Ľahké a ako stvorené na cesty. Vyskúšajte tieto recepty na svieže letné sendviče

Sendvič California s avokádom a tvrdým syrom

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že po zjedení tohto sendviča si budete musieť ísť na chvíľu ľahnúť. Nenechajte sa však zmiasť.

Sendvič, známy tiež pod menom California, je plný sviežich ingrediencií, ktoré sú ako stvorené na ľahkú letnú večeru.

Na prípravu si teda prichystajte:

  • 8 krajcov celozrnného chleba
  • polovicu šalátovej uhorky
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 paradajky
  • 2 stredne veľké avokáda
  • 8 plátkov tvrdého syra
  • 8 lyžíc hummusu
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • hrsť klíčkov lucerny siatej (alebo iného šalátu)
  • soľ

Prichystajte si nôž, škrabku na zeleninu a strúhadlo. Uhorku a paradajky nakrájajte na tenké plátky, mrkvu ošúpte a nastrúhajte na ktorejkoľvek časti strúhadla.

Potom rozpoľte a vylúpnite lyžicou dužinu avokáda do misky. Pridajte po lyžici citrónovej šťavy a olivového oleja. Zmes posoľte a poriadne zmiešajte.

Kým budete krájať a miešať, nechajte opiecť krajce chleba v toastovači alebo na panvici. Štyti z nich potom potrite dvoma lyžicami hummusu. Na hummus položte dva plátky syra a naň rozprestrite trochu klíčkov lucerny.


Zdroj: The kitchn.com

Ďalšie poschodie vyskladajte z plátkov paradajok, uhorky a nastrúhanej mrkvy. Zostávajúce štyri opečené chleby potrite avokádovou zmesou a celý sendvič ním prikryte.

Opečený chlebík do seba vsiakne všetku šťavu zo zeleniny, takže keď sa doň zahryznete, bude úžasne vláčny, no stále dostatočne pevný, aby sa vám nerozpadol v rukách.

Zelený bylinkový sendvič

Zdroj: The Bojon Gourmet

Ak má byť sendvič svieži, musí tak aj vyzerať. A tento s tým nemá žiadny problém. 

Čo je najlepšie, vegetariánske spojenie byliniek, zeleniny a mozzarelly nielen skvele chutí, ale vás aj poriadne zasýti.

Základom je zelená majonéza, ktorá by vám s týmito ingredienciami mala vyjsť na 4 až 6 sendvičov. A čo všetko budete potrebovať?

  • ⅓ hrnčeka čerstvej bazalky
  • ⅓ hrnčeka čerstvého estragónu
  • ⅓ hrnčeka čerstvej pažítky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava a dužina z polovice citróna
  • ½ pohára majonézy

Pre kompletné dokončenie jedného sendviča budete ešte potrebovať:

  • 2 krajce chleba
  • ½ menšieho avokáda
  • 2 odkrojené kúsky mozzarelly
  • kolieska uhorky
  • 1 paradajka zelená zebra
  • menšia hrsť klíčkov lucerny siatej
  • šalátové listy

Najskôr začnite prípravou zelenej majonézy. Do mixéra vložte všetky jej ingrediencie okrem citrónovej šťavy a mixujte, kým vám nevznikne dokonale zelené pyré.

Až po rozmixovaní pridajte citrónovú šťavu s dužinou a ručne premiešajte so zelenou majonézou.

Nasledujúci postup už poznáte – opečte chlieb a potom oba krajce potrite bohatou vstvou pripravenej majonézy.

Pridajte ostatné zdravé kúsky, teda avokádo, mozzarellu, paradajku, uhorku, klíčky a listy šalátu. Stačí už len prikryť druhým krajcom chleba, zabaliť do papiera a vychutnať si parádny letný snack, pokojne aj na cestách.

Wrap s figami, prosciuttom a rukolou

Zdroj: Manila Spoon

V záhradách aj na balkónoch je sezóna oberania ovocia. No a jednou z letných dobrôt, ktorú si už dokážeme vypestovať aj u nás, sú figy.

Sladké ovocie plné drobných jadierok výborne chutí čerstvé aj sušené, samotné a aj v sendvičoch. Na prípravu jedného takého budete potrebovať:

  • 4 veľké tortilly
  • 250 g mascarpone alebo kozieho syru
  • džem (ideálne figový)
  • 4 plátky prosciutta
  • 1 balenie rukoly
  • 12 čerstvých fíg

Tortillu potrite po celom povrchu až po okraje mascarpone alebo kozím syrom. Vymeňte si roztierací nôž a len cez stred tortilly rozotrite džem. Nechcete totiž, aby jeho chuť prekryla tie ostatné.

