Blysnite sa pred návštevou. Prinášame vám 8 tipov na originálne jednohubky

Bagetky s kuracou paštétou a olivami

Kuraciu paštétu si pripravíte veľmi rýchlo. Základnými surovinami sú kuracie pečene, masť, cibuľa, brusnice a koreniny. Pri každom recepte sa prísady zvyknú mierne líšiť. Takže necháme na vás, pre aký postup sa rozhodnete.

Keď máte paštétu hotovú, väčšia časť práce je za vami. Potom ju už stačí len natrieť na malé kúsky pečiva. Môže to byť napríklad nakrájaná mini bagetka alebo kolieska rožkov.

Na natreté pečivo následne uložte po jednej zelenej olive, no podľa chuti môžete dať navrch aj kúsok sterilizovanej papriky.

Cuketové rolky s kozím syrom

Takéto jednohubky vám odporúčame najmä na jar a leto, keď dostanete čerstvý kozí syr a dozrieva aj cuketa. Ako si ich pripravíte?

Nakrájajte dve cukety na niekoľko tenkých plátkov a na panvici ich mierne osmažte s trochou olivového oleja. Postačí vám na to tak jedna až dve minútky. Keď sú plátky cukety hotové, vyberte ich.

Kým bude cuketa chladnúť, pripravte si do nej plnku. Potrebujete na to 75 gramov kozieho syra, 1 polievkovú lyžicu nakrájanej mäty, 3 polievkové lyžičky mlieka. Prísady zmiešajte a dochuťte soľou a korením.

Následne zmes rozotrite na plátky cukety a zrolujte. Aby rolky držali pevne pokope, môžete ich prepichnúť špáradlom.

Zemiakové koláčiky s dresingom

Uvarte 600 gramov zemiakov a keď budú hotové, najemno ich popučte. Ďalej si pripravte zmes, ktorá pozostáva z jedného žĺtka, 25 gramov čerstvého koriandra, 5 najemno nakrájaných jarných cibuliek a nakrájanej citrónovej kôry. Zmes spojte so zemiakmi a dobre ju premiešajte.

Následne zo zmesi urobte niekoľko malých koláčikov a obaľte ich v strúhanke. Na rad ďalej prichádza opekanie na panvici. Koláčikom stačia tak 3 – 4 minútky, kým zhnednú.


Zdroj: Goodtoknow.co.uk

Posledným krokom tohto jednoduchého receptu je príprava omáčky. Na ňu potrebujete 150 gramov nátierky Philadelphia so sladkým čili, 2 polievkové lyžice šťavy z limetky a 1 polievkovú lyžicu majonézy.

Opečené koláčiky podávajte s omáčkou, kým sú ešte teplé. Príprava takýchto jednohubiek trvá približne 35 minút.

Plnené vajíčka

Prednedávnom sme na našom blogu písali o typických spôsoboch prípravy vajíčok. Okrem praženice, volského oka či omelety sme tiež spomínali plnené vajíčka, ktoré môžete podávať práve ako jednohubky.

Uvarte si niekoľko vajíčok natvrdo. Keď ich ošúpete, prekrojte ich po dĺžke na dve polovice. Pomocou lyžice vyberte z bielok žĺtka a dajte ich do jednej misy.


Uvarte si niekoľko vajíčok natvrdo. Keď ich ošúpete, prekrojte ich po dĺžke na dve polovice. Pomocou lyžice vyberte z bielok žĺtka a dajte ich do jednej misy.

K nim pridajte dve polievkové lyžice majonézy, jednu lyžicu dižónskej horčice a jednu lyžicu jablčného octu. Zmes premiešajte a naplňte ňou polovice bielok.

Pre chuť môžete naplnené vajíčka posypať mletou paprikou.

Jednohubky s hráškom a krevetami

Na prípravu hráškového krému budete potrebovať 250 gramov hrášku (môže byť aj mrazený), šťavu z polky citróna, 1 strúčik cesnaku, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a zopár lístkov mäty. Všetky tieto ingrediencie zmiešajte dokopy.

Ďalej si pripravte kolieska bagety. Tie na vymastenej panvici mierne osmažte, aby boli príjemne chrumkavé. Na takéto pečivo natrite hráškový krém. A ak máte radi krevety, pridajte aj tie. Jednohubky sú však skvelé aj bez nich.

Príprava tohto receptu vám potrvá 15 minút a z uvedeného množstva ingrediencií vám vyjde približne 12 kúskov.

Uhorkové kolieska s avokádom a lososom

Ak chcete pripraviť o niečo zdravšie jednohubky, tento recept je niečo pre vás. Namiesto pečiva totižto budete potrebovať kolieska uhorky, ktoré sa podávajú s hráškovo-avokádovou nátierkou.

Tú si pripravíte zmiešaním týchto ingrediencií – 1 avokáda, polovice šálky mrazeného hrášku, 2 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, 1 polievkovej lyžice olivového oleja. Následne dochuťte himalájskou soľou a korením.

Pomocou vidličky prísady rozmiešajte, až kým nebude mať zmes správnu konzistenciu. Keď je nátierka hotová, potrite ňou kolieska uhorky a na vrch uložte kúsky údeného lososa. Pre chuť môžete kolieska posypať pažítkou a poliať troškou citrónovej šťavy.

Bageta s figami a syrom

Pokrájajte si bagetu na niekoľko menších koliesok a nechajte rúru, aby sa zohriala na teplotu 200 ºC. Kým budete čakať, každé koliesko z jednej strany potrite rozbitým vajíčkom.

Tú istú stranu potrite vrstvou kozieho syra a naň uložte mesiačik figy. A ak radi experimentujete, môžete figy pokvapkať troškou medu.

Takto pripravené jednohubky pečte v rúre, kým sa pekne nenafúknu a nesfarbia do zlatohnedej. Pečenie by však nemalo trvať dlhšie než 15 – 20 minút.

Figové bagetky sa pripravujú na niekoľko spôsobov. Kozí syr môžete nahradiť cottage syrom alebo ho skombinujte s cibuľovým džemom.

Jednoduché jednohubky s guacamole

Na záver tu máme jednoduchú klasiku, ktorej základ tvorí guacamole.

Typický mexický dip si pripravíte tak, že zmiešate dve nakrájané avokáda, dve nakrájané paradajky a k nim nakrájate aj tretinu cibule. Pri avokáde si dávajte pozor, aby bolo zrelé. Bude sa tak lepšie drviť.

Na dochutenie pridajte do zmesi nasekaný koriander, soľ, korenie a šťavu z dvoch limetiek. Po tom, ako dáte prísady dokopy, dobre ich premiešajte.

Samozrejme, avokádovú pochúťku musíte na niečo natrieť. Odporúčame vám rozkrájať bagetu na niekoľko menších koliesok.

Na dosiahnutie lahodnej chrumkavej chuti máme pre vás tip. Uložte kolieska bagety na plech, polejte ich trochou olivového oleja a pečte ich približne šesť minút (tri z jednej a tri z druhej strany). 

Skôr než dáte na pečivo guacamole, potrite ho cesnakom. 

Nestíhate?

Ak na prípravu občerstvenia nemáte dosť času, pokojne sa obráťte na nás. V Grotto pre vašich hostí s radosťou pripravíme chutné bagety či čerstvo zapečené panini už od 10 kusov.