Hor sa za zábavou!

Nech je tak či onak, máme pre vás skvelé tipy, ako si leto užiť naplno. Práve festivaly a koncerty, ktoré idú ruka v ruke s letom, lákajú mnohých. Ak ešte stále váhate, nepremýšľajte príliš dlho, lístky sa míňajú ako teplé rožky, po niektorých sa už len tak zaprášilo.

Prinášame vám krátky sumár toho, na čo sa v lete môžete v našich končinách tešiť, a čo by ste si určite nemali nechať ujsť.

 

Jarmoky, trhy a hody

Ak máte radi klasické jarmoky či trhy, kde si vie prísť každý na svoje, určite si prezrite zoznam podujatí tohto druhu. Práve jarmoky ponúkajú náhľad do mnohých remesiel a odvetví, ktoré na prvý pohľad zostali zapadnuté prachom.

Rovnako tak si prídu na svoje tí, ktorých duša piští po tradíciách a našej kultúre. Podujatí tohto druhu je na Slovensku neúrekom. Nepochybujeme, že vo svojom regióne takéto akcie dôverne poznáte. Sú to už mnohé ročníky, počas ktorých sa organizujú práve kvôli svojej výraznej obľube.

EĽRO 2023

Zdroj:www.severovychod.sk

Spomedzi najznámejších vyberáme práve Európske Ľudové remeslo (známe pod skratkou EĽRO), ktoré sa uskutočnia 7. – 9. 7. 2023 v Kežmarku. Ide o jeden z najväčších a najznámejších festivalov svojho druhu na Slovensku.

Medzinárodný festival, ktorý je venovaný práve zachovaniu a udržovaniu myšlienky remeselných cechov na Slovensku, píše už svoju 31. kapitolu. Remeslá budete môcť nielen vidieť, ale si ich dokonca aj vyskúšať. Zvyky, históriu a náhľad do sveta cechov vám na divadelné dosky prinesú súbory, tento rok napríklad Lúčnica, Magurák, Orgonina, Poničan, ale aj Kollárovci alebo herci z divadla J. Záborského s legendárnymi piesňami z muzikálu Na skle maľované.

V rámci večerného programu sa predstavia známe slovenské a české kapely a interpreti – Štefan Štec a Fajta, Sima, Billy Barman a dievčatá zo SĽUKU, The Backwards, Monika Bagárová s RnB BAND, NO NAME a DJ EKG.

Usporiadatelia si pripravili program aj pre najmenších – PACI PAC, divadelné rozprávky, detské mestečko, sokoliarov, divadelné predstavenia, zábavné hry a pouličné atrakcie. Ešte stále váhate, či prídete?

Pohoda na Pohode

Zdroj: www.instagram.com/pohodafestival/

Azda neexistuje človek, ktorý by nepoznal Pohoda Festival. Ide zaiste o najznámejší umelecký festival na Slovensku, ktorý prepája alternatívu indie, elektroniky, world music a punk s klasikou, rovnako literatúrou, tancom, vizuálnym umením, filmom a divadlom. Skrátka, na svoje si na letisku v Trenčíne príde každý.

Pohoda kladie dôraz na to, aby ste sa cítili tak dobre, ako keď niekoho pozvete k vám domov na návštevu. Aby ste mali pestrý program, aby ste si mali kde sadnúť, kde prespať, mali k dispozícii dobré jedlo a pitie. A popritom počúvate dobrú hudbu a necháte priestor na súznenie vašej duši i umu.

Tohtoročný termín je 5. – 8. júl, program je viac než nabitý. Bolo by ťažké vybrať to najlepšie, keďže na jednom mieste je tu toho neúrekom. Zvoľte si sami a presvedčte sa, ako super je na Pohode!

Celý program nájdete tu: www.pohodafestival.sk

Príď zažiť Atmosféru

Zdroj:www.bystricoviny.sk

Začiatkom augusta – 4. – 6. 8. v Hontianskych Nemciach si budete môcť užiť atmosférický víkend. Ako sa uvádza aj na webovej stránke samotného festivalu: „Atmosféra je, keď sme spolu na lúke. To je ten pocit, keď prídete na lúku, rozhliadnete sa a pocítite, že to je miesto, kam patríte. A potrebujete byť – tu a teraz. Vnímať každý moment bytia so svojou rodinou, priateľmi alebo len tak, sami so sebou.“ Vezmite svojich najbližších, zbaľte si batoh a príďte zažiť atmosféru, na ktorú len tak skoro nezabudnete.

A na čo sa môžete tešiť? Na stage vystúpia napríklad aj Chiki Liki Tu-a, Jana Kirschner, Malalata, Neha!, Zea, Martin Geišberg & Richard Autner, Korben Dallas či Para. To je len málo z toho, čo vás v prvý augustový víkend neminie. A samozrejme, k tomu magická atmosféra, ktorú len tak nenájdete!

Celý program nájdete tu: www.festivalatmosfera.sk

Hor sa na Grape!

Zdroj:/www.instagram.com/grape_festival/

August patrí aj festivalu Grape. Letisko Trenčín zaplnia davy ľudí, ktorí si prídu užiť slovenských aj zahraničných interpretov. Festival je totiž zameraný na súčasnú populárnu aj nezávislú slovenskú a svetovú hudbu.

Ste zvedaví na interpretov? Určite nahliadnite do náramne bohatého programu, v ktorom nájdete mená ako Hex (sk), Billy Barman (sk), Medial Banana (sk), Emma Smetana& Jordan Haj (cz), Idea (cz) a mnoho daľších: www.grapefestival.sk

 

  Nech si vyberiete ktorýkoľvek z festivalov, jarmokov či koncertov, nezabudnite si ich užiť naplno. Myslite hlavne na to, že zábavy nie je nikdy dosť, rovnako ako nezabudnuteľných momentov, ktoré si je krásne vyťahovať z batôžka spomienok. Ale popritom všetkom nezabudnite na svoje (hladné) brušká. Veď nie nadarmo sa vraví, že láska ide cez žalúdok! Príjemné leto a ešte krajšie zážitky!