Vajíčka nepatria do dverí chladničky, pečivo zase do igelitu. Viete, ako správne skladovať potraviny?

Vajíčka

Vajíčka skladujte v chlade, ideálne pri teplotách medzi 5 až 12 °C. Nevyhovuje im ani premenlivá teplota, preto by ste ich nemali dávať do dvierok od chladničky, ale umiestniť napríkad do zadnej časti chladničky či špajze, kde je stabilná teplota.

Ich povrch neumývajte ani nijak nečistite. Mohli by ste tak narušiť ich prirodzený ochranný film na škrupine a dnu by sa mohli dostať mikróby. 

Kartónový obal, v ktorom ich v obchode kúpite, by ste mali doma zahodiť. Obal je určený na prepravu vajíčok z chovu do reťazca a môže obsahovať množstvo mikroorganizmov, ktoré si tak prenesiete do chladničky.

Namiesto toho vajíčka premiestnite do nového samostatného obalu tak, aby sa nedotýkali iných potravín. Nezabúdajte na to, že slepačie vajíčka by ste mali spotrebovať do 28 dní po ich znesení.

Mlieko a mliečne výrobky

Čerstvé mlieko môže pri správnom skladovaní vydržať sedem až desať dní. Po otvorení by ste ho mali spotrebovať do troch dní.

Malo by byť dobre uzavreté a mimo dosah aromatických potravín. Mlieko môžete po dobu šiestich týždňov aj zmraziť. Nestratí pri tom chuť ani nutričnú hodnotu.

Mlieko, smotanu, jogurty a maslo by ste mali ukladať do hornej poličky, kde je teplota stabilnejšia ako v dvierkach chladničky.

Mäso a ryby

Čerstvé mäso je živnou pôdou pre mikroorganizmy. Vyčlente mu preto spodnú poličku, ktorá je najchladnejším miestom v chladničke. Držte ho oddelené od iných potravín, ideálne v nádobe s vekom, aby nedošlo ku kontaminácii iných potravín.

Surové mäso nikdy pred uskladnením neumývajte vodou, mohli by ste poškodiť jeho ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje vysychaniu.

Šunky, údeniny, uvarené mäso a paštéty skladujte v prostrednej poličke, kde sa teplota pohybuje okolo 4 až 6 °C.

Ryby vám v chladničke nevydržia dlho. Mali by ste ich spotrebovať hneď po ulovení alebo v deň, kedy ste ich kúpili. Inak ich radšej dajte do sáčku a zmrazte. Ak smrdia rybinou a majú výrazne slizký povrch, vyhoďte ich.  

Ovocie a zelenina

Na uskladnenie ovocia a zeleniny sú v chladničke špeciálne určené spodné zásuvkové boxy. Ovocie a zeleninu pred vložením do chladničky neumývajte. 

Avokádo, banány ani citrusové plody do chladničky nepatria. Tieto plodiny pochádzajú z teplých krajín a skladovaním v chlade strácajú na kvalite, rýchlejšie sa kazia, prípadne plesnivejú. 

Rovnako by ste do chladničky nemali dávať ani zemiaky, cibuľu, cesnak či uhorky. Chlad im síce nevadí, ale vyššia vlhkosť spôsobuje, že začnú rýchlejšie hniť.

Naopak, vyššia vlhkosť vzduchu a chladnejšie teploty prospievajú brokolici, šalátu, paprikám či bylinkám. Chladnička vyhovuje aj koreňovej zelenine. Pred uskladnením z nej však odstráňte vňať, ktorá by jej mohla odoberať vlhkosť. 

V spodnej priehradke môžete uskladniť aj jablká, oddeľte ich však od ostatného ovocia a zeleniny. Uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných druhov ovocia.

Pečivo

Najlepší spôsob, ako chlieb skladovať, je zabaliť ho do látkovej či plátenej utierky a dať ho do ošatky či chlebníka. Chlieb neuskladňujte v igelitových vreckách a ani v chladničke.

Rožky, žemle, ciabatty, bagety či kaizerky uchovajte v mikroténovom sáčku maximálne jeden deň. V nepriedušnom sáčku má na druhý deň pečivo „gumenú“ konzistenciu.

Okrem toho, prípadná pleseň sa v igelite rozmnožuje omnoho rýchlejšie. Pečivo teda radšej zabaľte do papierového vrecka, ktoré ale dajte do chlebníka, aby neobschlo.

Igelitový sáčok používajte iba v prípade, že sa pečivo rozhodnete zmraziť. Pri mrazení je vhodné použiť aj plastovú nádobu s vekom. Chlieb je lepšie nakrájať na krajce alebo štvrtiny kvôli rýchlejšiemu rozmrazovaniu. 

Zmrazené pečivo by ste mali skladovať maximálne tri mesiace. Pri dlhšom mrazení nasiakne pachmi alebo sa na ňom začnú objavovať biele škvrnky či námraza.

Pečivo môžete rozmraziť len tak pri izbovej teplote, ale nebude až také chrumkavé. Lepší spôsob je použiť hriankovač s nastavením nízkeho stupňa ohrevu alebo vložiť ho do rúry vyhriatej maximálne na 100 °C. Chlieb tak bude po obvode chrumkavý a vo vnútri mäkký.

Bagety Grotto

Naše bagety Grotto sú v zachovaní trvanlivosti výnimkou vďaka špeciálnej technológii balenia, ktorá ich udrží čerstvé 3- až 5-krát dlhšie v porovnaní s obyčajným chladením.

Viac o tom, akým spôsobom sa staráme o čerstvosť našich výrobkov, si môžete prečítať na magazíne Grottoviny.

Platí však, že ak si kúpite našu bagetu a nepustíte sa do nej okamžite, treba ju skladovať pri teplote +1 až +6 °C a skonzumovať ju do dátumu trvanlivosti uvedenom na obale.