Toto je 10 najlepších marinád na kuracie mäsko

Šťavnatému kúsku kuracích krídielok, stehna či pŕs priamo z grilu neodolá takmer nikto. Ako však spraviť kuracie ešte neodolateľnejšie?

Odpoveď je jednoduchá. Marinádou. Tých existuje nekonečné množstvo, no my sme vybrali 10 z nich, ktoré sa tešia najväčšej obľube.

Marinovanie mäsa sa vám môže spájať najmä s grilovaním, chuť naloženej kuraciny si však dokážete vychutnať v hocijakej forme. Od opekania na panvici v podobe hlavného jedla až po náplň do tortíl, sendvičov či bagiet.

sendvic Mexicke kura od Grotto

Chutným dôkazom je aj sendvič Mexické kura od Grotto. V ňom popri kukurici a fazuli hrá chuť marinovaného kuracieho mäska hlavnú úlohu.

Horčicovo-medová

horcicovo medova marinada na kura

Na začiatok je dobré pripomenúť, aby ste s marinovaním začali ideálne pár hodín vopred. Len marinované mäsko, ktoré bude odpočívať aspoň dve hodiny v chlade, dokáže do seba nasať hnuť všetky neodolateľné chute.

Teraz sa môžete pustiť do prípravy samotnej marinády. Táto z medu a horčice patrí v našich končinách k tým najobľúbenejším, hoci sa na prvý pohľad môže spojenie dvoch chuťových svetov zdať čudné.

Výraznejší chuťový profil horčice však dokáže med dostať do harmónie, a tak si na kuracom v tejto marináde určite pochutnáte. Na pol kila kuracieho si stačí pripraviť tieto ingrediencie:

  • 3 lyžice dijónskej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžičku sušenej cibule (alebo polovicu čerstvej)
  • soľ a korenie 

Samotný postup prípravy je skutočne jednoduchý. Pripravte si dostatočne veľkú uzatvárateľnú misku alebo vrecko a všetky ingrediencie zmiešajte dokopy.

V tomto prípade bude potrebné len roztlačiť strúčik cesnaku a na čo najjemnejšie nasekať polovicu cibule.

Potom už len do zmiešanej zmesi vložte kúsky kuracieho a poriadne ich v nej poobracajte, aby sa marináda dostala do každého záhybu.

Misku alebo vrecko zatvorte a nechajte pár hodín odpočívať v chladičke.

Grécka

grecka marinada na kura

Rovnaký postup, len s inými ingredienciami. Presne tak si pripravíte sviežu marinádu na grécky spôsob. Hlavné slovo v nej totiž bude mať citrón a oregano.

Na marinádu budete potrebovať:

  • olivový olej
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • soľ a korenie

Dve lyžice olivového oleja skombinujte s čerstvo vytlačenou šťavou z citróna. Pridajte k nim sušené oregano a dochuťte soľou a korením.

Aby ste sviežu chuť kuraťa v gréckej marináde podčiarkli, odporúčame na panvici vo zvyšku marinády opiecť cuketu so špargľou.

Spotrebujete tak nielen všetku chutnú koreniacu zmes, no prílohe ku kuraciemu navyše dodáte šťavnatý element.

S limetkou a koriandrom

kura s limetkovou marinadou Zdroj: delish.com

V podobnom chuťovom štýle zostaneme aj pri tejto marináde. Na svoje si prídete najmä vtedy, ak obľubujete chuť čerstvého koriandru. Na túto marinádu si pripravte:

  • hrsť čerstvého koriandru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťavu a dužinu z dvoch limetiek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • drvenú rascu
  • soľ

Lístky čerstvého koriandru nahrubo nasekajte a hoďte do misky. Podlejte ich olivovým olejom a šťavou z dvoch limetiek. Pre ešte sviežejšiu konzistenciu a chuť do zmesi pridajte aj lyžicu limetkovej dužiny.

Teraz už len pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, asi lyžičku rasce a všetko pekne zmiešajte. Tak čo, už sa vám zbiehajú sliny?

Zázvorovo-cesnaková

zazvor a cesnak

Namiesto chuti citrusov či sladkých marinád si skôr doprajte niečo ostrejšie? V tom prípade musíte vyskúšať spojenie čerstvého zázvoru a cesnaku v sójovej omáčke.

Okrem pol kila kuracieho budete potrebovať:

  • 1 lyžicu čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • trochu sušenej papriky
  • čierne korenie

Zázvor zbavte šupky a najemno ho nastrúhajte, aby vám vyšla približne jedna plná lyžica. Rovnako roztlačte strúčiky cesnaku a všetko dokopy presypte do sójovej omáčky.

Potom už len dochuťte čiernym korením. Ak máte naozaj radi pikantnú chuť, neváhajte prisypať zopár sušených kúskov štipľavej papriky.

BBQ

BBQ marinada na kuracie maso

Čo iné sa hodí ku grilovaniu, ak nie výrazná chuť barbeque omáčky. Keď chcete ušetriť čas, marinádu môžete pripraviť z BBQ omáčky z potravín.

Lepší pocit na srdci aj na jazyku však získate, keď si ju pripravíte sami u vás doma, a to z týchto ingrediencií:

  • ½ hrnčeka kečupu alebo rajčinového pretlaku
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica worchestrovej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 a pol lyžicky vínneho octu
  • polovica cibule
  • sušený cesnak a čili
  • soľ a korenie

Tentokrát si bude príprava marinády vyžadovať troška dlhší proces. Na pomoc budete potrebovať menší hrniec a sporák.

