Veľký sprievodca pečivom: Viete, čo raňajkujú národy po celom svete?

Brioška

Hádali ste, že brioška pochádza z Francúzska? Máte pravdu. Francúzi ju konzumujú nielen na raňajky, ale doprajú si ju k popoludnajšiemu čaju alebo aj ako hlavné jedlo na obed. V minulosti šlo hlavne o slávnostné pečivo, ktoré sa podávalo na svadbách či krstinách.

Na rozdiel od klasického chleba je brioška sladkým pečivom. Ak si ju chcete pripraviť doma, musíte mať niekoľko základných ingrediencií – maslo, múku, mlieko, vajcia, cukor a soľ.

Pripravte sa tiež na to, že cesto pred pečením istý čas kysne. Tento proces je nevyhnutý, pretože vylepšuje chuť a predlžuje trvanlivosť.

Na chutnú briošku sa ale určite oplatí čakať. Podávajte ju s klasickým maslom, arašidovým maslom, ovocím alebo džemom a presvedčte sa sami.

Bageta

Vo Francúzsku ešte chvíľku pobudneme, pretože z tejto krajiny pochádza slávna bageta. Francúzi toto pečivo nakupujú denno-denne. Podobne ako briošku, aj bagetu jedávajú v priebehu celého dňa. Ráno im chutí v kombinácii s maslom a džemom.

Večer bagetu podávajú s chorizom, syrom alebo tuniakom. Vo Francúzsku sa dokonca považuje za neslušné, ak niekoho pozvete na večeru a nemáte čerstvú bagetu.

Toto pečivo jednoducho v domácnosti nesmie chýbať. A ak Francúz vie, že klasickú 65-centimetrovú bagetu nezje, kúpi si menšiu. Existuje totižto niekoľko druhov.

Pekár vám predá klasickú, polovicu takejto bagety alebo si môžete kúpiť malé, takzvané obedové bagety.

Toasty

Príprava toastov je veľmi jednoduchá – vezmete si toastový chlieb v tvare štvorca a niekoľko plátkov vložíte do hriankovača.

V minulosti to však takto nefungovalo. Keďže ľudia nemali špeciálne stroje ani tvarovaný chlieb, opekali klasický kvasený chlieb priamo na ohni.

Našťastie, dnes si toasty pripravíte v priebehu pár minút. Niektoré národy uprednostňujú túto pochúťku hlavne ráno. Patria k nim napríklad Briti, ktorí podávajú toasty s roztopeným maslom a džemom.

V Austrálii sú typické dva varianty – toasty s avokádom alebo nátierkou vegemite. Keďže sa nátierka vyrába z kvasnicového extraktu a chutí podobne ako maggi, nie každý ju má rád.

Toasty s vegemite sú raňajkovou špecialitou v Austrálii. 

Preto si počas návštevy Austrálie doprajte toast v tradičnejšom prevedení.

Ciabatta

Zvonku chrumkavá a vo vnútri úžasne mäkká a nadýchaná. Presne takto vyzerá a chutí pravá ciabatta. Prvýkrát ju upiekol mlynár Arnaldo Cavallari v roku 1982. V tom istom čase sa vo svete stávali čoraz populárnejšími francúzske bagety.

A tak aby Cavallariho podnikanie nezaniklo, rozhodol sa vytvoriť niečo nové a unikátne. Ciabatta sa pripravuje z vlhkého lepivého cesta, čo sa napokon prejavuje na jej nadýchanej textúre.

Ciabatta je typická svojou chrumkavou kôrkou a nadýchanou textúrou. 

Nielen v Taliansku, ale po celom svete sa stretnete s ciabattovými sendvičmi. Medzi rozkrojené pečivo sa bežne pridávajú vajíčka, sušené paradajky, slaninka a rôzne nátierky.

Dokonca aj naše Grotto panini pripravujeme z pšeničného ciabattového pečiva.

Panini Šunka syr chutí naozaj vynikajúco. 

Bagel

Bagel pochádza z Poľska, konkrétne z tamojších židovských komunít. A toto pečivo u našich susedov dodnes patrí k typickým raňajkovým jedlám.

Samozrejme, len tak bez ničoho by to nešlo. Po rozkrojení sa do stredu pridáva avokádo, slaninka, vajíčka alebo roztierateľný syr.

