Stanovanie v prírode: Kulinárske dobrodružstvo pod holým nebom

Stanovanie v prírode je jedným z najlepších spôsobov, ako sa priblížiť k prírode, odpojiť sa od každodenného zhonu a znovuobjaviť jednoduché radosti života. A čo by mohlo byť lepšie ako kombinovať túto skúsenosť s výborným jedlom?

Plánovanie je kľúčové

Predtým, ako sa vydáte na výlet, premyslite si, čo budete chcieť jesť. Vytvorte si jedálniček na každý deň a zoznam potrebných surovín. Baľte jedlo do vakov na zips, čo vám ušetrí miesto a pomôže udržať jedlo čerstvé.

Nezabudnite zabaliť kompaktný kempingový varič, ktorý je určite základom dobrej a kvalitnej prípravy jedál. Okrem toho sú užitočné aj viacúčelové nástroje, ako sú skladacie hrnce a panvice, a dokonca aj solárne rúry. V niektorých prípadoch vám postačí len gril. Voda je taktiež nevyhnutná, takže buďte pripravení aj s filtrom na čistenie vody, pokiaľ nebudete mať prístup k čistej vode.

Vyskúšajte grilovanú zeleninu

Zelenina ako paprika, cuketa, huby a paradajky sú skvelé hlavne na grilovanie. Najlepší spôsob ako ich zabaliť aby nestrácali na kvalite je uložiť ich do potravinárskych boxov a prenosnej chladničky. A ako ich chutne pripraviť? Skúste ich vložiť do alobalu s niekoľkými kúskami masla, soľou a korením a nechajte ich do mäkka ugrilovať.

Jednoduché cestovinové pokrmy

Zabaľte si cestoviny, ktoré môžete ľahko uvariť. So soľou, čerstvým cesnakom a konzervovanými rajčinami môžete vytvoriť chutné jedlo uprostred ničoho. Navyše, ak vás čaká dlhší pobyt v prírode, máte istotu, že sa vám surové cestoviny nepokazia.

 

Sendviče a studené jedlá

Nie je vždy potrebné variť. Syry, konzervované mäso, chlieb a studené omáčky môžu vytvoriť lahodný obohacujúci zážitok. Ak máte prenosnú chladničku, môžete do nej zabaliť aj Grotto bagety či sendviče, ktoré vás zasýtia a ušetria čas, ktorý by ste strávili pri príprave a varení jedál.

Využite prírodu

Ak ste v oblasti, kde je to povolené, môžete zbierať divoké ovocie, huby alebo bylinky. Tieto čerstvé prísady môžu obohatiť vaše jedlá a pridať im autentickú chuť prírody.

Rady a triky na varenie v prírode

 

  • Mnohé ingrediencie môžete nakrájať a pripraviť doma. To ušetrí čas a energiu pri varení.
  • Zachovajte čistotu. Používajte biologicky rozložiteľné mydlá a umývajte riad mimo vodných zdrojov.
  • Uchovajte potraviny čerstvé. Investujte do kvalitnej chladiacej tašky alebo chladničky, aby potraviny vydržali čo najdlhšie.
  • Minimalizujte odpad. Snažte sa obmedziť množstvo odpadu tým, že zvolíte znovu použiteľné obaly, ktoré sa dajú ľahko zložiť a uskladniť.

 

Varenie v prírode môže byť rovnako zábavné ako varenie v kuchyni. So správnymi receptami, vybavením a pár trikmi môžete mať gurmánsky zážitok kdekoľvek, či už na vrchole hory alebo uprostred lesa. Takže nabudúce, keď sa vydáte do prírody, nezabudnite si so sebou priniesť niečo chutné aj na varenie.