Známa quesadilla či domáce nachos. Vyskúšajte obľúbené recepty na pochúťky z tortilly

Tortillová polievka

Začnime hneď niečím, čo nie je v našich končinách až také populárne. Tortillovú polievku si uvaríte z ingrediencií, ktoré máte bežne v špajzi. Základom tohto receptu je kurací vývar a kuracie prsia. Mäso budete variť vo vývare, kým nezmäkne.

Tmavšiu červenú farbu polievke dodávajú nakrájané paradajky – čerstvé alebo z konzervy. Samozrejme, nezabudnite pridať aspoň jednu mrkvu. Keď je mäso mäkké, vyberte ho a nakrájajte na menšie kúsky. Tie následne vráťte späť do hrnca.

Na záver pridajte pre chuť aj syr a tortillové chipsy, ktoré polievku skvelo zahustia. Blogerka Sommer Collier do jej tortillovej polievky pridala aj avokádo. Túto prísadu však nemusíte použiť. Necháme to na vás.

Quesadilla s kuracím mäsom

Tortillové trojuholníky s náplňami od výmyslu sveta. Táto pochúťka je známa ako quesadilla. Nielenže je to veľká dobrota, výhodou quesadilly je aj to, že si ju pripravíte za necelú hodinku.  

Na začiatok si na olivovom oleji osmažte plátky papriky a cibule. Zeleninovej zmesi stačí približne 5 minút, kým zmäkne. 

Popritom obaľte kuracie prsia (stačí jeden kus) v koreninách, ktoré si zmiešate v miske v nasledujúcom pomere:  ½ čajovej lyžičky čili, ½ čajovej lyžičky rasce a ½ lyžičky oregana. K tomu pridajte trochu čierneho korenia a soli. Potom ich osmažte na oleji.

Hotové mäso následne pokrájajte na menšie kúsky. Ak chcete, aby malo mäso výraznejšiu chuť, môžete ho najskôr nakrájať a až potom obaliť v koreninách.

Ďalej postupujte tak, že menšiu tortillu uložíte na mierne vymastenú panvicu a posypete ju nastrúhaným čedarom. K syru pridajte aj zeleninovú zmes z papriky a cibule, kúsky mäsa a ešte jednu vrstvu čedaru.

Spodnú tortillu spolu s náplňou zakryte zhora ďalšou tortillou a opečte z oboch strán dozlata. Tortillový koláč rozrežte na štyri časti a quesadilly máte hotové.

Pravé mexické tacos

Na prvý pohľad môže tacos veľmi pripomínať quesadillu. Typické mexické jedlo sa však líši svojou náplňou. Zatiaľ čo do quesadilly ide kuracie, tacos obsahuje plnku z hovädzieho mäsa.

Samozrejme, nestačí vám len mäso. Pridajte doň aj paradajkovú omáčku a vodu. Chýbať nemôžu ani koreniny, ako je čili, rasca, soľ, oregano a cesnak v prášku.

Všetky tieto ingrediencie zmiešate na panvici do zmesi, ktorou naplníte menšie tortilly. Preložte ich cez polovicu a navrch tacos dajte ľubovoľnú prílohu. Môže to byť napríklad kyslá smotana, kúsky avokáda alebo strúhaný syr.

Tortillové nachos

Musíte niečo jesť, keď pozeráte film či seriál? Vyskúšajte si doma pripraviť tortillové nachos. Ide o nenáročný recept, ktorý zvládne aj kuchár-začiatočník.

Nachos sa dajú pripraviť smažením na oleji alebo pečením v rúre. V prvom prípade si tortilly pred smažením najprv vysušte. Urobíte to tak, že ich pri 180 ºC vložíte na 5 minút do rúry alebo mikrovlnky.

Suché tortilly pokrájajte na 6 menších trojuholníkov a vysmažte ich v oleji. Nachos priebežne otáčajte, aby nezhoreli. Keď sú hotové, poukladajte ich na papierový obrúsok, ktorý pohltí prebytočný olej. Na záver stačí nachos posypať hrubou soľou.

Postup pri pečení v rúre je rovnako jednoduchý. Stačí, ak poukladáte tortillové nachos na papier na pečenie, a necháte ich piecť 6 minút pri teplote 180 ºC. Potom kúsky prevráťte, aby sa upiekli aj z opačnej strany.

Podobne ako pri smažených, aj pečené tortillové nachos posypte hrubou soľou.

Burrito

U nás ich poznáme ako wrapy. V Mexiku sú však tortillové rolky známe ako burritos, ktoré sa plnia rôznymi zmesami. Môžete si vybrať, či chcete burritos s kuracím alebo hovädzím mäsom.

Ďalšie ingrediencie sa pri obidvoch variantoch veľmi nelíšia. Okrem mäsa sa do plnky pridáva červená fazuľa, paprika alebo paradajky, voda a koreniny. Vylepšené recepty odporúčajú pridať aj lyžičku vína a trochu práškového cukru.

No a keď si z týchto prísad pripravíte hustú zmes, uložte ju na jednu stranu tortilly. K zmesi tiež pridajte približne lyžicu uvarenej mexickej ryže a posypte strúhaným syrom.

Skôr ako budete burrito servírovať, zabaľte ho do alobalu a dajte ho na chvíľku do rúry. Podávajte ho ešte teplé, pretože vtedy chutí najlepšie.

Chutnú tortillu na spôsob buritta pripravujeme aj u nás, a to konkrétne Grotto tortillu s kuracím mäskom.

Naša nová tortilla obsahuje poriadnu dávku kuracieho mäsa a zeleniny.

Tortillová pizza

Nemáte doma kupované cesto na pizzu a nechce sa vám ho pripravovať? Namiesto neho si vystačíte s jednou väčšou tortillou. Potrite ju olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte cesnakovým práškom.

Pri teplote 200 ºC ju nechajte predpiecť v rúre na 3 – 5 minút. Po vytiahnutí natrite tortillu paradajkovou omáčkou alebo iným paradajkovým základom (kečup, pretlak).

Následne pridajte kúsky uvareného kuracieho mäsa, na rezančeky pokrájanú papriku a mozzarellu. Syr nezabudnite predtým trochu vyžmýkať, aby nezanechal na ceste veľa vody. No a ak máte radi cibuľu, pridajte ju nakrájanú na kolieska.

Prílohy, ako sú šampiňóny, kukurica či olivy, pridávajte podľa vlastnej chuti a fantázie. 

Takto nachystanú tortillovú pizzu pečte pri rovnakej teplote približne 5 minút. Že je pizza hotová, naznačuje zlatistá kôrka a roztopená mozzarella. Teplú pizzu posypte oreganom a tvrdým syrom.