Spoznajte benefity kyslých uhoriek. Pre toto ich budete zbožňovať ešte viac

Kyslé uhorky sú neodmysliteľnou prílohu k mnohým jedlám. V našich končinách je zvykom uhorky nakladať do nálevu, ktorý obsahuje ocot, bobkový list, cibuľu a ďalšie ingrediencie a následne ich zavárať napríklad v hrnci. 

Najmä u našich poľských susedov sú zase mimoriadne populárne takzvané kvasáky. Kvasené uhorky sa zalievajú osolenou horúcou vodou a nechávajú sa kysnúť.

Či už preferujete jedny alebo druhé, faktom je, že uhorky sú nielen mimoriadne chutné, ale majú aj skvelé účinky na naše zdravie. Pozrime sa na ich všestranné liečivé účinky bližšie.

Zlepšujú psychický stav

Kto by bol povedal, že kyslé uhorky majú antidepresívne účinky. Výskum ukázal, že uhorky a ďalšie fermentované potraviny zvyšujú v našom tele hladinu serotonínu, ktorý je známy ako hormón dobrej nálady. 

Majú tak schopnosť zmierniť príznaky depresie, úzkosti a podporiť v nás pocit šťastia.

Cenné vitamíny

Nielenže uhorky výborne chutia, ale dodávajú nášmu telu aj množstvo potrebných a cenných vitamínov. 

Okrem iného sú bohaté napríklad na vitamín K, vitamíny skupiny B, vitamín C a obsahujú aj viaceré minerálne látky ako horčík, draslík či mangán.

Pálenie záhy

Pálenie záhy je zdravotný problém, ktorý trápi veľké percento populácie. Mnohí ľudia na tento nepríjemný neduh poznajú rôzne domáce recepty ako sódu bikarbónu či mlieko. Vedeli ste však, že pomôcť vám môže aj šťava zo zaváraných uhoriek?

Probiotiká, ktoré nálev obsahuje, pôsobia pozitívne na tráviaci trakt. Vďaka tomu sa upokojí celý proces vracania žalúdočných kyselín do pažeráka.

Prirodzený zdroj probiotík

Kvasené uhorky sú aj skvelým zdrojom probiotík, ktoré udržiavajú v zdraví črevnú mikroflóru, zlepšujú trávenie a zároveň posilňujú imunitu. 

Živé probiotické baktérie sa však nachádzajú najmä v náleve, ktorý je kyslý vďaka mliečnemu kvaseniu. Uhorky nakladané v octe tieto živé kultúry neobsahujú.

Hydratácia tela

Možno vás tento fakt prekvapí, ale kyslá šťava z uhoriek pomáha telu nakopnúť hydratáciu. A to aj počas náročnejšieho tréningu. 

Nálev z uhoriek totižto obsahuje elektrolyty ako sodík a draslík, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní rovnováhy tekutín v tele.

Pomoc po dlhej noci 

Kyslé uhorky a šťava z nich sú overený recept aj na takzvanú opicu. Telu dodajú extra porciu spomínaných elektrolytov a vitamínov, vďaka čomu sa zmiernia nepríjemné príznaky spôsobené nočnou pijatikou a vy sa razom budete cítiť vitálnejšie.

V bavorskej aj salámovej

V prípade, že ste pri čítaní tohto článku dostali neodolateľnú chuť na desiatu s kyslými uhorkami, utekajte si kúpiť legendárnu bavorskú bagetu

Tá vaše chuťové poháriky pošteklí kombináciou kyslých uhoriek, chrenového dresingu, pravého bavorského mäsa, šťavnatej papriky a vajíčka. 

bavorska bageta grotto
Bavorská bageta Grotto.

Alebo stavte na osvedčenú klasiku – bagetu s malokarpatskou salámou. Bohatý podiel mäsa v kombinácii s kyslými uhorkami, horčicovým dresingom a vareným vajíčkom chutí naozaj lahodne.