S bagetou po Slovensku: Neopozerané miesta pri vode, kde si vychutnáte krásne scenérie

V rámci rubriky s Bagetou po Slovensku sme pre vás tentokrát pripravili výber niekoľkých menej známych miest na kúpanie, ktoré ponúkajú krásne scenérie a osviežujúci relax.

Keďže nejde o organizované kúpaliská, kúpanie je v týchto miestach na vlastné riziko. Buďte preto pri kúpaní opatrní.

Beňatinské jazero


Beňatinské jazero sa nachádza medzi obcami Beňatina a Inovce, neďaleko ukrajinských hraníc. Kedysi to bol travertínový lom, ktorý časom zaplavila spodná voda. 

Travertínové steny a tyrkysovo čistá voda vytvárajú scenériu, ktorá pripomína slávne Plitvické jazerá. Práve preto ľudia z okolia toto miesto zvyknú označovať za Malé Chorvátsko.

V jazere sa dodnes nachádza množstvo skamenelín drobných morských živočíchov. Zaujímavosťou je aj zachovaný obraz na skalnej stene, ktorý by mal predstavovať päťmetrovú skamenelinu pravekej veľryby. Nejde však o skutočný fosílny nález, ale iba o náhodný prírodný jav.

Kameňolom Rieka pri Šútove

Domáci ho nazývajú aj ako Šútovské jazero, no oficiálne sa nachádza v miestnej časti Kraľovian – Rieke. Jazero vzniklo postupným zatopením kameňolomu. Podobne ako jazero Beňatina, vďaka bielym skalám a krištáľovočistej vode mnohým návštevníkom pripomína scenériu Plitvických jazier.

Priamo od jazera vedie aj turistický chodník k 38 metrov vysokému Šútovskému vodopádu. Keď sa sem vyberiete, tento šperk Malej Fatry neobíďte.

Počúvadlo

Jazero Počúvadlo je jednou z najnavštevovanejších lokalít v okolí Banskej Štiavnice a patrí medzi najkrajšie a najväčšie štiavnické tajchy. 

Tajchy sú umelé vodné nádrže, ktoré pôvodne slúžili ako zdroj vodnej energie pre potreby banskej ťažby a úpravy rúd. V súčasnosti ich miestni obyvatelia a turisti v lete využívajú na kúpanie, rybačku či člnkovanie. Medzi známe tajchy v okolí patria aj Klinger, Richňava, Hodrušské jazero, Vindšachta a viacero ďalších.

Ak sa vám všetko to kúpanie a opaľovanie zunuje, vydajte sa z Počúvadla malebnou prírodou na vrch Sitno. Ide o náročnejšiu túru, no odmení sa vám fantastickým výhľadom.

Rusovské jazero

Rusovské jazero je obľúbeným miestom na kúpanie v blízkosti Bratislavy. Je to tak z viacerých dôvodov. Jazero má štrkopieskové dno a teda aj pomerne čistú vodu a je obklopené peknou prírodou lužných lesov. Voda je navyše na okrajoch pomerne plytká, čiže sa tu môžu pohodlne kúpať aj rodičia s deťmi.

Výhodou je aj to, že jazero sa nachádza v blízkosti sympatickej mestskej časti Bratislavy – Rusovce, kde sa nachádza pekný (hoci stále neopravený) kaštieľ s rozľahlým parkom či zvyšky rímskeho vojenského tábora Gerulata.

Palcmanská Maša

Palcmanská Maša je s rozlohou 85 hektárov najväčšou vodnou plochou na území Slovenského raja. Zároveň je najchladnejšou vodnou nádržou Slovenska. To však nič nemení na tom, že je obľúbeným miestom na kúpanie, vodné športy či člnkovanie.

Miestna obec Dedinky ponúka rekreantom široké možnosti ubytovania v chatách, penziónoch, hoteloch a tiež rôzne stravovacie prevádzky. 

Keď tu už budete, určite si nenechajte ujsť ani návštevu Dobšinskej ľadovej jaskyne či množstvo turistických a cykloturistických trás v okolí.

Vinianske jazero

Zemplínsku Šíravu pravdepodobne pozná väčšina Slovákov. Avšak len tri kilometre od nádrže sa nachádza miesto na kúpanie, ktoré nie je tak známe, no má viacero predností.

Vinianske jazero obklopuje nádherná príroda, má teplú vodu a chodí sem o čosi menej ľudí. Lokalita ponúka dobré podmienky aj pre cyklistiku.

Pohodička s Grotto

Popri plavkách, nafukovačke a opaľovacom kréme, si nezabudnite so sebou vziať chutný Grotto snack. Nebudete predsa relaxovať pri vode s prázdnym žalúdkom. Naše lahodné bagety, panini či sendviče nájdete na čerpacích staniciach a vo vybraných potravinách.

Na svoje si prídu nielen tí, ktorí obľubujú klasické salámové, šunkové či syrové pochúťky, ale aj vegetariáni a vegáni, pre ktorých sme si pripravili chutnú alternatívu v podobe čisto rastlinných sendvičov Sunshine Vege.

Veríme, že si spolu s nami užijete leto s plnou chuťou.