S bagetou po Slovensku: 10 menej známych zrúcanín, pri ktorých si vychutnáte výhľad aj váš snack

Slovensko má nespočet hradov a zrúcanín. Z mnohých ostalo len pár stien na vŕšku, ale nájde sa dosť takých, ktoré pred ľuďmi ukrývajú aj čosi viac.

My sme pre vás vybrali 10 zrúcanín, ktoré sú zakonzervované (alebo v štádiu opráv), vyčistené a nie sú preplnené turistami. Takže si tam v pokoji vychutnáte aj váš snack, ktorý si zbalíte do batoha. 

Čabraď

cabrad hrad zrucanina

Mohutná zrúcanina hradu Čabraď sa skrýva v lesoch na Krupinskej planine. Existujú k nemu dve prístupové cesty, obe trvajú dlhšie a odporúča sa ísť pešo. 

Prvá trasa je turisticky značená a začína sa pri obci Čabradský Vrbovok. Druhá smeruje od dediny Konské. Obe túry sú nenáročné, ale pomerne dlhé.

Čabraď postavili v 13. storočí a zrúcaninou je od roku 1812. V súčastnosti tam môžete natrafiť na skupinky nadšencov a archeológov, ktorí sa hrad snažia zakonzervovať. Zaujímavosťou je aj opustená kaplnka v údolí pod hradom.

cabrad hrad zrucanina vylet

Výletníkom odporúčame dávať si pozor, pretože Čabraď sa nachádza na chránenom území bohatom na výskyt hadov. 

Ak túžite po niečom menej náročnom, skúste navštíviť neďalekú ruinu kláštora Bzovík.

bzovik klastor hrad zrucanina grotto vyletRuiny kláštora Bzovík

Gýmeš

gymes zrucanina hrad vylet grotto

Jednu z najkrajších slovenských zrúcanín nájdete na vrchoch neďaleko Nitry, konkrétne nad obcou Jelenec. 

Aj tento hrad pochádza z 13. storočia, pravdepodobne ho však postavili na mieste staršieho hradiska. Vnútorné bloky hradu sú pomerne zachovalé a ukrývajúce niekoľko príjemných zákutí a miestností. Na hlavnú vežu sa dá vystúpiť a je odtiaľ nádherný výhľad na Nitru a Tribeč.

V minulosti Gýmeš odolával aj tureckým nájazdom. Pustnúť začal až po roku 1865, keď ho opustil bývalý majiteľ. Túra je to krátka, avšak do strmého kopca. 

gymes hrad zrucanina grotto vylet

Preto odporúčame na cestu zabaliť si náš Sahibov sen, prípadne pre vegetariánov špaldovú s plesnivým syrom, aby ste mali dosť energie.

Likava

likava hrad zrucanina vylet grotto

Hrad Likava je povestný najmä tým, že na ňom vraj väznili Jánošíka. Povesť však nie je pravdivá, hoci Likava slúžila v minulosti ako stoličné väzenie.

V súčasnosti ide o jeden z najväčších hradov na strednom Slovensku a najväčší na Liptove. Na zrúcanine prebehla dlhoročná rekonštrukcia. Väčšina múrov i neskorogotickej veže je tak zachovaná a dostupná verejnosti. Vo vnútri nájdete aj stálu výstavu o histórii hradu.

Na hrad sa dostanete z rovnomennej dediny.

Muránsky hrad

muran hrad zrucanina vylet grotto

Hrad Muráň sa vyskytuje aj v najstaršej dochovanej slovenskej piesni Píseň o zámku muránském. V realite ho môžete nájsť uprostred národného parku Muránska planina.

Patrí medzi menšie hrady nášho výberu a väčšina jeho zvyškov je skrytá pod vegetáciou. Snaha zakonzervovať hrad skončila pri základoch a hradnej bráne. Výletníkov však poteší práve trasa k nemu.

Tá vedie náučným chodníkom cez planinu a začína sa v obci Muráň. Túra je určená predovšetkým mierne pokročilým výletníkom.

muran hrad zrucanina vylet grotto

Je to jeden z tých prípadov, keď cesta je viac ako cieľ.

Pustý hrad

pusty hrad zvolen vylet zrucanina grotto

Pustý hrad sa nachádza na vrchole mohutného kopca pri Zvolene. Miestni radi tvrdia, že je väčší ako Spišský hrad. Do istej miery je to pravda. 

Väčšina hradu dodnes nebola poriadne odokrytá a samotný komplex pozostáva z dvoch častí – Horného a Dolného hradu.

Merania odhadujú jeho rozlohu rôzne. Staršie hovoria o 7,6 hektároch, v súčasnosti sa však hovorí skôr o 4,6 hektároch. Nech je to akokoľvek, Pustý hrad patrí medzi najväčšie v Európe.

pusty hrad zvolen zrucanina vylet grotto

Časť z neho je aj vyčistená a zakonzervovaná, hoci práce dobrovoľníkov a archeológov na ňom pokračujú. V lete tam Zvolenčania radi organizujú rôzne kultúrne akcie, takže toto miesto je vhodné aj na výlet pre rodiny s deťmi.

