Rýchla raňajková omeleta? S týmto receptom ju máte hotovú za pár minút

Skôr ako sa pustíte do varenia, majte poruke tieto ingrediencie:

  • 2 – 3 vajíčka
  • 2 ČL masla
  • 15 g syru čedar
  • soľ
  • čierne korenie

A ako si omeletu pripraviť? Najprv si všetky vajíčka rozbite do misky a v nej ich aj poriadne vyšľahajte. Následne ich dochuťte troškou soli a čierneho korenia. Vymiešané vajcia odložte na chvíľu bokom.

V tomto momente totižto musíte na panvici nechať roztopiť maslo. Dajte ho tam všetko, čo máte, a počkajte, kým sa úplne neroztopí a nespení.

Teraz vezmite vajíčka a vylejte ich na celú plochu panvice. Vopred vás upozorňujeme, aby ste omeletu pripravovali na miernom ohni, pretože by vám mohla rýchlo prihorieť.

Keď už sa vajíčka začínajú prichytávať po bokoch, špachtličkou prejdite od okraja a pripečenú časť potiahnite smerom do stredu panvice. Následne panvicou mierne zatraste, vďaka čomu sa vajíčka opäť rozlejú po celej ploche.

Teraz zopakujte všetko to, čo ste robili pred chvíľou. Čiže keď sa začnú okraje prichytávať, potiahnite ich smerom do stredu a zatraste. A ako zistíte, že omeleta je hotová?

Vajíčka budú mať konzistenciu ako klasická praženica. No a keď už ich také máte a zospodu sú akurátne prichytené, posypte omeletu čedarom a pomaličky ju začnite rolovať.

Francúzi zvyknú omeletu zakrútiť ako palacinku. Druhým variantom je, že omeletu preložíte na polovicu.

K tomu už len pár cherry paradajok, kúsok bagety alebo chleba a môžete sa pustiť do jedenia. 

Čím ju vylepšiť?

Zdá sa vám recept príliš jednoduchý a radi by ste k vajíčkam niečo pridali? Žiadny problém. Omeleta sa dá pripraviť s rôznymi náplňami.

Ako sme už spomínali, do vnútra môžete nasypať trošku strúhaného syra. Alebo si vopred orestujte šampiňóny a namiesto syra tam vložte tie. To isté sa dá urobiť s údeným lososom alebo nakrájanou šunkou.

Ak máte radi špenát, sú tu dve možnosti. Buď ho osmažíte na ohni a po tom, ako bude omeleta pripravená na rolovanie, vložíte ho do stredu.

Prípadne to môžete urobiť tak, že špenát pridáte hneď na začiatku do rozmiešaných vajíčok.

Ďalšou, veľmi obľúbenou alternatívou je omeleta s bylinkami. Použiť môžete napríklad sušenú bazalku, petržlenovú vňať alebo pažítku. Tieto ingrediencie sa však nepridávajú, keď je omeleta na panvici. Namiesto toho ich prisypte už do rozšľahaných vajíčok.

Omeleta na niekoľko spôsobov

Podobne ako iné jedlá, aj omeleta má niekoľko rôznych podôb. Vo Francúzsku si ju pripravujú tak, ako sme vám opísali v našom recepte. Čiže počas smaženia robia pomalé pohyby od okraja smerom k stredu panvice. 

Americká omeleta je veľmi podobná. Rozdiel je len v tom, že netreba robiť žiadne ťahy. Stačí, ak prichytené okraje párkrát oddelíte od panvice. No a keď bude omeleta zospodu dostatočne pripečená a navrchu sa bude pripomínať praženicu, opäť ju len zrolujte.

Sýtejšou a časovo náročnejšou je talianska omeleta. Tú spoznáte podľa názvu frittata, čo v preklade znamená opekaná. Tento názov si, samozrejme, nevyslúžila len tak.


Talianska frittata je sýtejšou alternatívou klasickej omelety. 

Zatiaľ čo klasickú omeletu si urobíte na panvici za pár minút, pri frittate treba najprv orestovať zeleninu, pridať k nej vyšľahané vajíčka a takto nachystanú zmes nechať dopiecť v rúre.

A keďže frittata okrem zeleniny a vajíčok obsahuje aj huby alebo syr, je veľmi sýtym pokrom. Preto ju v Taliansku nepodávajú vcelku, ale bežne ju rozkrájajú na niekoľko menších trojuholníkov.

Na záver sa zoznámte so španielskou omeletou. Ak si ju chcete sami vyskúšať, najskôr si na panvici povarte cibuľu spolu so zemiakmi. Neskôr k nim pridajte vyšľahané a ochutené vajíčka.

Túto zmes smažte na panvici dovtedy, kým sa vajíčka nezačnú nafukovať a omeleta nebude zospodu upečená. Následne ju opatrne otočne na druhú stranu a počkajte, kým sa aj tá osmaží. A máte Grottovo!