Svet plný chutí: Spoznajte národné jedlo Ukrajiny, Maďarska či Spojených štátov

Jeden z najlepších spôsobov, ako spoznať krajinu a jej kultúru, je ochutnať jej typické jedlá. A keďže návšteva cudzích krajín je v súčasnej dobe problematická, vycestujeme za zaujímavými špecialitami národných kuchýň aspoň virtuálne.

Niektoré jedlá z nášho zoznamu budú možno pre vás novinkou. Iné ste už určite ochutnali alebo si ich aj sami navarili. Viete ale s určitosťou, aký majú tieto pokrmy pôvod, ktoré ingredience v nich nesmú chýbať či ako sa majú správne servírovať? Poďme sa na to spoločne pozrieť. 

Rakúsko: Viedenský rezeň

Viedenský rezeň patrí k špecialitám rakúskej kuchyne. Robí sa zásadne iba z tenkého teľacieho mäsa a vypráža sa vo vysokej vrstve rozpusteného masla. Mäso navyše pochádza z najchutnejšej a najkvalitnejšej teľaciny zvanej orech. 

Šikovní viedenskí kuchári majú špeciálny trik, ako rezeň rozrezať a dosiahnuť tak jeho typickú veľkosť, s ktorou sa sotva zmestí na tanier. Plátok kvalitného orechu priečne rozrežú, roztvoria ho ako knihu a následne mäsko ešte jemne vyklepú. 

Po vysmažení sa rezeň zvykne podávať s citrónom a zemiakovým šalátom. To je napokon aj zvyk, ktorý sme si prisvojili v našich slovenských domácnostiach. 

Maďarsko: Guláš

Slovo guláš je odvodené od maďarského slova gulya, čo znamená stádo dobytka alebo črieda. Údajne to bolo typické jedlo pastierov, ktorí ho varili vonku v kotlíku. Kedysi však malo úplne inú podobu. Obsahovalo napríklad ovčí žalúdok a nepridávala sa do neho paprika.

Guláš s hovädzím mäsom je v podstate mestský „vynález” a pripravoval sa v Budapešti či vo Viedni od polovice 19. storočia. Maďari pravý guláš nikdy nezahusťujú múkou. Podobá sa skôr polievke a častou prísadou je mrkva či malé biele haluštičky zvané csipetke.

USA: Hamburger

Hamburger je jednou z ikon amerického životného štýlu. Jeho pôvod však treba hľadať v Európe – konkrétne v nemeckom meste Hamburg. Ruskí námorníci si do najväčšieho európskeho prístavu priniesli svoj obľúbený tatarský biftek. Nemci tento recept postupom času vylepšili a mäso začali údiť alebo jemne opekať.

Hamburger v žemli sa už ale zrodil v Amerike v 19. storočí. Priemysel bol na vzostupe a robotníci v továrňach sa potrebovali rýchlo a dosýta najesť. 

Nemeckí imigranti s obľubou pripravovali svoje hamburské steaky, ktoré sa však nedali jesť za chôdze. Nápad vložiť opečenú fašírku medzi žemle problém vyriešil a časom si získal popularitu na celom svete.

Podobne ako americké hamburgery, aj na naše Grotto bagety sú skvelou pochúťkou na rýchle a poriadne zasýtenie. Skúste a uvidíte, že máme pravdu. 

Francúzsko: Pot-au-Feu

Pot-au-feu znamená vo francúzštine hrniec na ohni. Je to jednoduché sedliacke jedlo z vyvareného hovädzieho mäsa, špiku a koreňovej zeleniny. Niekedy sa do neho pridávajú aj morské plody. Vo Francúzsku sa zvykne tradične servírovať na Vianoce.

Grécko: Musaka

Pravá grécka musaka sa skladá z vrstiev mletého jahňacieho mäsa, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa pridáva aj vrstva zemiakov.

Musaka je tradičným jedlom na celom Balkáne a Blízkom východe, no jej najznámejší variant pochádza práve z Grécka. 

Najslávnejší a najčastejšie pripravovaný recept na grécku musaku vznikol prekvapivo nedávno. Presne pred storočím ho totižto predstavil slávny grécky šéfkuchár Nikólaos Tselementés.

Poľsko: Bigos

Ak sa opýtate Poliaka na to, aké majú tradičné jedlá, určite medzi nimi nebude chýbať bigos. Je to veľmi sýte jedlo, ktoré pozostáva z mäsa, klobásy, kapusty, húb a trošky údeného s korením. 

Na konci varenia sa podľa tradície pridáva aj trocha včelieho medu. Obvykle sa bigos podáva s chlebom.

Ukrajina: Boršč

Ukrajinský boršč je typický sýtou červenou farbou. Základom je vývar zo špikových kostí a predného hovädzieho mäsa. Cvikla sa pripravuje samostatne a ešte pred tepelnou úpravou sa postrieka octom. 

Pre ukrajinský variant je typické tiež to, že sa k zeleninovej zmesi pridáva aj petržlen, kôpor a paradajkový pretlak. Hotová polievka sa u našich východných susedov podáva s kyslou smotanou, škvarkami a cesnakovými šiškami.

Škótsko: Haggis

Haggis je v našom zozname národných jedál asi najväčšia exotika. Národné jedlo Škótska sa totiž pripravuje z ovčích vnútorností. Srdce, pečeň a pľúca sa zmiešajú s ovčím tukom, cibuľou a ovsenými vločkami. Zmes sa potom varí asi hodinu v ovčom žalúdku. Podáva sa s kašou zo zemiakov a kapusty repkovej kvakovej (známa aj ako kvaka). 

Slovensko: Bryndzové halušky


Aký by to bol zoznam národných jedál, ak by na ňom chýbala naša národná špecialita? Bryndzové halušky sa v našej kuchyni objavili v 18. storočí. V rovnakom čase sme zaznamenali prvé zmienky o pestovaní zemiakov na Spiši a Liptove, ktoré tam doputovali prostredníctvom západoeurópskeho importu. 

Špeciálny spôsob spracovania ovčieho mlieka na naše územie zase prinieslo valašské obyvateľstvo ešte niekoľko storočí predtým. A hoci sme základné suroviny prijali „zvonku“, bryndzové halušky sú naším jedinečným a nápaditým jedlom s dlhou tradíciou.