Fermentácia: Čo to je a ako si doma takéto potraviny vyrobiť?

Fermentácia patrí k najstarším a najšetrnejším metódam konzervácie v dejinách ľudstva.

Fermentáciu alebo kvasenie môžeme definovať ako metabolický proces, pri ktorom baktérie v potrave získavajú energiu zo sacharidov a premieňajú ich na alkohol alebo kyselinu (pri mliečnom kvasení napríklad kyselinu mliečnu). 

Tieto prirodzene sa vyskytujúce mikroorganizmy vytvárajú prostredie odolné voči hnilobnému procesu a toxínom, ktoré by mohli potraviny kontaminovať.

Takto napokon dosiahnete to, že zdravé a lahodné potraviny vám vydržia aj niekoľko mesiacov.

Prečo fermentovať?

Fermentované potraviny sú obzvlášť bohaté na prospešné probiotické baktérie, ktoré tvoria základ zdravej črevnej mikroflóry. 

Mali by ste však vedieť, že zdravie čriev je dôležité nielen pre lepšie trávenie, imunitu, ale dokonca súvisí aj so správnym fungovaním mozgu.

Fermentáciou konzervované potraviny sa zároveň zaobídu bez pridaného cukru a škodlivých konzervantov, čo je ďalšie obrovské plus. 

Okrem zdravotných výhod iste uvítate, že pri tomto procese vzniká bohaté množstvo aróm. Tie dodajú zaujímavé a výraznejšie chute nielen konzervovaným potravinám, ale aj jedlám, ktoré si z nich neskôr pripravíte. 

Toto všetko môžete fermentovať 

Tvrdšia koreňová zelenina, ako je mrkva, zeler, paštrnák, červená repa či reďkovka. To všetko môžete na fermentáciu použiť. 

Takisto sa hodí aj karfiol, kel, paprika, tekvica či cukina. Na Slovensku však k najobľúbenejším fermentovaným potravinám patrí kyslá kapusta, ktorú do sudov na zimu nakladali už naše staré mamy.

Ak by sme sa vybrali za hranice, vo svete je mimoriadne populárne kórejské kimčchi. Do tejto fermentovanej zmesi ide čínska kapusta, japonské biele reďkovky a uhorky.

V Ázii zas vo veľkom konzumujú výrobky z fermentovanej sóje. Známa je najmä miso pasta, ktorá sa do jedál pridáva ako tekutá korenina, a tiež tempeh, ktorý vegáni a vegetariáni poznajú ako náhradu mäsa.

Čo má spoločné fermentácia a rastlinné sendviče? 

Možno viete, možno nie, fermentovanú sóju nájdete aj v zložení lahodných tofu výrobkov od Luntera.

A práve Lunter Tofu na gril sme pridali do nášho rastlinného sendviča Sunshine Vege Hummus. V kombinácii s bielkovinovým chlebíkom, Lunter hummusom, zeleninkou a valeriánom chutí naozaj výborne. Nie nadarmo si vyslúžil prezývku mňamus.

Okrem toho stojí za zmienku aj to, že sendviče neobsahujú žiadne škodlivé éčka, len samé kvalitné rastlinné prísady. 

Veď napokon, to zistíte, keď sa zastavíte na najbližšej čerpačke a niektorý z nich ochutnáte. V ponuke okrem hummus sendviča nájdete aj bolonský a sendvič s rastlinnou praženicou.

Ako fermentovať? Poradíme vám

1. Pripravte si pohár na zaváranie či špeciálnu kameninovú nádobu na kvasenie. Poháre, v ktorých budete fermentovať, dobre umyte a vyvarte.

2. Zaobstarajte si čerstvú, zdravú a sviežu zeleninu bez známok poškodenia či prezretosti. Dôkladne ju opláchnite a nakrájajte. 

3. Nachystanú zeleninu poriadne natlačte do kvasnej nádoby tak, aby pustila šťavu a aby ste vytlačili prebytočný vzduch.

4. Dôležitou súčasťou fermentácie je slaný nálev. Použite kvalitnú soľ, ideálne prírodnú morskú. Soľ by nemala obsahovať draslík ani jód. Správny pomer predstavuje približne päť gramov soli na jeden hrnček vody.

5. Zeleninu zalejte slaným nálevom tak, aby bola úplne ponorená. Ak je príliš ľahká a mohla by plávať, zaťažte ju sterilným ťažidlom – napríklad kameňom alebo menším pohárom na zaváranie naplneným vodou.

6. Takto pripravenú zeleninu nechajte v uzavretej nádobe fermentovať sedem dní na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Počas nich párkrát pohár pootvorte a skontrolujte. 

7. Po týždni môžete pohár vložiť do chladničky, nechať zeleninu ďalej fermentovať alebo ju skonzumovať.