7 tipov, ako sa zabaviť cestou vo vlaku

Začína sa leto a to sa mnohým z nás spája aj s obdobím dovoleniek a cestovaním. Ak patríte k ľuďom, ktorí na presun, či už do práce, za rodinou, alebo na výlety preferejú vlak, potom je tento článok práve pre vás.

Máme pre vás totiž niekoľko tipov na aktivity, ktoré vás budú baviť a možno sa aj niečo nové naučíte.

Napíšte svoju prvú knihu

Už dlho plánujete napísať vlastný román či detektívku, no v každodennom zhone by ste nenapísali ani prvý odstavec? 

Vo vlaku máte dostatok času premyslieť si aspoň osnovu a pustiť sa do úvodných odstavcov. Hovorí sa, že najťažšie je začať. No už po prvých vetách budete možno sami prekvapení, ako vám to pôjde.

Možno vás povzbudí fakt, že aj J.K. Rowlingová, momentálne najúspešnejšia spisovateľka sveta, vytvorila svoju postavu čarodejníckeho hrdinu Harryho Pottera vo vlaku na ceste z Manchestra do Londýna.

pisanie knihy vo vlaku

Prečítajte si blog o novom záujme alebo koníčku

Pečenie, fotografovanie, maľovanie či záhradníčenie? Nech je to čokoľvek, záľuby sú skvelý spôsob, ako si oddýchnuť od problémov v práci či osobnom živote. Pomôžu vám udržať si čistú hlavu a veselú náladu.

A kde inde ako vo vlaku máte dostatok času, aby ste si spravili hĺbkový prieskum novej témy? Nielenže tak cestu dokonale využijete, ale zároveň si možno nájdete niečo, čo vám bude prinášať radosť ešte veľmi dlho.

Vyskúšajte meditáciu a rozvíjajte všímavosť

Meditácia asi nie je úplne obvyklá činnosť, ktorá vám napadne pri rozmýšľaní o tom, čím si skrátiť cestu vlakom.

Ale rozhodne je to aktivita, ktorú by ste mali vyskúšať. Množstvo výskumov už dnes poukazuje na dlhodobé zdravotné prínosy jej praktizovania. 

Nielenže si tak môžete spríjemniť pravidelné cesty, ale po určitej dobe si budete zaručene pochvaľovať aj zníženie stresu, lepší spánok či pozítívnejšiu náladu. 
Že neviete, ako začať? Stiahnite si do telefónu meditačnú aplikáciu, napríklad Headspace alebo Calm. Tie vás krok po kroku celým procesom prevedú.

Riešte hlavolamy alebo sa učte nový jazyk

Ak by ste počas jazdy vlakom začali len tak cvičiť, vaši spolucestujúci by na vás asi veľmi zvláštne zazerali. Čas vo vlaku na pravidelný fyzický tréning zrejme nevyužijete. Dávku cvičenia však môžete dopriať aspoň svojmu mozgu.

Dnes si už zadarmo stiahnete viacero aplikácií ako Lumosity alebo NeuroNation, ktoré hlavolamy pretvárajú na živé a zábavné hry. Nielenže nimi spoľahlivo zabijete čas, ale navyše si poriadne prevetráte mozgové závity. Pomôžu vám napríklad zlepšiť pamäť, sústredenie či schopnosť riešiť problémy.

Ak si prípadne namiesto hlavolamov radšej chcete potrénovať angličtinu či naučiť sa základy úplne nového jazyka, odporúčame aplikáciu Duolingo či Elevate.

Zahrajte si obľúbenú party hru

Ak cestujete s deťmi či ďalšími dospelými, skvelý a jednoduchý spôsob zábavy sú slovné hry. Jednou z nich je aj hra „Kto som?”, na ktorú vám postačí pero a pár malých papierikov. 

Každý hráč na jeden papierik napíše názov známej osobnosti, filmovej postavy alebo rozprávkového hrdinu. Takýto papierik následne nalepí na čelo hráčovi po svojej pravici tak, aby nevidel, čo je na ňom napísané. 

Hráč, ktorý je na rade, sa pýta na charakteristické vlastnosti, aby odhalil svoju postavu na čele. Otázky pritom musí klásť tak, aby odpovede mohli byť iba áno alebo nie. 

Pokiaľ je odpoveďou áno, hráč kladie ďalšiu otázku. Pokiaľ je odpoveďou nie, pokračuje ďalší v poradí. Hrá sa dovtedy, kým všetci hráči neprídu na to, akú postavu mali napísanú na čele.

ako sa zabavit vo dvojici vo vlaku

Porozprávajte sa so spolucestujúcimi

Väčšina ľudí už dnes vo vlaku radšej pozerá do telefónu alebo si nasadí slúchadlá a niečo počúva. A tak to, čo bolo kedysi bežné – krátiť si cestu spoznávaním a rozprávaním sa s novými ľuďmi, už v našej modernej dobe môže predstavovať výzvu.

Ak je to niečo, na čo nie ste zvyknutí, možno je práve čas to pri najbližšej ceste vlakom vyskúšať. Keď si oproti vám do kupé sadne sympatický človek, opýtajte sa ho napríklad, kam cestuje a za akým účelom. 

Je možné, že nakoniec budete zo seba milo prekvapení, nájdete si nových priateľov alebo sa skrátka len dozviete viac o ľuďoch a ich životných príbehoch. A to nemusí byť vôbec na škodu.

Prečítajte si články a recepty na Grottovinách

Cestovanie vlakom je vďaka tichu ideálnou príležitosťou niečo si s plnou chuťou prečítať. 

Že nemáte čo? Potom si určite prezrite články na Grottovinách. Pravidelne prinášame nové recepty, tipy na zaujímavé jedlá či miesta a informujeme vás o aktuálnych chuťových novinkách.

citanie Grottovin vo vlaku

Veľkú priazeň si získali najmä recepty, ktoré dlhodobo patria medzi najčítanejšie články na blogu. 

Medzi top tromi článkami, ktoré čitateľov v poslednej dobe zaujali najviac, bol tip na prípravu šťavnatého trhaného mäska, rýchle recepty na najslávnejšie dresingy sveta či jednoduchý nápad, ako zužitkovať staré pečivo a pripraviť si jednoduchú večeru.

A ešte jeden tip na záver: Ak vám popri čítaní vyhladne, skúste sa stevarda s mobilným barom opýtať, či by sa u neho pre vás nenašiel niektorý z Grotto výrobkov.

Vždy čerstvé produkty Grotto nájdete aj v obchodných reťazcoch a na čerpacích staniciach na Slovensku aj v Česku.