S bagetou po Slovensku: Preskúmajte najkrajšie slovenské rozhľadne od západu až po východ

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline

Chodnik korunami stromov je jedna z najpopulárnejších a najmajestátnejších vyhliadok na Slovensku. Bohužiaľ, z dôvodu pandemickej situácie je aktuálne uzavretá. 

No keď sa situácia zmení, určite sa sem vyberte. Rozhľadňa sa nachádza v Bachledovej doline v Ždiari. Pozostáva z viac ako pol kilometra dlhej trasy z drevenej konštrukcie, ktorá vedie pomedzi vrcholce stromov. Tie miestami siahajú až do výšky 24 metrov nad zemou. 


Zdroj: Instagram.com/chodnik_korunami_stromov

V závere chodníka sa nachádza 32 metrov vysoká špirálovitá veža, odkiaľ sa ponúka jedinečný výhľad na Belianske Tatry a scenériu Pienin a Zamaguria.

Rozhľadňa Tokaj pri obci Malá Tŕňa

Uprostred vinohradov v blízkosti malebnej obce Malá Tŕňa stojí jedinečná rozhľadňa, ktorá svojím tvarom pripomína drevený vínny sud. Dvanásť metrov vysokú oceľovú konštrukciu veže dotvárajú drevené lamely. 

Z vyhliadkovej plošiny sa vám naskytne úžasný výhľad na tokajský región, ktorý je najmenšou, ale zároveň jednou z najvýznamnejších vinohradníckych oblastí Slovenska.


Zdroj: Instagram.com/matus_229

Veľká Homoľa pri Modre

Veľká Homoľa je výrazný vrch Malých Karpát, ktorý sa týči kúsok od vinohradníckeho mesta Modra. 

Ak sa sem vyberiete, na vrchole kopca narazíte na 20 metrov vysokú rozhľadňu z dreva, ktorá ponúka prekrásny kruhový výhľad na panorámu Malých Karpát, Považský Inovec, Tribeč, ba i rakúske Alpy. 

K rozhľadni sa dostanete po značkovaných turistických chodníkoch z Modry, Pezinku či Zochovej chaty.


Zdroj: Instagram.com/mesto.modra

Rozhľadňa na Devínskej Kobyle

Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle sa nachádza na mieste bývalej raketovej základne. Rozhľadňa má 21 metrov a je z nej výhľad aj do troch susedných štátov – Česka, Maďarska a Rakúska. 

Toto unikátne umiestnenie sa symbolicky premietlo aj do konštrukcie, pretože veža má tri vyhliadkové veže v rôznych výškových úrovniach.


Zdroj: Instagram.com/timea_fiedler

Rozhľadňa je zámerne navrhnutá tak, aby pripomínala modlivku zelenú, ktorá je pre miestnu faunu typická. Vďaka svojmu netypickému tvaru je tak samotná veža mimoriadne fotogenickým architektonickým dielom. Za premysleným návrhom stojí renomované štúdio Šebo Lichý.

Vyhliadková veža na vrchu Hradová

Bohužiaľ, aj táto vyhliadková veža na vrchole kopca Hradová je v súčasnosti uzatvorená kvôli aktuálnej epidemiologickej situácii.


Zdroj: Instagram.com/i_fbn

Ak sa však opatrenia uvoľnia a vy si budete chcete pozrieť mesto Košice z výšky, vyberte sa na územie mestského lesoparku. Čaká tu na vás táto veža vysoká 21,5 metra, z ktorej budete mať nádherný výhľad na Košickú kotlinu.

V jej blízkosti sa nachádza zrúcanina Košického hradu aj náučný chodník a v okolí si dokonca môžete opekať. 


Zdroj: Instagram.com/i_fbn

Čajka v oblakoch v Bojniciach

V hustom borovicovom lese nad mestom Bojnice nájdete 30 metrov vysokú oceľovú konštrukciu s drevenou lávkou. 

Cesta je po nej ľahko prístupná aj pre kočíky či imobilných návštevníkov. Súčasťou stavby je aj suchý tobogán. Ak máte dosť odvahy, môžete sa ním spustiť z vrchu nadol. 

Z vyhliadkovej veže s názvom Čajka v oblakoch je vidieť najkrajšiu dominantu lokality – Bojnický zámok, ako aj celú Prievidzu a okolie.

Bohužiaľ, veža je kvôli krízovým nariadeniam aktuálne stále uzavretá. Preto musíte s návštevou tohto miesta nejaký čas počkať. 


Zdroj: Instagram.com/zuzi_ontheroad

Rozhľadňa Púchovskej doliny na Tlstej hore

Rozhľadňa Púchovskej doliny sa nachádza medzi obcami Dohňany a Zubák na vrchole Tlstej hory. Drevená stavba vysoká 22 metrov sa smerom k vrcholu zužuje a pozostáva zo šiestich poschodí. 

Z toho najvyššieho je za pekného počasia vidieť aj na vzdialené pohoria Nízke Tatry, Malú Fatru či Strážovské vrchy.


Zdroj: Instagram.com/trencinregion

Vyhliadka na Dubni v Žiline

Na vrchu Dubeň stojí rozhľadňa, ktorá zaujme krásnym výhľadom na mesto Žilina aj svojím architektonickým riešením, ktoré vzišlo z verejnej súťaže. Drevom obložená oceľová konštrukcia sa týči do výšky 27,4 metra a tvorí ju desať podlaží. 

Smerom hore postupne mení svoj charakter, aby čo najviac splývala s okolitým prostredím. K rozhľadni vedú dve trasy, jedna zo Zástrania a jedna z Budatína.


Zdroj: Instagram.com/pure.slovakia

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Táto trojposchodová drevená rozhľadňa, ktorú nájdete medzi Kremnicou a obcou Krahule, patrí medzi obľúbené turistické ciele regiónu. Má veľmi sympatický vzhľad, už na prvý pohľad zaujme originálnym šesťbokým pôdorysom. 

Z najvyššieho poschodia môžete pozorovať Kremnické a Štiavnické vrchy. A za dobrého počasia je vidieť aj vzdialenú Malú Fatru.


Zdroj: Instagram.com/jsicko

Terchovské srdce na vrchu Oblaz

Rozhľadňa Terchovské srdce stojí na vrchu Oblaz v blízkosti rodiska Juraja Jánošíka. Je vysoká 30 metrov a ponúka výhľad na Terchovú a okolité vrcholy Malej Fatry. 

Vedie k nej náučný chodník s informačnými tabuľami, ktoré približujú faunu a flóru okolitej prírody.


Zdroj: Instagram.com/radoslavovic

Určite je na Slovensku ešte množstvo ďalších krásnych rozhľadní, ktoré sa nám do článku nezmestili. Poznáte vo svojom okolí nejakú inú zaujímavú, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť? Napíšte nám do komentárov na Facebooku.

A nezabudnite. Ak by vám na cestách vyhladlo, stačí sa zastaviť na benzínke či v niektorom z obchodných reťazcov. 

Práve tam nájdete výdatné Grotto bagety a iné snacky, ktoré vás zasýtia, a vy si tak budete môcť vychutnávať výhľady s pôžitkom z plnej chuti.