Festivalová odysea chutí: 5 gastronomických podujatí, ktoré je dobré zažiť

Pripravili sme si pre vás 5 festivalov, ktoré sú považované za tie, ktoré by ste mali aspoň raz za život navštíviť. Zahrňujú rôzne kultúrne, regionálne a tematické aspekty, ktoré vám umožnia objaviť nové chute, tradície a miestne gastro tajomstvá.  Sú to festivaly, kde môžete zažiť preplnené pouličné trhy plné vôni a farieb, ochutnať autentické miestne jedlá a budete mať možnosť stretnúť sa s renomovanými kuchármi a kulinárskymi expertmi.
Či už ste fanúšikom sladkých dezertov, vášnivým milovníkom vína alebo odvážnym ochutnávačom exotických špecialít, tieto gastronomické festivaly majú pre každého niečo.

Taste of London – Londýn, Anglicko

Londýnsky festival je najväčší gastronomický festival v Anglicku. Sľubuje výber jedál a nápojov až z 36 reštaurácií na jednom mieste. Koná sa každoročne v Regents Parku a je oslavou rozmanitostí londýnskej kuchyne. Festival ponúka jedinečnú príležitosť ochutnať špeciality od vybraných reštaurácií a šéfkuchárov z Londýna a jeho okolia.

Ak si myslíte, že na každom rohu vás bude čakať len Fish & Chips, tak to nie je úplne tak. Výber jedál je široký a zahŕňa rôzne kuchyne z celého sveta. Od tradičných britských pokrmov, po jedlá z Ázie, Stredozemia, Južnej Ameriky a ďalších častí sveta.

Okrem ochutnávania jedál sú v programe aj rôzne iné aktivity. Môžete sledovať ukážky varenia od uznávaných šéfkuchárov, alebo sa sami zúčastniť na kulinárskych workshopoch.

Festival Gourmet International – Puerto Vallarta, Mexiko

Festival Gourmet International je jedným z najprestížnejších a najdlhšie trvajúcich gastronomických festivalov v Latinskej Amerike. Festival sa koná každý rok počas novembra, na pobreží Tichého oceánu a láka renomovaných šéfkuchárov, someliérov a gurmánov z celého sveta.

Počas festivalu sa organizujú rôzne podujatia, vrátane degustácií, tematických večierkov, súťaži v príprave jedál, worshopov a someliérskych kurzov. Prezentuje sa na ňom veľké množstvo reštaurácií a hotelov, ktoré vystavajú jedinečné menu, pripravené špeciálne pre túto príležitosť. Okrem toho, sa v rámci festivalu organizujú aj gurmánske výlety a prehliadky, počas ktorých sa môžete zoznámiť s miestnymi surovinami, tradičnou prípravou jedál a navštíviť farmárske trhy.

 

Copenhagen Cooking & Food Festival – Kodaň, Dánsko

Tento festival je považovaný za jeden z najväčších gastronomických festivalov v severnej Európe. Koná sa obvykle v auguste a trvá niekoľko týždňov, počas ktorých sa organizujú rôzne podujatia a aktivity spojené s jedlom a pitím.

Festival sa snaží propagovať udržateľnosť, lokálne suroviny a inovácie. Prezentuje hlavne nové kulinárske trendy, experimenty s chuťami a netradičné kombinácie ingrediencií. Copenhagen Cooking & Food Festival nie je len pre profesionálov, ale aj pre každého milovníka dobrého jedla.

Pizzafest – Neapol, Taliansko

Pizzafest je skutočne pre každého. Veď kto by nemal rád pizzu?

Táto udalosť sa koná každoročne v Neapole, v talianskom meste, ktoré je považované za kolísku pravej neapolskej pizze. Počas festivalu môžete ochutnať rozličné druhy pizze s kombináciami, o akých sa vám ani len nesnívalo. Ananás na nej však pravdepodobne nenájdete.

Atmosféru dotvárajú koncerty, tanec, prednášky a workshopy, ktoré umožňujú lepšie porozumieť histórii a výrobe neapolskej pizze.

Fête de la Gastronomie – Francúzsko

Francúzsky festival, ktorý sa koná každoročne na jeseň je zameraný na propagáciu a rozmanitosť kvalitnej francúzskej kuchyne. Počas troch dní sa po celom Francúzsku organizujú podujatia s cieľom objavovať a užívať si miestnu gastronómiu. Festival ponúka príležitosť pre kuchárov, reštaurácie či výrobcov potravín, aby predstavili svoje produkty a kulinárske umelecké diela. Počas tohto festivalu je množstvo sprievodných aktivít po celom Francúzsku.

Témy festivalu sa každý rok menia, aby zahrnuli rôzne aspekty francúzskej kuchyne a kultúry. Môže sa jednať o regionálne špeciality, tradičné jedlá, nové trendy v gastronómii, udržateľné poľnohospodárstvo alebo spojenie medzi jedlom a umením.

Organizátori tohto festivalu prehlasujú, že je to viac než len festival. Je to oslava jedla, ktoré má spájať ľudí.

Výber týchto festivalov je len malou ukážkou toho, čo svet gastrokultúry ponúka. Tieto festivaly sú nie len o jedle, ale aj o spoločenstve, kultúre a radosti z objavovania nových chutí a tradícií. Skúste sa preto pred vašou najbližšou cestou do inej krajiny informovať, či sa tam práve v tom čase neorganizuje podobný festival, ktorý vás určite obohatí nie len o nové chute, ale aj o nové zážitky.