Opekaná cibuľka od začiatku do konca: Ukážeme vám, ako ju pripraviť, podávať aj skladovať

Cibuľka „na prírodno”

Príprava chrumkavých cibuľových krúžkov si nevyžaduje veľa surovín. Jediné, čo potrebujete, je cibuľa, olej na smaženie a dostatok času.

Či chcete opekať klasickú bielu, červenú cibuľu, alebo šalotku, to je úplne na vás. Ideálne však bude, ak si vezmete väčšiu cibuľu.

Očistite ju, odstráňte z nej stonku a rozkrojte na polovicu. Polku cibule ešte rozkrájajte na tenké polkruhy. Podarilo sa? Super.

Nôž odložte a rukami od seba oddeľte jednotlivé vrstvy rozkrájanej cibule. Tie prehoďte do väčšieho hrnca a zalejte ich až po vrch rastlinným olejom.

Zdá sa vám, že je oleja príliš veľa? Žiadny strach. Cibuľa ho počas smaženia veľa nevsiakne a takmer všetok zostane v hrnci.

Teraz nastáva fáza, keď musíte ustrážiť ideálnu dobu smaženia, aby ste cibuľu nespálili. Základ úspechu je preto cibuľu každú chvíľku premiešať.

Začnite pokojne smažiť na vyššom plameni, pretože oleju chvíľu potrvá, kým sa dostatočne zahreje. Až následne keď cibuľa začne pomaly hnednúť, plameň jemno stiahnite.

Asi po 20 minútach by mala byť cibuľa rovnomerne hnedá. Od tohto momentu ju musíte miešať neustále, inak by kúsky neboli rovnako zlatisté.

Miešajte, až kým cibuľa nebude mať krásnu zlato-hnedú farbu a na pohľad chrumkavú konzistenciu. V tento moment ju preložte z oleja na papierovú servítku.

A ešte jeden dôležitý bod. Vytiahnutú cibuľu nenechávajte len tak na kope, inak by ste ju po vychladnutí od seba oddelili len veľmi ťažko.

Ešte teplú ju preto roztiahnite pekne po celej ploche servítky a chrumkavá dobrota je na svete.

Ide to aj v cestíčku

Tak ako viete takmer každý recept vylepšiť iným postupom či špeciálnym korením, aj opekanú cibuľu pripravíte rôznymi spôsobmi.

Veľmi obľúbený je ten s cibuľkou obaľovanou v zmesi múky a korenín. Poďme si ukázať, ako na to. Najskôr si však pripravte tieto ingrediencie:

  • 3 veľké cibule
  • 2 hrnčeky mlieka alebo cmaru
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • lyžičku sušeného cesnaku
  • soľ
  • rastlinný olej

Ako cibuľu rozkrájať a rozdeliť, už viete. Takto predpripravenú ju nechajte asi na päť minút namočenú v mlieku.

V miske si medzitým zmiešajte múku, soľ a sušený cesnak. Namočenú cibuľu prehoďte z mlieka rovno do múkovej zmesi a odložte nabok.

Zdroj: Delish

Do hrnca vylejte dostatočné množstvo oleja a nechajte ho poriadne rozpáliť. Teraz nezostáva nič iné, len cibuľu postupne v oleji vysmažiť.

Oproti predchádzajúcemu postupu to nebude trvať tak dlho. Za dve – tri minúty bude totiž cibuľka hotová.

Viete, čo je na tejto príprave najlepšie? Keď po múke a koreninách cibuľové časti v celku obalíte aj v strúhanke, pochutíte si na nefalšovaných pražených cibuľových krúžkoch.

„Cibuľový” olej nevylievajte

Opekaná cibuľka je hotová a možno ste z nej už stihli čo-to aj ochutnať. Hoci máte premyslené, ktoré jedlá touto pochúťkou „okoreníte”, všetku cibuľu naraz nespotrebujete.

Otázka je, ako ju uskladniť tak, aby nestratila na svojej chrumkavosti? Jednoducho. Hneď ako opražená cibuľa vychladne, presypte ju do uzatvárateľného plastového vrecka a dajte do mrazničky.

Určite nevylievajte ani olej, v ktorom ste cibuľu pražili. Počas prípravy doň cibuľa uvoľnila skvelú chuť, ktorú isto oceníte pri príprave ďalších jedál.

Kam ju pridať

V skratke? Úplne do všetkého. Je jedno, či práve robíte cestoviny, hovädzie na šťave, hamburgery alebo plnený baklažán. Opekaná cibuľka dodá chrumkavosť a nezameniteľnú chuť takmer každému jedlu.

Opečená cibuľka bez pochýb patrí aj do poctivého hotdogu.

Z typických jedál z oblasti Slovenska a okolia výborne chutí s viedenskou roštenkou. Tú nielen krásne dochutí, ale tiež bude vyzerať veľmi dobre na tanieri.

Počas sezóny kačacích hodov ju tiež vyskúšajte pridať ku kačaciemu stehnu. Spolu s červenou kapustou a lokšou vytvorí jednoduchý, no zaujímavý chuťový zážitok.

Ako inak, pri dobrotách s cibuľkou nezabúdame ani na lahodnú Grotto bavorskú bagetu. V nej sme k opekanej cibuľke pridali lahôdkové karé, syr a uhorku. A aby bola skutočne „bavorská”, nesmie chýbať ani varené vajíčko a porcia chrenového dresingu.