 60 g maslo
  • ½ ČL rasce
  • 1 ČL sladkej maďarskej papriky
  • soľ

Nakrájajte si cibuľku alebo ju nastrúhajte. Zmiešajte ju s bryndzou, rascou, sladkou paprikou, maslom a na záver osoľte. Prísady dobre premiešajte. Nátierku nechajte v chlade odstáť tri až štyri hodiny, aby sa ingrediencie dobre spojili.

Predchádzajúce jedlá však nie sú jediné, ktorými viete v Maďarsku rýchlo zahnať hlad. Aj u našich susedov si totiž svojich zákazníkov našli Grotto bagety. Tak teda dobrú chuť. Alebo skôr jó étvágyat! :)