Hlavné jedlo dňa: Donáška v plastovom obale vs. trojchodová pôžitkárska večera

Iný kraj, iný mrav. Otrepaná, no azda najpravdivejšia povedačka platí i o stravovacích návykoch. Spomeňte si, čo ste dnes jedli vy?

Obed za behu

Obed, hlavné jedlo dňa u nás, sa pasuje s veľkou nevýhodou. Jeho čas totiž nastáva uprostred štandardnej pracovnej doby. Niekde sa chodí vystáť do kantíny, v posledných rokoch si ale veľkú popularitu získali donáškové služby, ktoré vám jedlo prinesú priamo pred prah pracoviska.

Na takýto komfort sa ľahko zvyká.

S plastovým obedárom a stolovaním za pracovným stolom či vo firemnej kuchynke sme ale prestali byť na kultúru obedovania nároční.

Večera ako odmena

Typickou ,,večerovou“ krajinou Európy je Anglicko, bohatšiu večeru než obed si ale vychutnávajú napríklad aj Francúzi.

Stoluje sa vtedy, keď už sa môžu pracovné povinnosti hodiť za hlavu, pri niekoľkochodovej večeri sa sedí aj hodiny.

Už sa niet kam ponáhľať. K večeri (najmä u Francúzov) neodmysliteľne patrí tiež kvalitné víno.

Ako však vydržať tešiť sa na pokojnú a pôžitkársku večeru celý deň, keď Slovači začne škvŕkať v bruchu už o jedenástej? Prvým dôležitým faktorom sú raňajky. Tie legendárne anglické ani netreba predstavovať, Francúzi zas nepohrdnú croissantom s kávou.

S hladom počas dňa zase zatočia sendvičom, bagetou či rýchlym snackom. A to aj niekoľkokrát za deň.

Čo na to Slováci…

Lenka (26), Žiar nad Hronom: Nemám nič proti tomu jesť večer, ale nevydržala by som to. Mne škvrčí v bruchu už 10:30. Neviem si predstaviť, že jediné teplé jedlo zjem až na konci dňa. Ale je to určite o zvyku.

Filip (32), Bratislava: U nás sa má za to, že jesť večer je nezdravé, čo je možno aj pravda. Ale to rýchle obedovanie asi tiež veľmi zdravé nebude. My máme celkom dobrú prevádzku aj pod kanceláriami, kde sa dá dobre najesť, len nie vždy je na to čas. Keď nie je, nejem radšej vôbec, lebo s tými obedmi na menu nemám dobrú skúsenosť.

Kristína (21), Banská Štiavnica: Keby trvala obedná pauza hodinu, alebo aspoň 45 minút, tak sa človek vie najesť aj dobre aj v kľude. Ale keď má niekto na obed 30 minút aj s cestou, nemá inú možnosť ako donášku.