Gastronomické dobrodružstvo po exotických destináciách

1. Thajsko: Chuťová explózia

 

Thajská kuchyňa je jednou z najznámejších a najobľúbenejších ázijských kuchýň. Jej pokrmy sú známe pre unikátnu kombináciu chutí –sladké, kyslé, horké či pikantné. To všetko môžete objaviť práve v tejto krajine. V Thajsku sa jedlo považuje za spoločenskú udalosť a večera je preto často zdieľaná s rodinou a priateľmi. Pri jedle sú dôležité rôzne prílohy a omáčky, ktoré obohacujú chuť jedla. Ak raz navštívite Thajsko, určite nezabudnite ochutnať tradičný Tom Yum Goong, pikantnú polievku s krevetami, alebo Pad Thai, známe thajské rezance.

2. Maroko: Tajomstvá arabskej kuchyne

 

Marocká kuchyňa je zovňajškom jednoduchá, no ponúka komplexnú a bohatú paletu chutí a vôní. Ich kuchyňa je známa pre rôzne tagíny. Ide o tradičné jedlá, ktoré nesú názov podľa charakteristického hlineného hrnca, v ktorom sa jednotlivé jedlá pripravujú. Zeleninové, mäsové alebo rybie tagíny sú podávané s arabským chlebom a pestrofarebnými koreninami. V marockých medinach nájdete rôzne druhy korenín, ako je ras el hanout, ktoré dodávajú jedlám ich charakteristickú chuť a vôňu.

3. Japonsko: Zaslúžený rešpekt k jedlu

 

Japonská kuchyňa je jedinečná a zameriava sa na čerstvé, sezónne ingrediencie a precízne stolovanie. Sushi je jedno z najznámejších japonských jedál, ktoré si získalo obdiv na celom svete.  Známa je aj obľúbená polievka s rezancami – Ramen.

Japonci majú veľký rešpekt k jedlu a prejavujú to tichom a pokorou pri stolovaní. Veľkú popularitu má aj Matcha – jemný mletý zelený čaj, ktorý sa konzumuje pri japonskom čajovom obrade.

 

4. Mexiko: Výbuch chutí

 

Mexická kuchyňa je živá, plná farieb a chutí. Jedlá sú známe pre vysoké množstvo korenín a pikantných omáčok. Preto, ak nie ste milovníkom pikantných jedál, Mexiko vám až tak neulahodí.

Burritos, tacos, a guacamole sú ikonické jedlá Mexika, ktoré vám určite rozprúdia chuťové poháriky. Pri jedle v Mexiku je bežné spoznávanie a sústredené prijímanie chutí. Zážitkom je ochutnať aj tradičný tacos al pastor, ktorý najlepšie chutí od pouličných predajcov.

5. Južná India: Pestré koreniny a chutné kari

 

Južná India je známa pre svoju vegetariánsku kuchyňu. Kokosové mlieko a ryža tvoria základ, ktorý jedlám dodáva krémovú textúru. Za ochutnanie stojí Dosa a idli. Obľúbené placky, ktoré sú podávané s kokosovou omáčkou a sambarom – tradičnou pikantnou zeleninou polievkou.  Typické pre túto kuchyňu je aj kari korenie, ktoré je podávané s rôznym druhom zeleniny. Milovníkov sladkého by určite potešila Payasam - sladká kaša, ktorá sa podáva len pri špeciálnych udalostiach.

 

Cestovanie do exotických krajín nám ponúka jedinečnú príležitosť spoznať a oceniť miestne gastronomické zvyky. Thajsko, Maroko, Japonsko, Mexiko a Južná India sú len malou ukážkou rozmanitosti chutí a tradícii, ktoré nám svet ponúka.

Každá krajina má kuchyňu a gastronomické zvyky, ktoré odrážajú bohatú kultúru a históriu, a preto stojí za to cestovať, objavovať a ochutnávať. Bon appétit a príjemné cestovanie!