Ako si na balkóne vypestovať chutné cherry paradajky?

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s Lukášom Warnerom, absolventom Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch.

Paradajky by sa v našich zemepisných šírkach mali sadiť z predpestovaných priesad. Najskôr si teda musíte tieto priesady dopestovať z vlastných semien. Tie bežne kúpite v zahradníctvach či na trhu.

Aby ste sa dočkali čo najväčšej úrody, so siatím semien je ideálne začať už v januári až februári. Ak ste túto fázu premeškali a chcete sa z rajčín tešiť ešte tento rok, kúpte si rovno hotové predpestované priesady, ktoré si doma presadíte do črepníkov.

Aké odrody sú na balkónové pestovanie vhodné?

Pri samotnom vysádzaní semien majte na pamäti, že rajčina je rastlina, ktorá dosahuje 1,5 až 3 metre. 

Preto ak nechcete bojovať s rastlinou, ktorá je omotaná špagátmi ako vianočný stromček, mali by ste si zabezpečiť semienka druhov, ktoré sú nižšie. Hovorí sa im aj trpasličie. 

Patria medzi ne tieto odrody: Cherry Maksik Yasik, Cherry Ira, Sheri, Cherry Licopa, Cherry mio, Cherry lisa, Cherry Kira.

Kedy a ako priesady presádzať?

Rajčiny po výseve presádzajte v čase, keď majú prvý pár pravých listov, najneskôr pri druhom. Vtedy ich zasaďte do črepníka so substrátom bohatým na organické zvyšky. 

Rajčiny sú náročné na substrát bohatý na humus. Preto ten zo záhradníctiev musíte obohatiť. Na spodok črepníka, ktorý musí mať priemer aspoň 25 až 30 centimetrov, dáte drenážnu vrstvu hrubú približne 2 až 3 centimetre. 

Na ňu vložte vrstvu rozloženého kompostu alebo kúpeného granulovaného hnoja, najlepšie konského, ktorý bežne dostať v špecializovaných predajniach. Jeho hrúbka by mala byť 2 až 3 centimetre. 

Po navlhčení má táto vrstva aj ochrannú funkciu, pretože rozkladom kompostu a hnoja vzniká tlenie, a tak vás neprekvapia ani prízemné májové mrazy. 

Staré mamy pridávali ku kompostu alebo hnoju aj práve rašiacu žihľavu. Tá tiež rozkladaním vytvárala teplo a obohacovala pôdu o dôležité látky. Skúsiť to môžete aj vy. 

Hneď pri sadení je dobré k rajčinám pridať oporný kôl, na ktorý budete rastlinu uväzovať. Rajčiny sa vyväzovať nemusia, ale ak hlavná byľ rastie vertikálne, zvýšite tak jej úrodnosť.

Na čo všetko by ste mali myslieť

Paradajky sú náročné na slnko. Potrebujú priame slnečné žiarenie, ktoré zväčša dopadá z južnej či juhovýchodnej strany. Ak máte na balkóne tieň, budú síce rásť, ale na vlastný pretlak to nepostačí. 

Tiež si pamätajte, že rajčiny pochádzajú z močiarnych oblastí Južnej Ameriky, a preto sú veľmi náročné na vodu. Potrebujú každodennú zálievku, najmä v lete. Nie sú teda vhodné pre ľudí, ktorí bývajú často mimo domu.

Pre väčšie pohodlie si môžete zadovážiť samozavlažovacíe kvetináče a v nich rajčiny pestovať. 

Rajčiny hnojte organickými, vo vode rozpustnými hnojivami. Ale iba do času, pokiaľ nenahodia prvé kvety. Potom s hnojením prestaňte, aby látky nepresakovali do plodov.

Čo sa týka ošetrovania, čiastočne vylamujte bočné výhonky – tzv. zálistky. Účelom je chrániť rastlinu pred vysilením, ktoré vyvoláva nadmerné kvitnutie.

Okrem toho vám radíme, nepestujte príliš veľa rajčín pri sebe a už vôbec nie z jedného semena. 

Prečo? Jednoduchá odpoveď. Ak si kúpite semienka s označením F1, znamená to, že všetky rastliny majú tú istú DNA a budú rovnaké. To by síce až tak neprekážalo, no ak jedna dostane peronospóru alebo múčnatku a umrie, všetky ostatné ju budú nasledovať. 

Rajčiny pestované na balkónoch nepostrekujte. Jedovaté chemické látky sa totiž nemôžu vyplaviť do hlbších vrstiev ako v pôde. To znamená, že by vám zostali v substráte črepníka a dostávali by sa postupne do rajčín a ich plodov. Ak už musíte zasiahnuť, vyberte si vhodné biologické prostriedky.

Nezabúdajte, že rajčiny potrebujú opeľovače. Preto je dobré pri nich pestovať kvety, ktoré lákajú čmeliaky. Poslúžiť vám môže púpava, ďatelina či materina dúška.

Plody zbierajte tesne pred plnou zrelosťou, a to jeden- až dvakrát týždenne. Držíme vám pri pestovaní palce a prajeme dobrú chuť.

Vyskúšajte našu syrovú bagetu s rajčinami

Ak by ste si chceli dopriať cherry rajčiny v lahodnej kombinácii s tvrdým a plesnivým syrom, vajíčkom a šalátom, dajte si našu Grotto syrovú bagetu. Naplnili sme ju na prasknutie práve týmito surovinami.

Pre dokonalú chuť sme do bagety pridali ešte aj kremžský dresing, takže pôžitok z plnej chuti je zaručený. A ako ju v obchodoch či na čerpačkách spoznáte? Jednoducho podľa žltej etikety.