Svet plný chutí: Spoznajte najobľúbenejšie lahôdky Talianska

Najznámejšie jedlá talianskej gastronómie sú určite pizza a cestoviny. Čo však jedia pôžitkárski Taliani, keď chcú zahnať hlad rýchlym jedlom so sebou? 

Vydajme sa na spoločný výlet a pozrime sa na tradičné obľúbené lahôdky z polostrova v tvare čižmy.

Panzerotti

Panzerotti sú smažené pirôžky z cesta tradične plnené paradajkovou omáčkou a mozzarelou. Iný zaujímavý variant pochádza z polostrova Salento, kde sa panzerotti pripravujú v podobe krokiet z roztlačených zemiakov. 

Inak sa ale panzerotti po celom Taliansku plnia celou škálou všakovakých dobrôt, ako sú špenát, riccota, ančovičky, olivy, kapary či mortadella. Prípadne aj na sladko, a to s rôznymi druhmi ovocia, čokoládou či vaječným krémom. 

Často sa mylne zamieňajú za Calzone, ktoré pochádzajú z iného regiónu Talianska a pečú sa v peci na drevo. Zaujímavosťou je, že od 60. rokov si ako mrazený polotovar veľkú popularitu získali v Kanade.

Tramezzino

Tramezzino je taliansky sendvič bez kôrky, plnený napríklad tuniakom, majonézou, šunkou a syrom. Poctivé tramezzino by malo kysnúť až 18 hodín, má veľmi jemnú poréznosť a výška krajca by nemala byť väčšia ako jeden centimeter.

Prvé tramezzino podával zákazníkom majiteľ kaviarne Café Mulassano v Turíne už v roku 1925 a aj po takmer storočí tu túto lahôdku stále môžete ochutnať.

Okrem Turína sa sendvič stal nesmierne populárnym najmä v Benátkach, kde sa zvykne podávať ako predjedlo alebo ľahký snack. 

Panini

Panini je druh teplého zapekaného sendviča, ktorý sa typicky pripravuje z talianskeho pečiva ciabbata, focaccia alebo michetta a plní sa lahodnou náplňou z rôznych druhov mäsa, syra a zeleniny. 

V strednom Taliansku je veľmi obľúbené panini con porchetta, do ktorého idú plátky bravčového mäsa pečeného na ražni so soľou, rozmarínom a šalviou.

Panini nájdete aj v ponuke našich výrobkov. Pripravujeme ich v troch rôznych variantoch: šunkovo-syrový, slaninový a o čosi exotickejší kebabový. Všetky tri však spája chrumkavé a lahodné pečivo – pšeničná ciabatta.

Takto vyzerá panini v podaní Grotto.

Lampredotto

Vo Florencii si môžete pochutnať na špeciálnom panini di lampredotto. Rozkrojenú žemľu vám tu najprv namočia do vývaru z hovädzích vnútorností a potom ju naplnia držkami a lyžičkou zelenej salsa verde so zmesou aromatických byliniek.

Takýto sendvič nemusí byť úplne každému po chuti, no v centre Toskánska sa pripravuje už od 15. storočia a u miestnych sa teší veľkej obľube.

Arancini

Arancini sú vyprážané ryžové guličky, plnené najčastejšie mäsovým ragú, mozzarelou a hráškom. Populárny je aj variant s hruškovitým tvarom, ktorý sa nazýva “al burro” a ten zase býva pripravovaný s mozzarelou, šunkou a bešamelom. 

Názov tejto pochúťky odvodili od talianskeho slova pre pomaranč – arancia, pretože ich pripomínajú svojou farbou a tvarom.

Arancini sú národným jedlom Sicílie a tradične sa jedia 13. decembra na Deň svätej Lucie. V tento deň sa neje chlieb ani cestoviny. Sicílčania si tak pripomínajú ukončenie veľkého hladomoru z roku 1646, keď k brehom ostrova doplávala loď s obilím.

Pizza al Taglio

Obľubenou pochúťkou do ruky pre Talianov je aj pizza al taglio, ktorá sa pripravuje na veľkých štvorcových plechoch, nastrihá sa na štvorce a predáva sa väčšinou na váhu. 

Tento typ pizze pochádza z Ríma, dnes ju však nájdete v malých obchodíkoch po celom Taliansku. A nielen tam. Obľúbili si ju aj vo svete, špeciálne napríklad v Argentíne, Uruguaji, na Malte či v USA.

Cannoli

A na záver ochutnajme niečo sladké. Konkrétne dezert cannoli, ktorý je ďalšou typickou pochúťkou Sicílie. 

Názov cannoli v preklade znamená trubičky, čo zodpovedá tvaru chrumkavého pečiva. Rúrky sa vyrábajú z cesta a plnia sladkou krémovou náplňou, ktorá obvykle obsahuje syr ricotta. 

Dezert sa ešte z oboch strán zvykne ozdobiť čokoládou, kandizovanými čerešňami, kôrou citrusov či nadrvenými pistáciami. 

Ku Cannoli sa tradične podáva limetkový sorbet.