Šášov

sasov hrad zrucanina vylet grotto

Neďaleko Žiaru nad Hronom, pri ohybe rieky Hron sa ukrýva malá dedinka Šášovské Podhradie. Práve nad ňou sa týči zakonzervovaná zrúcanina miestneho hradu.

Ide o kráľovský hrad, pričom najstaršie zmienky siahajú až do 13. storočia. Istú dobu na ňom sídlili aj lúpežní rytieri.

Šášov je v momentálne súčasťou až dvoch náučných turistický trás – Pohronskej hradnej cesty a Barborskej cesty.

sasov hrad zrucanina vylet grotto

O hrad sa stará miestne občianske združenie a banskobystrická VÚC. Pravidelne v lete na hrade organizujú akciu Šášovské hradné hry, určené najmä deťom.

A ak by vám to nestačilo, neďaleko sa nachádza aj zrúcanina hradu Revište.

Uhrovec

uhrovec hrad zrucanina vylet grotto

Hrad Uhrovec sa nachádza neďaleko rovnomennej obci v Strážovských vrchoch. Ide o pomerne zachovanú zrúcaninu, keďže hrad len pozvoľna pustol po požiari v polovici 19. storočia.

Dostanete sa naň po krátkom, ale náročnom výstupe a prechode cez drevený most ponad bývalú hradnú priekopu. Stačí sledovať zelenú turistickú značku z obce Uhrovské Podhradie. Prípadne môžete zvoliť pohodlnejšiu, ale aj dlhšiu trasu po červenej značke z Uhrovca.

Vo vnútri nájdete zachované a zakonzervované nádvorie a niekoľko hradných miestností vrátane kaplnky. Obytná budova je dokonca zreštaurovaná a viac-menej funkčná.

Cestou sa môžete zastaviť v Uhrovci a navštíviť rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka.

Tematín

tematin hrad zrucanina vylet grotto

Ak sa vám Čachtický hrad opozeral, v rovnakej oblasti, uprostred Považského Inovca, sa nachádza hrad Tematín. Ale pozor, prístupové cesty k nemu sú pre mierne pokročilých a náročných turistov.

Tí, ktorí to zvládnu, sa ocitnú na zachovalom gotickom hrade. Stará sa oň miestne občianske združenie, ktoré ho už niekoľko rokov čistí a rekonštruuje.

Na hrade sa dá aj opekať a občas tam môžete natrafiť aj na akciu miestneho šermiarskeho klubu.

tematin hrad zrucanina vylet grotto

Práve blízkosť Čachtíc a jeho umiestnenie hlboko v lesoch robia z tohto inak nádherného hradu často prehliadané miesto. Čo je škoda, rozhodne by ste mu mali dať šancu.

Topoľčiansky hrad

topolciansky hrad vylet zrucanina grotto

Nenáročných výletníkov môže potešiť Topoľčiansky hrad. Ide o zreštaurovanú zrúcaninu, ktorej dominuje obytná gotická veža. Vnútorný hrad vo svojom súčasnom stave pripomína skôr amfiteáter.

Hoci sa to môže podľa názvu zdať, Topoľčiansky hrad sa nenachádza pri Topoľčiankach, ale nad dedinou Podhradie. Práve z nej vedie na hrad príjemná a nenáročná cesta, k hradu sa dá navyše dostať aj autom. Vstup na hrad je ale na vlastné riziko, takže buďte počas túry opatrní.

Výhľad odtiaľ je však nádherný. Je vidieť v podstate celý Tribeč, Zobor a Hornú Nitru.

Vršatec

vrsatec hrad zrucanina vylet grotto

Na záver sme si prichytali jednu chuťovku pre skutočne náročných turistov a dobrodruhov.

Neďaleko hraníc s Českom, v Bielych Karpatoch, sa nachádza bradlo Vršatec. 

Ide o majestátny kamenný útvar vypínajúci sa nad dedinkou Vršatské Podhradie. Na vrchole týchto brál je drobná zrúcanina hradu Vršatec.

vrsatec hrad zrucanina vylet grotto

Samotný hrad ani v minulosti nebol veľký. Dnes z neho zostalo len niekoľko múrov roztratených po skaliskách. Aj výstup k nim nie je síce dlhý, ale je náročný a zaváňa nebezpečenstvom.

Okrem výhľadu je na ňom zaujímavé i jeho umiestnenie. Výletník si môže klásť otázky, ako a prečo postavili hrad práve tam – na zjavne nedostupných bralách.

Samozrejme, podobných zrúcanín nájdete po Slovensku mnoho. Keď sa ich rozhodnete objavovať, nezabudnite si pribaliť do batoha okrem mapy a vody aj chutné bagety alebo sendviče. Tie vás najlepšie posilnia na dobrodružstvách v slovenskej prírode.

stavnate rezanceky, spaldova bageta od Grotto

Dobrodružnejšie príchute vhodné na výlety sú Pikantné rezančeky pre vegetariánov či Sahibov sen pre mäsožravcov. Ak hľadáte niečo ľahšie a skladnejšie do batohu, ochutnajte naše Sunshine Vege sendviče, ktoré sú nielen vegánske, ale aj bez éčok.