Tip na nedeľný obed: Pripravte si šťavnaté trhané mäsko

Hoci sa vám môže zdať toto jedlo náročné, nie je to tak. Svedčia o tom aj prísady, ktoré možno už máte v špajzi alebo ich ľahko zoženiete v každom obchode s potravinami. A čo všetko na trhané mäsko potrebujete?
 

  • 2,5 kg bravčového pliecka
  • 1 šálka BBQ omáčky
  • ½ šálky jablčného octu
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL horčice
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 1 PL čili prášku
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a pol ČL sušeného tymianu
  • olej
     

Ak vám niektorá z prísad chýba, nič sa nedeje. Na trhané bravčové vždy musíte mať aspoň cukor, soľ, čili môžete nahradiť mletou paprikou a k tomu pridajte drvenú rascu. V prípade, že sa vám nepodarilo zohnať jablčný ocot, nahraďte ho pivom.

Jediné, čo nahradiť nemôžete, je bravčové pliecko. Táto časť je klasikou trhaného mäsa a má to aj svoj dôvod. Bravčové plece je totižto na rozdiel od iných častí prasiatka akurátne mastné. Dlhé varenie mäsko vôbec nevysuší, práve naopak.

Počas dlhej prípravy sa tuk pomaly rozpúšťa, a tak vám mäso ulahodí svojou príjemne vlažnou chuťou a mäkkosťou. Vďaka týmto vlastnostiam sa vám napokon bude dobre trhať po tom, ako si ho sami doma uvaríte. Ako presne príprava trhaného bravčového vyzerá, na to sa poďte spolu s nami pozrieť.

Postup od A po Z

Hneď na začiatok vás upozorňujeme, že varenie trvá niekoľko hodín. Na každý kilogram mäsa totižto pripadá 1,5 hodiny varenia.

Čiže v našom prípade to budú zhruba štyri hodiny, kým mäso odstavíme. Ale tá lahodná chuť určite stojí za to. Tak ako začať, aby ste sa k nej čím skôr dopracovali?

Mäso môžete nechať v celku alebo ho rozkrájať na menšie kúsky. Následne ho posypte všetkými koreniami, ktoré sme uvádzali v zozname. To znamená, že v tomto momente naň pridáte cukor, tymian a čili prášok.
 



Aby ste mäsu dodali osobitú textúru a pozdvihli jeho finálnu chuť, osmažte ho sprudka na panvici. Následne potom rozpáľte olej v hrnci a vložte ho doň.

Pre krátkosť času pokojne smaženie vynechajte a mäso rovno vložte do hrnca, v ktorom ho mierne opečiete.

Teraz do hrnca pridajte drevený cesnak a cibuľu, ktorú ste si vopred nakrájali na menšie kúsky. Máte? Skvelé.

Ďalej musíte pliecko zaliať jablčným octom a vývarom. Ale dajte si pozor, mäso nesmie byť celkom ponorené. Preto nalejte do hrnca len toľko tekutiny, aby polovica mäsa vytŕčala.

Nakoniec k mäsu, octu a vývaru pridajte zvyšné prísady – worcester, horčicu a BBQ omáčku. Všetko spolu dobre premiešajte, aby sa chute zjednotili.
 

Takto nachystané mäsko nechajte variť na miernom ohni približne dve hodiny. Za tento čas ho nemusíte vôbec kontrolovať. Až po dvoch hodinách sa naň pozerajte zhruba každú pol hodinu. Pomocou vidličky skontrolujte, či mäsko mäkne.

Ak vidlička do mäsa prenikne ľahko bez toho, že by ste naň tlačili, je na dobrej ceste. Prípadne ak ste si zvolili bravčové od kosti, mäso sa od nej bude samo oddeľovať, keď bude hotové.

Ako sme však spomínali, varenie trvá dlho. Takže radšej počkajte, aby ste mali istotu, že mäso je akurátne aj vo vnútri. Keď sa tak stane, vyberte ho z hrnca do misy.

V nej ho nechajte, kým nevychladne. To môže trvať približne hodinu. Potom mäso roztrhajte pomocou vidličiek alebo rukami.
 

Takto naporcované ho opäť vložte do nálevu, v ktorom ste ho predtým varili. Tekuté prísady, koreniny a šťava spolu vytvorili skvelú omáčku, ktorá dodá mäsu nezameniteľnú chuť.

V prípade, že omáčku chcete ešte niečím dochutiť, pokojne tak urobte.

Užitočné tipy

Na varenie trhaného mäsa nepoužívajte klasický hrniec, ale siahnite po tzv. pomalom hrnci. Je to nádoba určená špeciálne na jedlá, ktoré sa varia niekoľko hodín.

Podobný účel má aj holandská rúra – veľký liatinový hrniec, ktorý je ako stvorený práve na trhané bravčové.

V prípade, že doma ani jednu z týchto nádob nemáte, mäso upečte v rúre. Dajte ho do zapekacej misy a prikryte vekom. Dajte si však pozor na teplotu. V rúre by sa mäso nemalo piecť na viac než 130 až 150 stupňov.
 

Rozhodli ste sa pre pečenie? V tom prípade tiež rátajte s tým, že mäso bude v rúre minimálne štyri hodiny. Pravidelne ho kontrolujte a ak sa vám bude zdať príliš suché, podlievajte ho jablčným octom.

Dobrou správou je, že trhané bravčové vydrží naozaj dlho. V chladničke ho môžete mať celý týždeň a po zmrazení vám vydrží aj tri mesiace.

Takže na jedenkrát pripravíte skutočnú dobrotu, ktorú môžete postupne pridávať do rôznych jedál. Niekoľko tipov prinášame aj my.

K čomu sa mäso hodí

Dalo by sa povedať, že ku všetkému. U nás v Grotto ho dávame do najnovšieho panini, ktoré okrem mäska obsahuje aj slaninu, čedar a BBQ omáčku.

Šťavnaté trhané mäsko dávame aj do nášho Grotto panini (vľavo). Po zapečení so syrom čedar a slaninou chutí jednoducho famózne.

Takáto kombinácia ulahodí nejednému milovníkovi mäsitých snackov.

Okrem panini sa však trhané bravčové skvelo hodí ku klasickej žemli, sendviču alebo ako lahodná náplň do tacos.
 

Ak ho chcete podávať ako hlavný chod, stavte na kórejský recept, ktorý pozostáva z trhaného mäsa, ryže a zelených fazuliek. Alebo mäso použite ako hlavnú prísadu na pizzu.

Samozrejme, nesklameme ani milovníkov cestovín, pretože trhané bravčové môžete podávať ako ragú alebo spolu s makarónmi a syrom. Že sa vám takáto kombinácia nezdá? Vyskúšajte a uvidíte, že sme vám poradili dobre.

Pre tých z vás, ktorí dbáte o zdravé stravovanie, tu máme posledný tip. Trhané bravčové podávajte s rajčinovo-koriandrovým šalátom a k tomu pridajte opečenú hrianku.

Prajeme vám dobrú chuť.