Ako si správne vybrať jedlo na zimnú turistiku

Podstata vhodnej konzumácie

Nutričné požiadavky na zimnú turistiku nie sú príliš odlišné od letnej turistiky alebo inej športovej aktivity. Na zimnej túre je však potrebných veľa kalórií, predovšetkým kvôli námahe navyše a energii, ktorú chcete mať k dispozícii na udržanie tela v teple a pohybe.

 

Raňajky a desiata

Podľa odborníkov na výživu je najvhodnejšie pribaliť si zmes sacharidov, tukov a bielkovín. Kombináciou týchto zdrojov si telo vytvorí dlhodobú energiu, ktorá Vás udrží aktívnych.

Sacharidy nám dodajú rýchly nával energie, ale krátko nato môžu spôsobiť rýchlu únavu. Tuky a bielkoviny sa spaľujú pomalšie a majú väčší vplyv na našu dlhodobú energetickú hladinu.

Občerstvenie na trase, ktorá zahŕňa rôzne typy pohybu, nám umožňuje vyhnúť sa únave a pomáha nám cítiť sa na túre stabilnejšie. Rovnako ako u väčšiny vecí v zime je zvládnutie chladu prvoradé. Avšak pokým sme hladní a máme nízku hladinu energie, môžeme sa ocitnúť v nebezpečných situáciách.

Medzi odporúčané druhy občerstvenia patria rôzne oriešky, čokolády, syry, müsli alebo energetické tyčinky, sušené ovocie, krekry a podobne. Radšej si zahryznúť do niečoho menšieho počas krátkych prestávok, ako sa vystaviť chladu bez energie a výživy a čakať na veľký obed po dlhej prestávke. Preto zvážte to, čo budete jesť než vôbec niekam vykročíte.

 

Zdroj: Envato Elements

Poriadny teplý obed

Tridsať až šesťdesiat minút po jedle vaše telo generuje asi o desať percent viac tepla, ako keď máte prázdny žalúdok. Tento zvýšený metabolizmus pochádza predovšetkým z energie uvoľnenej počas trávenia. Jedenie nám tým pádom nielenže zvyšuje dávku energie, ale aj produkciu tepla. Preto je najvhodnejšia kombinácia na obed konzumácia teplých potravín s vysokou dávkou sacharidov.

Skvelé tipy na teplý obed sú napríklad:

  • Polievky
  • Sendviče
  • Cestoviny
  • Chilli con carne
  • Horúca kaša
  • Horúca čokoláda

Takže zbaliť si kvalitnú dózu alebo termosku s teplým obedom určite stojí za tú hmotnosť navyše vo vašom batohu.

 

Ak však chcete ideálnu kombináciu váhy a praktického obeda so sebou, odporúčame Vám zbaliť si so sebou bagetky od nás. Náš tip je práve Kurací Rezník- spojenie kuracích stripsov spolu so šalátom a tatárskym dresingom Vám dodá patričnú energiu a je ľahko stráviteľná.

 

Nezabúdajte aj na dostatočnú hydratáciu

Zložitosť turistiky v chladnejších klimatických podmienkach znižuje Vašu potrebu po pití. Okrem toho sa mnoho turistov vyhýba pitiu kvôli následnej potrebe ísť na záchod. Nebuďte však jedným z nich.

Pri každom 1% úbytku telesnej hmotnosti dochádza k následnému výkonnostnému deficitu, čo znamená, že sa rýchlejšie unavíte. Musíte sa, preto dostatočne pripraviť a vypiť množstvo tekutín už pred samotnou turistikou a následne piť každých 15-30 minút. Ak ste však vo vyšších nadmorských výškach musíte dbať na to, aby Vám nápoje nezamrzli a brať si ich v termoske.

Príklady vhodných tekutín sú napríklad:

čierny alebo bylinkový čaj, káva, energetické nápoje a samozrejme voda.

Zdroj: Envato Elements

Ako teda môžete dosiahnuť čo najlepší výkon?

Ako sme už spomenuli, ak vystavíte telo chladu môžete výrazne zvýšiť výdaj energie a rozklad sacharidov. V krátkych prestávkach teda treba konzumovať malé občerstvenie zamerané na sacharidy a bielkoviny. Pri väčšej konzumácii je vhodné konzumovať teplé jedlá, aby nedošlo k poklesu telesnej teploty.

A nezabúdať veľa piť!