Rím na tanieri: Chuťová cesta mestečkom ikonických jedál

V tomto článku preskúmame niektoré z najchutnejších jedál v Ríme, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. Ku každému jedlu Vám ešte napíšeme top odporúčanie na najlepšie reštaurácie, ktoré tieto jedlá pripravujú.

Carbonara

Prvá na zozname je Carbonara, klasické rímske jedlo vyrobené zo špagiet, pancetty, vajec a syra Pecorino Romano.

Krémová textúra a bohatá chuť vajíčok a syra robia toto jedlo špecialitou, ktorú musíte pri návšteve Ríma vyskúšať. Nájdete ho v takmer každej reštaurácii v meste.

Tip na reštauráciu: Roscioli

Táto obľúbená reštaurácia v historickom centre Ríma je známa svojou lahodnou Carbonarou, vyrobenou z vysoko kvalitných surovín a tajným receptom, ktorý sa traduje po generácie.

Zdroj: www.salumerascioli.com

Cacio e Pepe

Ďaľšie tradičné rímske jedlo, ktoré obsahuje špagety, syr Pecorino Romano a čierne korenie. Kombinácia syra a korenia vytvára jedinečnú a neodolateľnú chuť, ktorá je obľúbená medzi domácimi aj turistami.

Tip na reštauráciu: Roma Sparita

Táto útulná trattoria v módnej štvrti Trastevere je známa svojim Cacio e Pepe, ktorý obsahuje čerstvo nastrúhaný syr Pecorino Romano a bohatú posýpku čierneho korenia.

Zdroj: www.romasparita.com

Pizza al Taglio

Pizza al Taglio“ alebo pizza na plátky je v Ríme obľúbeným pouličným jedlom. Pizza sa vyrába s hrubou kôrkou a rôznymi polevami, ako je mozzarella, paradajky, prosciutto a zelenina.

Predáva sa na váhu a môžete si vybrať toľko plátkov, koľko chcete. Je to rýchle a jednoduché jedlo, ktoré je ideálne, keď ste na cestách.

Tip na reštauráciu: Pizzarium

Táto neformálna pizzeria neďaleko Vatikánu ponúka široký sortiment gurmánskych pízz, od klasickej margherity až po nezvyčajnejšie možnosti, ako sú zemiaky .

Zdroj: www.bonci.it/pizzarium

Supplì

Supplì je tradičné rímske občerstvenie, ktoré je podobné arancini. Pozostáva z rizota, paradajkovej omáčky a syru mozzarella, ktorý sa potom obalí a vypráža. Výsledkom je lahodný, chrumkavý povrch s jemným a pikantným stredom. Je to perfektné občerstvenie, ktoré si môžete vychutnať pri prechádzke mestom.

Tip na reštauráciu: Supplizio

Táto malá reštaurácia v štvrti Monti je známa svojimi lahodnými doplnkami, ktoré sú vyrobené z vysoko kvalitných surovín a prichádzajú v rôznych príchutiach, ako sú klasické paradajky a mozzarella, carbonara a cacio e pepe.

Ponúkajú aj ďalšie obľúbené rímske pouličné jedlá, ako sú vyprážané artičoky a držky. Supplizio získalo veľa pozitívnych recenzií a určite stojí za to ho vyskúšať, ak hľadáte skvelý supplì zážitok v Ríme.

Zdroj:www.supplizioroma.it

Gelato

Žiadna návšteva Ríma by nebola tou pravou bez vyskúšania slávneho mestského gelato. Tento mrazený dezert, podobný zmrzline, ale s hustejšou a krémovejšou textúrou, prichádza v širokej škále príchutí, od klasickej čokolády a vanilky až po jedinečné možnosti ako figa a pistácie.

Gelato nájdete po celom meste a je to ideálna pochúťka, ktorú si môžete vychutnať najmä počas horúcich dní. Ak sa teda chystáte do Ríma toto leto, gelato si určite zamilujete.

Tip na reštauráciu: Giolitti

Táto historická gelateria podáva lahodné gelato už od roku 1900 a je obľúbená medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami. Ich rozsiahla ponuka zahŕňa širokú škálu príchutí, od ovocných sorbetov až po smotanovú čokoládu a lieskové oriešky.

Zdroj: www.giolitti.it

Návšteva Ríma môže byť jedno z Vašich najlepších kulinárskych zážitkov. Ak teda najbližšie navštívite mesto, kde vedú všetky cesty, určite sa oddajte bohatej kulinárskej tradícii mesta a vyskúšajte niektoré z týchto chutných jedál.

Rímsky Sendvič

Ak však do Ríma neplánujete ísť, nechajte Rím prísť za Vami. S našou novinkou Rímsky sendvič Vás prenesieme do hlavného mesta Talianska cez chuťové bunky.

Zladili sme chuť kuracieho mäsa a pečenej slaniny, zatiaľ čo Vám chrumkavý šalát spolu s dresingom pripomenie Caesar kombináciu.