Vychýrený andalúzsky dresing z debrecínskej bagety Grotto. Ako ho pripraviť?

Andalúzsky dresing si pripravíte podľa nasledujúceho jednoduchého receptu.

Ingrediencie

  • 1 šálka majonézy
  • 3 PL paradajkovej pasty
  • 2 PL cibule
  • 1 PL čerstvej zelenej a 1 PL červenej papriky
  • cesnak v prášku (náhradou môže byť strúčik alebo granulovaný)
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Postup

Základnou ingredienciou receptu je klasická majonéza. Aby ste mali istotu o zložení, pokojne si urobte domácu majonézu. Samozrejme, ani s kupovanou nič nepokazíte.

No a teraz dajte do stredne veľkej misky jeden pohár majonézy. K nej pridajte dve polievkové lyžice paradajkovej pasty.

Ďalej primiešajte dve polievkové lyžice najemno nakrájanej cibuľky, jednu polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej červenej a lyžicu zelenej papriky.

Následne prichádzajú na rad ingrediencie na dochutenie. Takže do zmesi pridajte jednu čajovú lyžičku soli, lyžičku mletej papriky, lyžičku cesnakového prášku a lyžičku cibuľového prášku. Ak dve posledné menované prísady doma nemáte, nič sa nedeje.

Cesnak môžete pridať ako nakrájaný strúčik alebo v granulovanej forme. No a cibuľa už v zmesi je, čiže až tak veľmi chýbať nebude.

Nakoniec primiešajte jednu čajovú lyžičku citrónovej šťavy. V prípade tejto ingrediencie platí, že tam ísť môže aj nemusí. Záleží to od vašej chuti.

Keď máte všetky prísady v miske, dobre ich premiešajte. Môžete to urobiť ručne alebo použite robotický mixér.

Nič sa nestane, ak budete dresing aj hneď konzumovať. Pre lepšiu chuť ho však zakryte a nechajte odležať v chladničke aspoň 2 – 3 hodiny. No a pred podávaním ho ešte nechajte „postáť“ pol hodiny mimo chladničky.

Pri vyššie uvedených množstvách ingrediencií si pripravíte šesť porcií andalúzskeho dresingu. Jeho príprava vám zaberie približne pol hodinu.

Ak budete robiť aj domácu majonézu, bude to o desať minút viac.

K čomu všetkému sa hodí?

Debrecínska bageta Grotto patrí medzi vašich favoritov. A práve do tejto bagety pridávame okrem debrecínskej šunky, syra a jarnej cibuľky aj andalúzsky dresing.


Andalúzsky dresing pridávame do vychýrenej debrecínskej bagety (hore), ktorú najnovšie ponúkame aj vo verzii exkluziv. 

Nie sú to však len bagety, ku ktorým sa omáčka skvelo hodí. Typickou pochúťkou, ku ktorej sa podáva andalúzsky dresing, sú belgické hranolčeky. Na rozdiel od klasických hranolčekov sú tieto o niečo hrubšie a smažia sa na dvakrát.

Čiže najprv ich smažte v oleji pri teplote 150 ºC. Po piatich minútach ich vyberte a rozložte na tanier so servítkou. Po pol hodine opäť hranolky dajte do oleja a smažte 5 – 10 minút pri teplote 190 º C.


Dresing je neodmysliteľnou súčasťou belgických hranolčekov. 

Ak nechcete hranolčekom venovať toľko času, jednoducho si upečte sladké zemiaky. Andalúzsky dresing s nimi chutí naozaj fantasticky.

Milovníkom mäsitých jedál odporúčame dresing kombinovať s kuracím mäsom alebo grilovanými klobásami.

Dresing využijete aj na potretie mäsa počas pečenia, čím sa na ňom vytvorí pekná poleva. Rovnako ho môžete pridať k pošírovaným rybám.

Jednoduchú, no veľmi chutnú kombináciu tvorí dresing spolu s údeninami. Takže ak máte radi sendviče, okrem základných prísad (šalát, syr, paradajky) do nich pridajte dresing a prosciutto, prípadne salámu capicola.

Slané mäsové pochúťky sa budú so sladko-kyslou omáčkou dokonale dopĺňať.