V čom tkvie kúzlo veterána medzi múkami – špaldy?

Na začiatok tohto článku vás vezmeme do histórie. Verili by ste tomu, že špaldu konzumovali ľudia už v staroveku? Pestovali ju hlavne Európania a obyvatelia Blízkeho východu. Postupom času sa stala populárnou aj v iných končinách.

V istom nemeckom regióne ju dokonca mali radšej než pšenicu. Tá tvorila len 5 % obilninovej produkcie a špalde pripadal zvyšok – čiže 95 %. V priebehu rokov sa však karta obrátila. Ako to?

Hoci sa pšeničné a špaldové zrná náramne podobajú, je medzi nimi jeden obrovský rozdiel. Zrnko špaldy má na sebe tvrdú škrupinu, ktorú pred mletím treba odstrániť. A to v prípade pšenice neplatí. Preto je jej spracovanie oveľa jednoduchšie.

Presne toto si povedali farmári, ktorí už mali na zber modernejšie stroje. Načo pestovať špaldu, ktorú treba navyše očistiť? Zdĺhavý proces napokon viedol k tomu, že záujem o špaldu opadol.

Obilnina sa ale nadobro nestratila. V 80. rokoch minulého storočia si k nej ľudia znova našli cestu. A to hlavne preto, že v porovnaní s klasickou pšeničnou múkou je špaldová zdravšia.

Ideálna pre cukrovkárov

Ak patríte k diabetikom, špaldovú múku vám môžeme len odporučiť, pretože neobsahuje žiadny cukor – prirodzený ani pridaný.

A keďže sa melie z celých zŕn, zachováva si kopec dôležitých látok. Jednou z nich je aj vláknina. Pýtate sa, čo má vláknina spoločné s cukrovkou? Veľa.

Čím viac vlákniny máte v tele, tým pomalšie sa vám do krvi vstrebáva cukor. A to znamená, že cukor nevyskočí náhle, ale jeho hladina bude vždy stabilná.

Jasným ukazovateľom je glykemický index, podľa ktorého zistíte, ako rýchlo sa cukor vstrebe do krvi. Ak je hodnota vysoká, bude to rýchlo. Naopak, nižšie hodnoty naznačujú, že potravina uvoľní cukor pomaly. A to je pre diabetika dobrá správa.

Skóre špaldovej múky je priam vynikajúce. The Diabetes Council odhaduje jej index na 55 až 67. Pre porovnanie uvádzame, že múka z pšenice má index 85.

Dobrý cholesterol

Pri špalde a vláknine ešte na chvíľku zostaneme. Okrem toho, že vo vašom tele spomalí cukor, má mnoho ďalších pozitívnych účinkov na zdravie.

Napríklad ten, že dokáže znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou. Ak ich máte v tele príliš veľa, vytvára sa vám takzvaný zlý cholesterol, ktorý v horších prípadoch vedie k srdcovým chorobám.

Oveľa lepšími sú lipoproteíny s vysokou hustotou, ktoré sa vďaka vláknine v tele nabaľujú. A to vám len pomôže, pretože telo získa takzvaný dobrý cholesterol.

O tom, že špalda je skutočná hviezda medzi múkami, svedčí aj to, že vám zníži krvný tlak a riziko srdcových chorôb. A hádajte, ktorá živina za to môže? Správne, je to opäť vláknina.

Už žiadne nafúknuté brucho

Radíme vám, prijímajte vlákniny, koľko môžete. Napríklad aj tým, že siahnete práve po špaldovej múke.

Potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny, prechádzajú črevami oveľa rýchlejšie. A čím skôr ju telo strávi, tým lepšie pre črevá. Pomalé trávenie totižto zvyšuje riziko rakoviny čriev.

Navyše, rýchle trávenie znamená aj to, že sa nadobro zbavíte nafúknutého brucha. 

Tieto každodenné ťažkosti vyvoláva zadržaná voda v tele alebo plynatosť. S dostatočným množstvom vlákniny vás však už trápiť nebudú.

Vzácne vitamíny

Špalda nepatrí k super potravinám len preto, že obsahuje veľa vlákniny. O nej už viete dosť. V jej zložení nájdete aj iné vzácne živiny, napríklad železo. 

A hoci si ešte teraz neuvedomujete, že vám železo chýba, telo vám to dá na známosť. Typickými príznakmi sú únava, búšenie srdca alebo dýchavičnosť.

Naopak, ak telu železo doprajete, vráti vám to mnohonásobne. Pocítite oveľa viac energie, budete koncentrovaní a naštartujete imunitu.

Rovnako dôležitý je aj horčík, ktorého je v špalde bohate. Okrem toho, že táto živina povzbudí telo a svaly, rovnako priaznivo pôsobí aj na nervy.

Napokon už len dodáme, že špalde sa poteší aj vaša pokožka a oči. Prispieva k tomu skvelý vitamín B, ktorého má špalda viac než dostatok.

Čo si z nej pripravíte?

Takpovediac všetko. Od pečiva, ako je chlebík, žemle či vianočka. Samozrejme, ničím nezvyčajným už nie sú ani špaldové bagety.

Svoje miesto majú aj u nás v Grotto, kde do nich pridávame tvrdý syr, syr s bielou plesňou, vajíčko, zeleninu a kremžský dresing. A výsledok? Lahodná syrová bageta.

Okrem takýchto slaných lahôdok však špalda poslúži aj milovníkom sladkého. Ak chcete piecť muffiny, bábovku, palacinky alebo mrkvový koláč, smelo siahnite po špalde.

Chuť bude minimálne taká skvelá ako pri pšeničnej múke. Rozdiel je len v tom, že všetky dobroty ulahodia aj vášmu zdraviu.