5 dôvodov, prečo vymeniť klasický chlieb za bielkovinový

Mnohí ľudia, ktorí chcú jesť zdravšie alebo schudnúť, sa snažia ako zakaždým obmedziť pečivo. Hoci sa väčšina pečiva vyrába z hladkej múky a rafinovaného cukru, nie každý chlieb je nutne nezdravý.

Skvelou alternatívou ku klasickému pečivu je proteínový chlieb, ktorý nájdete aj pod názvami bielkovinový či večerný. 

Poskytne vám obrovské množstvo bielkovín a vlákniny, ktoré vám pomôžu nabrať svaly a spáliť tuk. Čím ďalším prospieva bielkovinový chlebík vášmu zdraviu? To prezradíme v ďalšej časti. 

Posilňuje kostrové svalstvo

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou buniek, sú dôležité pre rast svalov a regeneráciu svalových vlákien.

Aj preto sa tento typ pečiva teší veľkej obľube najmä aj u fitnes celebrít a trénerov. Vysoký príjem bielkovín však nie je dôležitý iba v časoch vrcholových športových výkonov či období dospievania, ale i v starobe.

S postupujúcim vekom dochádza k strate svalovej hmoty a sily a práve tomu môžete predchádzať vďaka strave s dostatočným množstvom bielkovín.

Bielkoviny môžu zlepšiť kvalitu zdravia starších ľudí, ako aj zlepšiť schopnosť starších ľudí zotaviť sa z chorôb a úrazov.

vyhody bielkovinoveho chleba

Pomáha pri chudnutí

Bielkovinový chlieb má približne 8-krát menej sacharidov ako klasický pšenično-ražný chlieb.

Vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu sacharidov vás tento chlieb skôr a viac zasýti, a to aj pri menšom množstve. Skôr tak predídete prejedaniu a nehrozí riziko priberania. 

Skvelou správou teda je, že si ho pri redukcii hmotnosti môžete dopriať aj večer.

Prispieva k správnej funkcii čriev

Plusom bielkovinového celozrnného chleba je aj veľa vlákniny. Tá zlepšuje črevnú mikroflóru a poskytuje energiu a výživu zdravým baktériám v čreve. Vďaka pozitívnym účinkom na peristaltiku sa odporúča aj ľuďom trpiacim zápchou. 

Konzumácia dostatočného množstva vlákniny zároveň slúži ako prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka, ktorá patrí medzi najčastejšie formy tohto ochorenia.

Prevencia srdcovo-cievnych ochorení

Vláknina má vplyv nielen na činnosť tráviacej sústavy, ale minimalizuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tie sú jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. 

Vláknina vyniká schopnosťou naviazať molekuly cholesterolu, čím znižuje jeho vstrebávanie do krvi a, naopak, podporuje vylučovanie. Aby ste nám verili, toto tvrdenie dokazuje celý rad štúdií.

bielkovinovy chlieb namiesto klasickeho

Podporuje zdravú činnosť mozgu

Mozog je najaktívnejším orgánom v tele. Hoci predstavuje iba dve percentá z celkovej telesnej hmotnosti, na energetickom výdaji tela sa podieľa s vyše 20 %. 

Medzi látky, ktoré sú považované za kľúčové pre zdravé fungovanie tohto orgánu, patria podľa mnohých štúdií najmä vitamíny skupiny B. A práve chlieb s vysokým obsahom bielkovín je ich bohatým zdrojom.

Vitamíny skupiny B hrajú dôležitú úlohu pri správnej látkovej premene homocysteínu. Vysoké hladiny homocysteínu sa považujú za významný rizikový faktor pre vznik demencie a kognitívnych porúch. 

Dodanie vitamínov tak dokáže jeho hladiny efektívne znižovať a tým priaznivo ovplyvňovať zdravú činnosť mozgu.

Ochutnajte bielkovinový chlebík u nás v Grotto

Bielkovinový chlieb tvorí aj základ našich rastlinných sendvičov Sunshine Vege. Ak chcete vyskúšať chutnú a zdravšiu zmenu, doprajte si niektorý z trojice hummus, praženica a bolonský. 

bielkovinovy chlieb namiesto klasickeho

Sendviče Sunshine Vege, ktoré neobsahujú škodlivé éčka a ich základom je tofu od Luntera, vás prekvapia skvelou chuťou.

Tú sme, samozrejme, vyladili do dokonalosti len s použitím kvalitných rastlinných produktov. Takže ktorý z nich ochutnáte najbližšie?