Najskôr nadrobno nasekajte polovicu cibule a hoďte do hrnca. K nej potom pridajte všetky ostatné ingrediencie, dochuťte ich malou lyžičkou sušeného cesnaku a čili a na záver pokropte soľou a korením.

Červenú zmes povarte asi 15 minút a nechajte ju vychladnúť. Potom už len preklopte do uzatvárateľnej misky a nechajte ňou poriadne nasiaknuť kúsky kuracieho. Mňam!

Talianska

talianska marinada na masoZdroj: The Whole Cook

Z výrazných chutí americkej grilovacej špeciality priamo do srdca talianskej kuchyne. Ak patríte medzi fanúšikov cucina italiana, táto marináda bude pre vás chuťovou povinnosťou. A čo všetko budete okrem mäska potrebovať? Tieto prísady: 

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balsamica
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice talianskej zmesi korenia
  • čerstvá bazalka

Srdcom marinovacej zmesi je talianske korenie. To si bez námahy namiešate aj u vás doma a využijete ju aj v mnohých iných receptoch, preto si jej pokojne pripravte do zásoby.

Umenie talianskej chuti spočíva v jeden a pol lyžičke sušeného oregana a po jednej lyžičke majoránu a tymiánu. K tomu všetkému pridajte po pol lyžičke bazalky, rozmarínu a šalvie.

Talianske korenie už máte, a tak nezostáva nič iné, len k nemu primiešať ostatné ingrediencie z receptu. A keď ochutnáte čo len jeden kúsok kuracieho, zaručene poviete: „Ešte jeden, per favore.”

Indické tandoori

indicke tandoori

Pri cestovaní svetom chutí je tá z Indie jednou z najobľúbenejších. Našťastie za chuťou indických kuracích špecialít nemusíte cestovať ďaleko. Bez problémov si ich totiž pripravíte aj u vás doma.

Na lahodne jemnú chuť obľúbenej marinády si pripravte:

  • kelímok gréckeho jogurtu
  • šťavu z jednej limetky
  • 1 strúčik cesnaku
  • asi 3 cm zázvoru
  • lyžičku korenia garam masala
  • pol lyžičky kurkumy
  • soľ a korenie

Na túto porciu marinády si môžete pokojne pripraviť aj celé kilo obľúbených kuracích častí. Ďalší postup už poznáte.

V miske zmiešajte dokopy všetky ingrediencie, a to aj spolu s nastrúhaným zázvorom a cesnakom. Ak máte dostatok odvahy a odolné chuťové poháriky, môžete klasické čierne korenie nahradiť tým kajenským.

Takto marinované kuracie sa skvele hodí nielen na gril, ale aj na pečenie. Marináda totiž počas pobytu v rúre vytvorí krásne chrumkavú krustu.

Japonská teriyaki

japonske teriyaki s kuracim masom

V chuti ďalekého zahraničia zostanete aj s touto marinádou. Ak ste ešte nikdy neochutnali výraznú, no chrumkavú konzistenciu kuracieho v teriyaki omáčke, je najvyšší čas to napraviť.

Aj keď si dnes túto japonskú omáčku môžete kúpiť takmer v každom obchode, lepšie bude chutiť tá domáca. Na ňu si pripravte tieto prísady: 

  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • zhruba 2 cm zázvoru
  • pol lyžičky sriracha omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice javorového sirupu
  • hrsť nasekanej jarnej cibuľky
  • 2 lyžice ryžového octu

V prvom kroku ošúpte zázvor a cesnak a nastrúhajte ich na čo najmenšie kúsky. Potom už nezostáva nič iné, len všetko okrem cibuľky zmiešať dokopy.

Keď sa sójová omáčka prepojí s javorovým sirupom a ostatnými surovinami, prihoďte k nim aj nasekanú cibuľku. Teraz už nič nebráni do tmavohnedej zmesi vložiť aj kúsky čerstvej kuracinky.

S balsamicom a sójovou omáčkou

kuracie maso s balsamicom Zdroj: Modern Honey

Harmónia všetkých chutí v jednom? Žiadny problém. Táto marináda v sebe nesie troška kyslosti, troška sily korenia a tak troška sladkej chuti. Neveríte? Vezmite si uvedené prísady a neváhajte ju vyskúšať. 

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1-´až 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica balsamica
  • 2 lyžice cukru
  • pol lyžice worchestrovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie

K príprave už nemáme veľa čo dodať. Jednoducho všetko zmiešate dokopy a nechajte v zmesi mäso marinovať zopár hodín. Potom už len šup s ním na gril.

Pikantná chipotle

pikantna marinada chipotle

Nebojte sa, nezabudli sme ani na skutočných milovníkov pikantných pokrmov. Poriadnu porciu kuraťa, čo vám vženie slzy do očí, si budete môcť pripraviť z týchto surovín:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 nakladaná jalapeňo paprička z konzervy
  • 1 lyžica jalapeňo nálevu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • polovica šalotky
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • pol lyžice koriandru
  • 1 lyžička sušeného čili
  • štipka oregana
  • soľ

Aby sa vám ingrediencie premiešali dôkladnejšie, môžete ich všetky naraz vložiť do mixéra a vymixovať z nich pikantnú pastu.

Už len počkáte pár hodín a pri servírovaní myslite na to, aby ste mali v blízkosti dostatok vreckoviek. Dobrú chuť.