Podarilo sa? Super. Na džemový pás rovnomerne poukladajte natrhaný plátok prosciutta a prekryte ho výdatnou vrstvou rukoly.

Nakoniec prichádzajú na rad figy, z ktorých každú najskôr rozkrájajte na štvrtiny, a tie pridajte k ostatým ingredienciám.

Každú z tortíll zabaľte, ako vám najlepšie pôjde. Aby sa vám šťavnatý wrap lepšie vychutnával a nerozpadával, odporúčame ho rozdeliť na viacero menších kúskov.

Bageta Šťavnaté rezančeky

Šťavnaté letné pochutenie neponúkajú len figové wrapy. Ľahkú, no pritom sýtu desiatu si doprajete aj s letnou novinkou od Grotto – bagetou Šťavnaté rezančeky.

V nej sme čerstvú paradajku, rímsky šalát a tatársky dresing bez majonézy zabalili do mäkkej špaldovej bagety.

Hlavné slovo však majú lahodné vegetariánske rezančeky od Garden Gourmet, preto si túto výdatnú bagetu, ako jednu z mála na trhu, môžu dopriať aj všetci vegetariáni a flexitariáni.

Cícerový sendvič

Pri vegetariánskych a vegánskych letných pochutinách zostaneme aj pri tomto recepte. Navyše, keď obľubujete cícer, tiež si prídete na svoje.

Cícerový sendvič je okrem hlavnej ingrediencie plný chrumkavej zeleniny, no jeho tajomstvo chuti spočíva v uhorke a gréckom jogurte. Poďme však na to postupne.


Zdroj: The Kitchn.com

Čo si na jeho prípravu prichystať?

  • 4 krajce chleba
  • 1 konzervu zaváraného cíceru
  • ½ menšej červenej cibule
  • 2 až 3 zavárané uhorky
  • 1 stredne veľký stopkový zeler
  • 1 nastrúhaná mrkva
  • ¼ kelímka gréckeho jogurtu
  • 1 lyžicu jablkového octu
  • 2 lyžičky horčice
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 1 paradajku
  • rukolu
  • soľ
  • čierne korenie

Najskôr opatrno otvorte konzervu alebo pohár s cícerom, vodu z nej potrebovať nebudete. Polovicu cíceru presypte do misky a vidličkou ho rozmliaždite. Druhú polovicu celých bobuliek cíceru prisypte k tej rozdrvenej.

Nadrobno nasekajte polovicu cibule, zavárané uhorky a stopkový zeler a prihoďte k cíceru. Pridajte tiež všetky ostatné ingrediencie okrem paradajky a rukoly. Teraz zmes poriadne zmiešajte.

Chlieb tentokrát nemusíte dávať do toastovača, preto ho rovno potrite poriadnou vrstvou cícerovej zmesi a ozdobte rukolou s plátkami paradajky. Jednoduché, čo poviete?

Pita sendvič s hruškou a vlašskými orechmi

Recept, ktorý vám dokáže, že spojenie sladkej chuti hrušky a hrozna so zeleným šalátom a stopkovým zelerom dokáže očariť.

Neveríte? Tak to vyskúšajte sami doma. Na zloženie dokonale chutných káps vám postačia tieto prísady:

  • 2 zrelé hrušky
  • 60 g stopkového zeleru
  • 60 g červeného hrozna
  • 2 lyžice nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžice citrónového jogurtu
  • 2 lyžice majonézy
  • lyžička maku
  • 20 malých pita káps
  • listy šalátu

Príprava už ani nemôže byť jednoduchšia, no začnite s ňou ideálne večer vopred. Vo väčšej miske zmiešajte plátky hrušiek, tenké pásiky zeleru, rozpolené bobule hrozna a nasekané orechy.

Zdroj: Taste of Home

V druhej miske zase vytvorte zmes z jogurtu, majonézy a maku. Makový dresing prelejte do hruškovej misky a nechajte cez noc odstáť v chladničke.

Na druhý deň do každej pita kapsy vložte šalátový list. Každú z nich potom naplňte asi dvoma lyžicami hruškovej dobroty a osviežujúce jednohubky sú na svete.

Svieže sendviče Sunshine Vege

Ako sme hovorili na začiatku, každý dobrý letný snack by mal byť plný čerstvých ingrediencií a zároveň dostatočne sýty. Nie však tak, aby ťažil v bruchu.

A práve tieto vlastnosti spĺňajú rastlinné sendviče Sunshine Vege.

Oproti ostatným sendvičom si tie vegánske od Grotto doprajete s jediným rozdielom – nemusíte mať najmenšie starosti s ich prípravou.

Zostáva už len zájsť na niektoré z predajných miest a vyskúšať sviežosť lahodných Sunshine Vege sendvičov s príchuťou rastlinnej bolonskej omáčky, hummusu a praženice.