Ak máte radi všetky tieto dobroty, pokojne ich skombinujte a urobte si z bagelu sendvič.

Milovníkom sladkých raňajok odporúčame bagel s marmeládou, ovocím alebo čokoládovou nátierkou.

Croissant

Keď sa povie croissant, mnohí si túto lahôdku spoja s Francúzskom. No pôvodne pochádza z Rakúska. Oblúkovité rožteky kipferl sa u našich susedov objavili v stredoveku, keď Turci obliehali Viedeň.

Ako výsmech tureckým vojskám pripravil pekár Peter Wendler rožok v tvare polmesiaca. Dodnes si v rakúskych pekárňach kúpite kipferl s orechovou či marcipánovou plnkou.

Rakúske rožteky kipferl. 

No a ako sa z rakúskych rožtekov stali croissanty? Podľa povier ich do Francúzska priniesla Marie Antoinette po tom, ako sa vydala za kráľa Ľudovíta XVI.

Francúzi si pečivo značne upravili a namiesto kysnutého cesta začali croissanty piecť z lístkového cesta. Najtypickejším variantom je maslový croissant, ktorý chutí úžasne s maslom a džemom. 

Bežne však vo Francúzsku dostanete aj croissant s mandľovou posýpkou. 

Chlieb pita

Pita pochádza zo Stredomoria, no neskôr si ho privlastnili Arabi. Teraz si však tento chlieb doprajete v podstate kdekoľvek vo svete. Američania si pitu pripravujú tak, že ju naplnia vajcovo-šunkovou zmesou, ktorú si vopred usmažia na panvici.

Druhou alternatívou sú vajíčka v spojení so slaninkou a párkami. Všetky ingrediencie sa zmiešajú na oleji a cibuľke. A keď je zmes hotová, stačí ju vložiť do rozpolenej pity.

Rozkrojená pita často slúži ako sendvič. 

Pita je skvelá hlavne preto, že ju skombinujete v podstate s čímkoľvek.

Nafúknutý bochník poslúži ako sendvič. No rovnako si môžete pripraviť pita placky, na ktoré natriete marmeládu, maslo alebo obľúbenú nátierku.

V Ázii sa stretnete s chlebom naan, ktorý sa na pitu veľmi podobá. No kým na pitu sa používa len voda, múka a droždie, chlieb naan si žiada aj mlieko a vajíčka. Vďaka týmto ingredienciám je mäkší a jemnejší.

Po sploštení sa pita veľmi podobá na ázijský chlieb naan. 

Maces

Nekvasený chlieb maces je neodmysliteľnou súčasťou židovskej kuchyne. Pečivo, ktoré pozostáva len k vody a múky, sa pripravuje na rôzne spôsoby. Jedným z nich je maces brei, čiže akási macesová praženica.

Tú si pripravíte tak, že maces nalámete na menšie kúsky. Následne ich vložíte do vyšľahaných vajíčok a potom ich opečiete na vymastenej panvici. Macesové kúsky posoľte a konzumujte.

Druhou, ešte nevšednejšou alternatívou je maces brei na sladký spôsob. Čiže po tom, ako vajíčkový maces opečiete na panvici, k nemu pridáte cukor a jablkovú omáčku.

Maces brei môžete pripraviť naslano aj nasladko. 

Milovníkom tradičných raňajok odporúčame podávať maces s vajíčkami a syrom. Alebo si maces pripravte ako toast a pridajte k nemu avokádo.

Challah

No a na záver tu máme druhé typické židovské pečivo – pôvodne známe ako challah. U nás si však pletený sladký chlieb spojíte s názvom vianočka. Tá sa v našich končinách podáva zväčša na raňajky, a to v kombinácii s džemom alebo maslom.

Ak však chcete vyskúšať niečo nevšedné, pripravte ich na spôsob francúzskeho toastu. Čiže krajce vianočky obaľte vo vajíčku a opečte ich na panvici. Spolu s roztopeným maslom, javorovým sirupom a ovocím bude sladké pečivo chutiť naozaj vynikajúco.

Vianočka sa dá pripraviť aj ako toast potretý figovým džemom. Prípadne kúsok pečiva jednoducho polejte krémom z bielej čokolády.