7 jednoduchých tipov, ako si jedlom urobíte lepší deň

Ranný štart

Ráno by ste na lačný žalúdok mali vypiť aspoň jeden plný pohár vlažnej vody. Telo je po celonočnom spánku dehydrované a potrebuje znovu zavodniť. Voda naštartuje spomalený metabolizmus a vďaka nej budete čulejší.

Pokiaľ ide o ideálny zdroj energie na ráno, len máločo váš naštartuje tak ako vajíčka. Štúdie potvrdili, že pri striedmej konzumácii cholesterol z vajíčok nezvyšuje cholesterol v krvi. Odporúčanou dávkou sú štyri vajcia týždenne.

Vajíčka sú zdravé, obsahujú trinásť základných vitamínov, minerálne látky a disponujú všetkými deviatimi esenciálnymi aminokyselinami. 

Platí však aj to, že zdravé raňajky sú vyvážené raňajky. Mali by ste preto organizmu dodať proteíny, karbohydráty, malé množstvo tuku a vlákninu. 

Takže ráno si môžete dopriať napríklad pošírované vajíčka, avokádo, cereálny chlieb a ovocné či zeleninové smoothie.

Zelený čaj na sústrednie 

Zelený čaj podľa viacerých štúdií stimuluje schopnosť koncentrácie. Za svoj stimulačný účinok vďačí rovnakej látke ako káva – kofeínu.

Zelený čaj však obsahuje aj látku L-theanín. Tá podporuje tvorbu alfa mozgových vĺn, ktoré sú spojené so stavom relaxácie. 

Vďaka kombinácii týchto látok je stimulačný efekt čaju oveľa vyváženejší a pomáha dosiahnuť kvalitnejšie sústredenie a presnosť myslenia.

Lepšia nálada vďaka čili

Vedeli ste, že konzumácia čili papričiek zlepšuje náladu a dokonca môže byť prevenciou depresie či úzkosti? 

Prečo je to tak? Čili papričky totiž obsahujú kapsaicín, vďaka ktorému čili chutí štipľavo. Telo na pálivú chuť kapsaicínu reaguje rovnako, ako keby ste sa namáhali fyzicky či pociťovali boles – tak, že produkuje endorfíny. Tieto látky nazývané aj hormónmi šťastia slúžia na to, aby pocit bolesti tlmili a navodzujú opojnú a euforickú náladu.

Vďaka tomuto štipľavému zázraku sa tak budete cítiť uvoľnenejší a príjemne povzbudení. Buďte však opatrní, ak máte citlivejšie trávenie, s čili to nepreháňajte.

Výborným spôsobom, ako telu dodať energiu, dobrú náladu a jasnú myseľ, sú aj kakaové bôby. Táto superpotravina má najvyšší obsah antioxidantov a flavonoidov spomedzi všetkých známych potravín. Zároveň je bohatá na množstvo minerálnych látok.

Čo je ale podstatnejšie, kakao zvyšuje hladinu určitých neurotransmiterov, ako sú napríklad serotonín, endorfíny, fenyletylamín či anandamid. Tým podporuje pocit pohody, uvoľnenia a blaženosti.

Chudnutie so škoricou 

Škorica znižuje glykemický index jedál a pomáha pri chudnutí. Ochutiť si ňou môžete kávu, čierny čaj, koktejl či zeleninové a ovcné šťavy alebo jedlá. Neužívajte však viac ako jeden a pol čajovej lyžičky denne.

Svižnejšie myslenie a lepšia pamäť

Pre zdravie mozgu je veľmi dôležitá látka cholín, ktorá je spájaná s funkciou myslenia či pamäte. 

Z výskumov vyplynulo, že ľudia, ktorých strava bola bohatá na cholín, dosahovali v pamäťových testoch lepšie výsledky a rovnako sa táto látka ukázala ako účinná forma prevencie demencie.

Jeho nedostatok, naopak, súvisí s problémami s pamäťou, nepozornosťou, pomalým myslením, úzkosťou či neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Preto ak chcete podporiť svoj mentálny výkon a schopnosť koncentrácie, jedzte potraviny s vysokým obsahom cholínu, ako sú napríklad vajcia, hovädzie mäso, ryby, orechy či listová zelenina.

Ľahšie zaspávanie

Máte problémy so zaspávaním? Vyskúšajte teplé mlieko s medom. Mlieko obsahuje aminokyselinu L-tryptofán, ktorá urýchľuje zaspávanie. Med zároveň obsahuje prírodný cukor, vďaka ktorému sa tryptofán ľahšie dostane do mozgových buniek.

Tradičným liekom na zaspávanie sú aj čaje z kamilky, medovky, chmeľových šištíc či valeriány lekárskej. Tieto bylinky vaše telo i myseľ príjemne uvoľnia a upokoja.

Lepší spánok

Spite dostatočný počet hodín, no napriek tomu sa cítite stále unavení? Pomôcť vám môžu aj jedna až dve polievkové lyžice ľanového oleja hodinu pred spaním. Ľanový olej je totiž zdrojom omega 3, 6 a 9 mastných kyselín, ktoré navodzujú a udržujú dobrý spánok. 

Problémom môže byť i príliš neskoré pitie kávy či konzumácia ťažkých jedál. Preto ak chcete mať nerušený spánok, nejedzte pred spaním mastné jedlá a najmenej štyri hodiny pred odchodom do postele nepite kofeín ani alkohol.

Vychutnajte si deň s Grotto

Cestou k tomu, ako si zlepšiť deň jedlom je aj celkom jednoduchá vec – schuti a dobre sa najesť. Určite poznáte tie momenty, že ak máte hlad, pociťujete nervozitu, agresivitiu či hnev. 

Je to tak preto, že s klesajúcou hladinou krvného cukru rastú hladiny hormónov kortizolu a adrenalínu. V oboch prípadoch ide o stresové hormóny, ktorými sa vás telo snaží nabudiť, aby ste si hľadali zdroj potravy.

Ale pamätajte si, kedykoľvek vás prepadne hlad, Grotto je spoľahlivou a chutnou cestou, ako ho rýchlo zaženiete. 

Či už ste na cestách, výletoch alebo nestíhate popri práci, plná chuť našich bagiet, panín a sendvičov vám zaručene pozdvihne náladu.